La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Agriculturii, Petre Daea, însoţit de subsecretarul de stat Floricel Maricel Dima, s-a aflat în vizită de lucru în Societatea Agrimat Matca, administrată de inginerul Gavrilă Tuchiluş, unul dintre fermierii performanţi din judeţul Galaţi şi din ţară. Motivul este unul cât se poate de serios: irigaţiile.
Culturi de porumb şi floare excepţionale!
Aşa cum domnul ministrul surprinde pe toată lumea, cu o oră înainte de a sosi, mi-a telefonat şi să mergem pe teren, care este masa de lucru de fiecare zi a noastră, a fermierilor, pentru a vedea staţiile de pompare. Irigatul a fost şi este problema pe care pe mine mă frământă foarte mult. În drum, a putut observa starea de vegetaţie excepţională a culturilor de porumb şi floarea-soarelui. În cei de 36 de ani de când sunt în agricultură, nu s-a mai întâmplat decât de trei ori acest lucru. În rest, ne chinuim de an la an, ne-a declarat Gavrilă Tuchiluş.
Potrivit fermierului, ministrul Agriculturii a văzut modul cum se pregătea terenul pentru rapiţă, apreciind extrem de pozitv faptul că se aplicau tehnologii conservative pentru păstrarea apei în sol: în spatele combinelor de recoltare a grâului, la o distanţă de... 30 hectare, se aflau utilajele de pregătirea solului.
Aceasta este strategia noastră: recoltat, dezmiriştit sau scarificat pentru culturile de toamnă, în scopul menţinerii apei în sol şi, atunci când vine momentul optim de semănat, o facem!, a explicat producătorul agricol gălăţean.
Reparaţii capitale la toate cele 11 sifoane din FOUAI Câmpia Covurlui
Şi cum apa este cea mai mare problemă pentru Agrimat Matca, la staţiile de pompare, aflate în perfectă stare de funcţionare, ministrul Petre Daea a putut constata, cu ochiul specialistului, la faţa locului, de ce apa din Dunăre nu ajunge aici de la o distanţă de aproape 100 km. În principal este vorba de cele 11 sifoane din cea mai mare amenajare hidrotehnică din ţară, FOUAI Câmpia Covurlui (peste 75 mii ha), care necesită reparaţii serioase. ( Sifon: tub în formă de U răsturnat, folosit pentru a face ca un lichid să treacă de la un nivel la alt nivel, pe deasupra unui obstacol care împiedică scurgerea liberă a lichidului - n.red.).
I-am explicat domnului ministru situaţia, aşa cum am făcut-o şi în ziua în care fusesem prezent în birou la ora 6.30 , iar Domnia sa intrase cu un sfert de oră înainte, că este necesar ca să vină apa până la Matca, pentru că ar fi păcat să nu fie exploatat la maximum potenţialul pământului, al hibrizilor şi să punem în valoare tehnologia pe care o facem. De aceea, ministrul m-a asigurat că, aşa cum a stabilit la Ministerul Agriculturii, va face toate demersurile să iasă actele normative în cel mai scurt timp şi să se aloce bani ANIF-ului pentru repararea sifoanelor, ca anul viitor să putem beneficia de apă şi noi, cei aflaţi la capătul sistemului de irigaţii Câmpia Covurlui, a spus Gavrilă Tuchiluş.
Fermierii - MEMBRI ACTIVI în OUAI-uri!
Până atunci însă, este necesar ca producătorii agricoli limitrofi canalului de irigaţii să intre într-o asociaţie a cultivatorilor de cereale şi, totodată, să fie MEMBRI ACTIVI în cadrul organizaţiei udătorilor, căci o organizaţie nu poate funcţiona fără membri care să plătească cotizaţia să poată ţine mecanicii şi paznicii la staţia de pompare, să facă toate demersurile pentru a asigura toare condiţiile ca apa să vină la rădăcina plantelor de cultură, a conchis Gavrilă Tuchiluş, admimistratorul Agrimat Matca.
Şi odată ce apa va veni gratis pe canalele magistrale ale sistemului, fermierii să se doteze cu echipamente de udare suficiente, pentru ca şi în judeţul Galaţi să nu se mai vorbească de 5 tone de porumb sau de 4-5000 kg de grâu la hectar, ci de mult mai mult.
Un proiect de investiţii pentru un nou sistem de irigaţii
Trebuie spus că Agrimat a găsit şi o altă soluţie pentru a asigura apa pentru irigarea a peste 20 mii de hectare în această zonă. Gavrilă Tuchiluş a încurajat elaborarea unui proiect pentru construirea unei amenajări care să preia apa din barajul de la Movileni, de pe râul Siret, şi să o ofere producătorilor agricoli din Tecuci şi comunele Matca, Cudalbi, Corod. Eu sunt un susţinător al proiectului să vină apa din Movileni. Poate că nu anul acesta, ci într-un viitor apropiat, Guvernul României trebuie să gândească şi să aloce 52 de milioane de euro pentru realizarea acestui sistem. Dar este o investiţie nouă, ce trebuie cuprinsă în proiecţia bugetară. Deocamdată, soluţia propusă de ministrul Agriculturii se poate pune mai repede în operă şi sper ca în această toamnă va începe repararea repararea sifoanelor din Câmpia Covurlui, ceea ce va fi foarte bine, a ţinut să precizeze Gavrilă Tuchiluş.