Adama
Vinasa Rompak

Ce a descoperit MINISTRUL DAEA în FERMA lui GAVRILĂ TUCHILUŞ?

Publicat: 20 iulie 2017 - 22:53
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Agriculturii, Petre Daea, însoţit de subsecretarul de stat Floricel Maricel Dima, s-a aflat în vizită de lucru în Societatea Agrimat Matca, administrată de inginerul Gavrilă Tuchiluş, unul dintre fermierii performanţi din judeţul Galaţi şi din ţară. Motivul este unul cât se poate de serios: irigaţiile.

Culturi de porumb şi floare excepţionale!

Aşa cum domnul ministrul surprinde pe toată lumea, cu o oră înainte de a sosi, mi-a telefonat şi să mergem pe teren, care este masa de lucru de fiecare zi a noastră, a fermierilor, pentru a vedea staţiile de pompare. Irigatul a fost şi este problema pe care pe mine mă frământă foarte mult. În drum, a putut observa starea de vegetaţie excepţională a culturilor de porumb şi floarea-soarelui. În cei de 36 de ani de când sunt în agricultură, nu s-a mai întâmplat decât de trei ori acest lucru. În rest, ne chinuim de an la an, ne-a declarat Gavrilă Tuchiluş.

Potrivit fermierului, ministrul Agriculturii a văzut modul cum se pregătea terenul pentru rapiţă, apreciind extrem de pozitv faptul că se aplicau tehnologii conservative pentru păstrarea apei în sol: în spatele combinelor de recoltare a grâului, la o distanţă de... 30 hectare, se aflau utilajele de pregătirea solului.

Aceasta este strategia noastră: recoltat, dezmiriştit sau scarificat pentru culturile de toamnă, în scopul menţinerii apei în sol şi, atunci când vine momentul optim de semănat, o facem!, a explicat producătorul agricol gălăţean.

Reparaţii capitale la toate cele 11 sifoane din FOUAI Câmpia Covurlui

Şi cum apa este cea mai mare problemă pentru Agrimat Matca, la staţiile de pompare, aflate în perfectă stare de funcţionare, ministrul Petre Daea a putut constata, cu ochiul specialistului, la faţa locului, de ce apa din Dunăre nu ajunge aici de la o distanţă de aproape 100 km. În principal este vorba de cele 11 sifoane din cea mai mare amenajare hidrotehnică din ţară, FOUAI Câmpia Covurlui (peste 75 mii ha), care necesită reparaţii serioase. ( Sifon: tub în formă de U răsturnat, folosit pentru a face ca un lichid să treacă de la un nivel la alt nivel, pe deasupra unui obstacol care împiedică scurgerea liberă a lichidului - n.red.).

I-am explicat domnului ministru situaţia, aşa cum am făcut-o şi în ziua în care fusesem prezent în birou la ora 6.30 , iar Domnia sa intrase cu un sfert de oră înainte, că este necesar ca să vină apa până la Matca, pentru că ar fi păcat să nu fie exploatat la maximum potenţialul pământului, al hibrizilor şi să punem în valoare tehnologia pe care o facem. De aceea, ministrul m-a asigurat că, aşa cum a stabilit la Ministerul Agriculturii, va face toate demersurile să iasă actele normative în cel mai scurt timp şi să se aloce bani ANIF-ului pentru repararea sifoanelor, ca anul viitor să putem beneficia de apă şi noi, cei aflaţi la capătul sistemului de irigaţii Câmpia Covurlui, a spus Gavrilă Tuchiluş.

Fermierii - MEMBRI ACTIVI în OUAI-uri!

Până atunci însă, este necesar ca producătorii agricoli limitrofi canalului de irigaţii să intre într-o asociaţie a cultivatorilor de cereale şi, totodată, să fie MEMBRI ACTIVI în cadrul organizaţiei udătorilor, căci o organizaţie nu poate funcţiona fără membri care să plătească cotizaţia să poată ţine mecanicii şi paznicii la staţia de pompare, să facă toate demersurile pentru a asigura toare condiţiile ca apa să vină la rădăcina plantelor de cultură, a conchis Gavrilă Tuchiluş, admimistratorul Agrimat Matca.

Şi odată ce apa va veni gratis pe canalele magistrale ale sistemului, fermierii să se doteze cu echipamente de udare suficiente, pentru ca şi în judeţul Galaţi să nu se mai vorbească de 5 tone de porumb sau de 4-5000 kg de grâu la hectar, ci de mult mai mult.

Un proiect de investiţii pentru un nou sistem de irigaţii

Trebuie spus că Agrimat a găsit şi o altă soluţie pentru a asigura apa pentru irigarea a peste 20 mii de hectare în această zonă. Gavrilă Tuchiluş a încurajat elaborarea unui proiect pentru construirea unei amenajări care să preia apa din barajul de la Movileni, de pe râul Siret, şi să o ofere producătorilor agricoli din Tecuci şi comunele Matca, Cudalbi, Corod. Eu sunt un susţinător al proiectului să vină apa din Movileni. Poate că nu anul acesta, ci într-un viitor apropiat, Guvernul României trebuie să gândească şi să aloce 52 de milioane de euro pentru realizarea acestui sistem. Dar este o investiţie nouă, ce trebuie cuprinsă în proiecţia bugetară. Deocamdată, soluţia propusă de ministrul Agriculturii se poate pune mai repede în operă şi sper ca în această toamnă va începe repararea repararea sifoanelor din Câmpia Covurlui, ceea ce va fi foarte bine, a ţinut să precizeze Gavrilă Tuchiluş.

Vizualizat: 5685 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Ploaia i-a încurcat planurile lui Tuchiluş

Ploaia i-a încurcat planurile lui Tuchiluş

Cunoscut pentru rigurozitatea cu care îşi planifică fiecare pas în activitatea profesională, Gavrilă Tuchiluş are totuşi o mare „slăbiciune”, nu poate controla natura, iar din această cauză nu a putut încheia deocamdată campania de semănat.

Tuchiluş: Rămânem cu o mare dezamăgire - porumbul

Tuchiluş: Rămânem cu o mare dezamăgire - porumbul

Agrimat Matca din judeţul Galaţi exploatează 5.000 hectare de teren agricol, 100 hectare cu viţă de vie şi deţine şi un sector zootehnic cu un total de 1.000 de vaci pentru lapte.

GAVRILĂ TUCHILUŞ: “Agricultura se face când trebuie, nu când vrei”

GAVRILĂ TUCHILUŞ: “Agricultura se face când trebuie, nu când vrei”

Gavrilă Tuchiluş, managerul SC Agrimat SA Matca

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii