Premierul Dacian Cioloş avertizează că în agricultură se poate ajunge la blocaj atunci când nu există cadastru, fapt pentru care trebuie finalizat acest proces. Mai grav, în câţiva ani fermierii nu vor mai putea primi subvenţiile dacă nu avem cadastru agricol. Ce soluţii caută Guvernul?
Un subiect la care eu ţin foarte mult şi unde cred că prin o mai bună cooperare între Guvern şi dumneavoastră putem avansa mult în acest an şi în următorii ani - este vorba de cadastru, şi mă refer (...) în primul rând (...) la cadastrul agricol, la cadastrul în mediul rural şi asta nu pentru că acesta ar fi mai important decât cadastrul (...) în mediul urban, unde sigur avem şi acolo proiecte de investiţii, care nu se pot dezvolta fără a finaliza acest proces, dar în agricultură pe de o parte vedeţi că ajungem la un punct de blocaj atunci când nu avem cadastru, când anumite proiecte de investiţii nu pot să decurgă normal, când nu putem avea o viziune de dezvoltare teritorială rurală atâta timp cât nu avem pusă în valoare această resursă, care este fondul funciar. Ca să nu mai vorbesc de faptul că în câţiva ani nu vom mai putea acorda subvenţiile dacă n-avem acest cadastru, pentru că este o condiţionalitate asumată de toate statele membre ale Uniunii Europene şi deci trebuie să finalizăm şi noi acest proces, le-a transmis premierul Cioloş participanţilor la Forumul Administraţiei Publice Locale, de la Palatul Parlamentului.
Acesta a mai spus că Agenţia Naţională de Cadastru are o serie de instrumente prin care poate să sprijine primarii de comune pentru a avea o abordare integrată în cazul cadastrării.
Chiar în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută am aprobat (...) modificarea legii cadastrului prin OUG, care dă Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară o serie de instrumente prin care va putea să vă sprijine acolo unde primarii de la nivelul comunelor vreţi să aveţi această abordare integrată să mergem până la capăt cu cadastrarea, să n-o facem doar pe bucăţi, deci să ne asumăm ca - eu ştiu într-un an, un an şi jumătate, doi ani - să finalizăm cadastrarea la nivelul unei comune, acolo unde vă veţi propune acest lucru vă asigur că veţi avea tot sprijinul Agenţiei de Cadastru, inclusiv financiar, inclusiv prin subvenţionare sau prin finanţarea unei părţi din aceste lucrări de cadastru. Am venit inclusiv cu o abordare unitară în ceea ce priveşte unele acte notariale care sunt necesare pentru a putea finaliza aceste activităţi de cadastru, pentru a putea rezolva mai rapid anumite probleme de moştenire şi de succesiune, deci există acum la nivelul Agenţiei de Cadastru un pachet de instrumente şi de măsuri care sunt la dispoziţia dumneavoastră, pentru acei dintre dumneavoastră care doresc să-şi asume la nivelul comunei acest proces, a precizat Cioloş.
Prim-ministrul a mai afirmat că a cerut Agenţiei de Cadastru să facă un inventar al comunelor ale căror conduceri vor să aibă o abordare integrată în privinţa cadastrării.
Am cerut deja Agenţiei de Cadastru ca după acest Forum să facem un inventar al acelor comune care doresc să aibă această abordare integrată şi vă garantez că veţi avea tot sprijinul nostru pentru a finaliza acest proces cât mai repede şi pentru a da exemple că putem să avem şi această abordare integrată care poate să fie mult mai eficientă decât această abordare secvenţială, a mai spus Cioloş.
Intabulare GRATUITĂ pentru terenurile agricole!
Guvernul a stabilit, pe 28 iunie 2016, printr-o ordonanţă de urgenţă, o serie de măsuri care asigură înscrierea urgentă şi gratuită a terenurilor şi imobilelor din extravilan în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, unităţile administrativ-teritoriale vor înscrie în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară imobilele din extravilan, indiferent de calitatea titularului dreptului, respectiv proprietar, titular al unui drept real asupra imobilului sau posesor. Aceste acţiuni vor fi finanţate în cadrul Programului naţional de cadastru şi carte funciară.
Pentru intabularea terenurilor agricole, unităţile administrativ-teritoriale vor primi finanţare din bugetul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), pe bază de contract de finanţare anual. ANCPI va asigura finanţarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru toate cele 3180 unităţi administrativ-teritoriale din România, plus municipiul Bucureşti, prin utilizarea veniturilor proprii ale agenţiei. În acest an, bugetul alocat este în valoare de 90,7 milioane euro, precizează Guvernul.
(Sursa: Agerpres)