Imediat după întâlnirea miniștrilor agriculturii din statele membre UE de pe 16 noiembrie a apărut și informația că Polonia le acordă fermierilor despăgubiri pentru secetă de peste 80 de milioane de euro.
Polonia ar fi obținut avizul favorabil al Comisiei Europene și deja ar fi început să le plătească despăgubiri agricultorilor care au avut de suferit de pe urma secetei. Potrivit Agenției de Restructurare și Modernizare a Agriculturii (ARMA) din Polonia e vorba de 80 de milioane de euro care se împart la 143.000 de fermieri păgubiți de secetă. 4,95 milioane de euro sunt pentru cultivatorii de mure și coacăze. Fermierii polonezi au avut termen limită de depunere a solicitărilor pentru despăgubiri până la 30 septembrie. ARMA a primit 174.000 de cereri.
Fermierii români au termen de depunere a cererilor pentru despăgubiri la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la 30 noiembrie. Recent, ministrul agriculturii Achim Irimescu ar fi declarat că are un semnal pozitiv de la Comisia Europeană pentru acordarea despăgubirilor. Pe pagina Comisiei Europene nu apare, deocamdată, nicio comunicare oficială.
Agricultorii români nu se prea înghesuie să ceară despăgubiri, așa cum au făcut cei polonezi. În prima săptămână din noiembrie, în unele centre județene APIA din țară nu era depusă nici măcar o cerere. Fermierii par descurajați de teancul de documente care li se cere prin Ordonanța de Urgență 45/2015, act normativ care reglementează condițiile și criteriile pentru obținerea acestui ajutor de stat. Cea mai mare piedică pare să fie pusă de carnetul de producător pe care nu-l dețin toți fermierii. Agroinfo a scris chiar în momentul în care s-a ivit această problema.
Citește aici despre actul care pune piedică despăgubirilor!
Ce-i doare cel mai tare însă pe fermierii români este diferența dintre sumele acordate pe hectar persoanelor juridice și cele la care au dreptul persoanele fizice. În ultima dintre categorii intră și persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale. Concret, persoanele juridice primesc o sumă dublă. Explicația Ministerului Agriculturii pentru această decizie, că o persoană juridică plătește mai multe taxe și impozite, are mai multe cheltuieli, i-a nemulțumit și mai tare pe agricultorii români.