Nu este ușor să fii cioban, spune oierul George Cățean, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Oile se mulg dimineața la 4, pe caniculă abia dau o căniță de lapte din care trebuie să faci brânză, după-amiaza la 4, când e căldura mai mare, se mulg din nou, a spus Cățean, luni seara, la Agro TV. Munca este istovitoare, iar prețul laptelui de oaie mult prea mic. George Cățean crede că-n 5 ani se vor dubla sau chiar tripla prețurile la brânzeturile 100% din lapte de oaie.
"Prețurile au început să crească, în special la laptele de oaie, care nu e îndeajuns plătit. Trebuie să fie cu mult mai bine plătit. Eu cred că nu mai târziu de 5 ani vom vorbi de prețuri dublate dacă nu triplate pentru brânzeturile care au 100% lapte de oaie, pentru că este un efort considerabil să produci acel lapte. Cei 200 de mililitri de lapte pe care-i colectezi de la o oaie în timp de vară, pe caniculă, dimineața la 4 să le bagi la muls, la ușă, după-masa la 4, din nou, să le bagi la muls și este un efort considerabil să obții o căniță de lapte de la o oaie din care să faci și brânză.
Deci, din punctul meu de vedere, trebuie să ne protejăm acest sector de producție al laptelui de oaie și de capră, pentru că este important, este parte din identitatea noastră culturală și mai ales, aceste specii de animale răspund mult profilului agricol pe care noi îl avem pentru cel puțin o treime din suprafața acestei țări, respectiv zona de deal și zona de munte, reprezentată de pajiști din cele două componente, pășuni și fânețe", a spus George Cățean, crescător de animale și secretar de stat în Ministerul Agriculturii, luni seara, la Agro TV.