Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat condițiile minime, generale de eligibilitate pentru plata subvențiilor agricole aferente acestui an și beneficiarii.
CONDIŢII GENERALE DE ELIGIBILITATE
Pentru a beneficia de plăţile aferente intervenţiilor enumerate mai sus, fermierii trebuie:
● să depună cerere de plată în termen;
● să utilizeze un teren agricol cu suprafaţa minimă şi/sau să deţină un efectiv minim de animale în exploataţii cu cod ANSVSA în funcţie de fiecare intervenţie prevăzută în PS 2023-2027; suprafaţa minimă a exploataţiei trebuie să fie de cel puţin 1 ha, suprafaţa parcelei agricole trebuie să fie de cel puţin 0,3 ha, iar în cazul serelor, solarelor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuştilor fructiferi, suprafaţa parcelei agricole trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha; pentru legume cultivate în sere şi solare, care beneficiază de sprijin cuplat, suprafaţa minimă a exploataţiei este de 0,3 ha, iar suprafaţa minimă a parcelei este de 0,03 ha;
● să declare toate parcelele agricole utilizate;
● să respecte normele privind condiţionalitatea prevăzute la art. 12 din Reg. (UE) 2021/2115 (cu excepția ajutoarelor naționale tranzitorii), pe întreaga
exploataţie agricolă, astfel cum sunt stabilite în anexa III la regulamentul menţionat şi în secţiunea 3.10 din PS 2023-2027;
● să prezinte la depunerea cererii de plată sau a modificărilor aduse acesteia documentele necesare care dovedesc că terenul agricol, inclusiv elementele neproductive, se află la dispoziţia lor, cu excepţia adeverinţelor conform înscrisurilor din registrul agricol.
BENEFICIARII PLĂŢILOR directe, ai M.11 (agricultura ecologică) , DR-09 (zone afectate de constrângeri naturale - zona montană), DR-10 (zone afectate de constrângeri naturale semnificative) și DR-11 (zone afectate de constrângeri naturale specifice) sunt fermierii activi persoane fizice şi/sau persoane juridice care desfășoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori ai suprafețelor de teren agricol și/sau deținători legali de animale, potrivit legislației în vigoare. Pentru accesarea M. 10, DR-04, DR-05 nu este necesară calitatea de fermier activ.
Pentru pajiştile comunale concesionate / închiriate în condiţiile legii de către asociaţiile crescătorilor de animale, beneficiarii plăţilor pot fi:
a) membrii asociației care asigură încărcătura cu animale pentru suprafața concesionată/închiriată;
b) asociația crescătorilor de animale care asigură încărcătura cu animale;
c) asociația crescătorilor de animale care efectuează activitatea agricolă pe suprafața concesionată/ închiriată, prin pășunat cu animalele înregistrate în exploatația asociației pe perioada pășunatului în tabere de vară.