Adama
Agreena
AGRICOVER

Cele mai bune vaci de lapte!

Publicat: 01 iulie 2024 - 12:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În lume, există peste 800 de rase de bovine care produc lapte, dar nu toate rasele de vite sunt bune pentru producția de lapte. Există multe rase care sunt crescute pentru producția de carne de vită și multe dintre rase sunt crescute pentru producția de lapte. Cele mai bune rase de bovine sunt care produc cel mai mult lapte, se întrețin ușor, sunt docile, disponibile de achiziționat în număr cât mai mare și economic de întreținut.

Rase de vaci de lapte

Holstein – cea mai productivă rasă de vaci de lapte din lume;
Rasa Bălțată cu Negru Românească – rasă de vaci de lapte cu productivitate ridicată;
Bălțata Românească (Simmental) – cea mai bună rasă de vaci de lapte pentru fermele din România;
Jersey – rasa de vaci de lapte care dă cel mai bun lapte;
Bruna de Maramureș – rasa de vaci de lapte cu cea mai mare durată medie a vieții productive;
Fleckvieh (Bălțata Germană) – rivalizează Holstein la producția de lapte;
Sura de Stepă – rasa de vaci de lapte care a dus greul gospodăriilor românești;
Kostroma – cea mai productivă rasă de vaci de lapte din Rusia;
Ayrshire – rasa de vaci de lapte originară din Scoția;
Guernsey – rasa de vaci de lapte care face lapte auriu;
Angeln – o rasă de vaci care dă lapte foarte gras;
Bruna elvețiană – cea mai veche rasă de vaci de lapte din lume.

vaci-holstein1_b

Vacile Holstein

Vacile de lapte Holstein sunt vacile tipice, de culoare alb-negru, care vin în minte celor mai mulți oameni atunci când se gândesc la vacile de lapte.

Vacile de lapte Holstein au provenit din Olanda și și-au făcut drum spre America la jumătatea secolului 19. Vacile de lapte Holstein reprezintă acum aproximativ 90% din vacile folosite pentru produse lactate în producția de lapte din America, spre exemplu.

Motivul pentru care rasa Holstein este atât de populară în industria produselor lactate se datorează productivității lor ridicate. Dacă aceste vaci sunt îngrijite corespunzător, ele pot produce zilnic aproape zece până la doisprezece galoane de lapte.

Unele vaci Holstein poate produce până la 40 de litri pe zi. De asemenea, vacile de lapte Holstein sunt, în general, ușor de lucrat și sunt animale extrem de docile.

Cu toate acestea, vacile Holstein au nevoie de o cantitate mare de hrană și de o suprafață mare de pășunat, deoarece sunt de dimensiuni mai mari.

Alimentatie si ingrijire

Toate cele o mie de vaci ale lui Viorel Macovei, crescător vaci în sistem bio, sunt hrănite doar cu furaje produse de Viorel Macovei și oamenii lui pe o suprafață uriașă de 462 de hectare de pământ, care de cel puțin 5 ani nu a fost tratat cu nicio substanță chimică. Pământ curat pe care plantele au crescut curat, fără tratamente. De acolo, vacile primesc boabe de porumb, lucernă, fân ori așa numitul porumb-siloz. Vă spun ce este: atunci când știuletele de porumb are încă boabele suculente, se macină cu totul. Boabe, cocean, frunze. Amestecul se videază și se păstrează pentru vaci pe perioada unui an întreg. Toate proprietățile plantei sunt păstrate intacte, nimic nu este „îmbogățit” cu adaosuri artificiale, fabricate.

Vacile sunt adăpate doar cu apă de izvor din puțuri de mare adâncime. Viorel Macovei spune că la început le-a dat apă din rețeaua localității, dar primele analize ale laptelui făcute pentru certificarea Bio au arătat că ceva nu era în regulă. Apa, deși considerată potabilă de autorități, lăsa urme în laptele vacilor crescute de Viorel. După ce a săpat puțurile de mare adâncile iar vacile au băut doar apă de izvor, laptele a fost curat. Curat ca spuma laptelui!

Productia de lapte ecologic (Bio)

Terenul pe care sunt cultivate furajele este analizat foarte des. Și nu doar terenul, ci și plantele, apa, vacile, laptele. Totul este testate lună de lună sau chiar mai des decât atât. Certificarea Bio se câștigă foarte greu. Însă poate fi pierdută extrem de ușor. Oricine poate lua un produs de pe raftul unui magazin și să-l trimită pentru a fi analizat în laborator.

Dacă se constată o abatere, crescătorul vacilor și procesatorul laptelui sunt sancționați drastic. Așadar, testele arată dacă laptele sau produsele rezultate din el sunt alimente Bio 100%. În cazul în care apar neregularități, fermierul este obligat să restituie autorităților subvenția pentru 5 ani și să plătească o amendă uriașă, de 10% din cifra de afaceri. Dar, aceeași amendă o primește și procesatorul laptelui. Așadar, nu e loc de compromis când vine vorba de certificarea bio. (jurnal Artesana)

 

Vizualizat: 3940 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Sprijin urgent de la Guvern!

Sprijin urgent de la Guvern!

03 iulie 2024 - 20:26

Seceta pedologică extremă a compromis culturile agricultorilor din zona de câmpie a județului Buzău, iar oamenii încearcă acum să găsească soluții de compensare a pierderilor.

Prime pentru fermieri și crescători de animale!

Prime pentru fermieri și crescători de animale!

03 iulie 2024 - 17:15

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță acum că a publicat Ghidul Submăsura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor”, varianta consultativă.

Export ovine în Arabia Saudită!

Export ovine în Arabia Saudită!

03 iulie 2024 - 15:50

O nouă piață pentru fermierii, crescătorii de animale din România. Ministrul agriculturii se află astăzi și mâine într-o vizită în Arabia Saudită unde negociază o nouă piață de desfacere pentru fermele românești. Cu siguranță, vor fi exportate și ovine în această țară arabă.

Crescător animale: Abia avem ce să le dăm de mâncare animalelor!

Crescător animale: Abia avem ce să le dăm de mâncare animalelor!

03 iulie 2024 - 14:49

Valurile de căldură și seceta severă afectează grav recoltele din această vară, lăsând fermierii români în dificultate. Culturile de porumb și floarea-soarelui sunt compromise, iar fermierii se luptă să găsească hrană pentru animalele lor.

APIA control subvenții! Fermierii, crescătorii animale selectați anul ăsta pentru verificări APIA!

APIA control subvenții! Fermierii, crescătorii animale selectați anul ăsta pentru verificări APIA!

03 iulie 2024 - 07:31

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) selectează, în aceste zile, eșantionul pentru controlul în teren. Care sunt procentele utilizate anul acesta de APIA?

APIA ASTĂZI: Fermierii, crescătorii de animale cu subvențiile APIA în conturi!

APIA ASTĂZI: Fermierii, crescătorii de animale cu subvențiile APIA în conturi!

02 iulie 2024 - 18:03

Plăți de peste 11,9 miliarde lei (2,4 miliarde euro) pentru Campania 2023, anunță astăzi Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în comunicatul transmis Agroinfo.

Șef APIA ASTĂZI: Situația plăților pe hectar și cap animal!

Șef APIA ASTĂZI: Situația plăților pe hectar și cap animal!

02 iulie 2024 - 17:09

Directorul APIA Bihor, Ioan Sorin Roman, a prezentat marți, într-o conferință de presă susținută la sediul instituției, situația plăților pe hectar și cap animal și a cererilor depuse de către fermieri bihoreni pentru campania din acest an. Conform directorului APIA Bihor, numărul de cereri unice de plată preluate în Campania 2024 a scăzut atât la fermierii cu peste 50 ha, cu 24 de cereri, cât și la fermierii sub 50 ha, cu 1.534 de cereri.

ASTĂZI AFIR: Fermierii, crescătorii animale cu contracte de finanțare!

ASTĂZI AFIR: Fermierii, crescătorii animale cu contracte de finanțare!

02 iulie 2024 - 10:53

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță încheierea primelor 104 contracte de finanțare din cadrul Planului Strategic pentru perioada de programare financiară 2023 – 2027. Aceste contracte, cu o valoare totală de peste 26 de milioane de euro, marchează un pas semnificativ în direcția dezvoltării și modernizării sectorului agricol și rural din România.

Anunț AFIR de ULTIMĂ ORĂ pentru fermierii interesați de acest ajutor!

Anunț AFIR de ULTIMĂ ORĂ pentru fermierii interesați de acest ajutor!

02 iulie 2024 - 10:26

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță epuizarea fondurilor disponibile pentru investiții în dotarea cu utilaje și echipamente performante pentru toate tipurile de culturi, exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, finanțate prin submăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole, componenta 4.1.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Subvenția APIA fermieri, crescători animale majorată de la 1 iulie 2024!

Subvenția APIA fermieri, crescători animale majorată de la 1 iulie 2024!

02 iulie 2024 - 09:47

Fermierii, crescătorii de animale și apicultorii încasează de la 1 iulie 2024 mai mulți bani de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pe litrul de motorină folosit în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Talerul de disc Niaux - flexibil şi dur, în acelaşi timp

Talerul de disc Niaux - flexibil şi dur, în acelaşi timp

INDUSTRIEHOF, producător şi distribuitor de piese de uzură pentru utilaje agricole, în special cele de prelucrarea solului, cu 18.000 de repere distincte în portofoliu, şi-a expus câteva dintre produsele consacrate la ediţia 2023 a târgului Agriplanta-RomAgroTec. Află care este durata de viaţă a organelor produse de specialistul german comparativ cu piesele standard.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Restricţii circulaţie

Restricţii circulaţie
Moscova, anii ’50. Interdicţie de ieşire din casă între orele 21.00 şi 06.00.  Detalii