Adama
AGRICOVER

Cât te costă să fii fermier sau crescător de animale în România?

Publicat: 21 februarie 2022 - 08:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OPINIE. Discutăm de cele două sectoare principale din agricultură, vegetal și zootehnie. Fiecare are particularitățile sale din punct de vedere al consumurilor energetice, al influenței acestora asupra prețului final de producție, cât și al altor costuri care se regăsesc în produsul finit.

Așadar, în sectorul vegetal, în general, costul de producție pe unitate de produs este compus din următoarele:

Lucrările mecanice – 25 - 35 % consumuri energetice, reprezintă 10-15% energie, față de anul 2020 a crescut cu 40 % ceea ce duce la un cost suplimentar pe unitate de produs de 40-45 %
Sămânță – 10-15 %
Ierbicidele – 4-7 %
Ingrașăminte – 15-20 % - prețurile mărite cu 150-300 % ceea ce duce la creșterea ponderei în costurile finale de la maxim 20 % spre 40 %
Alte costuri 25-35 %

Așadar, la un calcul simplu, costul de producție pentru campania 2022-2023 va fi cu cel puțin 40 % mai mare. Până la noua recoltă și chiar noua recoltă, stocurile interne și externe nu pun problema unor prețuri prohibitive ale produselor sau lipsa unor produse din piață. Tinînd cont că achizițiile produselor care compun prețul final în sectorul vegetal pentru aproximativ 95% din fermieri a fost efectuat în toamnă, când prețurile nu erau mărite, ideea unui preț exagerat pentru noua recoltă nu se justifică. Tendința speculativă a unor jucători din piață (comercial, geambaș cu anunțuri alarmiste – care au rolul doar de creare de panică în rândul consumatorilor- care nu duc decât la o creștere artificială a prețurilor, de exemplu, cei din industria de morărit și panificație. Ei s-au aprovizionat la prețul grâului de 70 -86 de bani pe kg de grău, iar costurile energetice la produsul final din morărit și panificație este de aproxmativ de 10 – 25%) se reflectă în realitatea prețului, sau în prețul de cost și de vânzare al produsului.

Dacă discutăm despre sectorul zootehnic aici problema este gravă, deoarece avem două direcții: o problemă organică și una de conjunctură a prețurilor.

Problema organică ține de politicile din ultimii 20 de ani care au condus la dispariția fermelor de reproducție și de procesare, iar accesul în marile magazine este dificil. Nu detaliem, că s-a discutat tot timpul despre aceste probleme.

Problema de conjuctură a prețurilor – pentru a înțelege fenomenul trebuie să știm din ce este compus la modul general prețul final a produsului din zootehnie:
Furajarea între 65-80%
Energia 10-15 %
Alte costuri 10-20 %
Prețul unui kg de grîu, la începutul anului 2020, era între 40-60 de bani pe kg, datorită secetei și cererii mari din piață din toamna anului 2020, prețul a ajuns între 70 -86 de bani, iar unele ferme până la achiziționarea grâului din producția 2021 a ajuns între 1- 1,2 bani/kg. Așadar, costul cu furajarea a crescut cu cel puțin 100%, costurile energetice, raportate la anul 2020, au crescut cu cel puțin 40 %. Prețul final de producție a produsului zootehnic a crescut cu cel puțin 30%. Ca sectoare sensibile în zootehnie pentru România semnalăm: Vaca de lapte (unde fermieri preferă să vândă cerealele direct, fără să le mai administreze vacilor ca supliment de hrană pentru a asigura producții rentabile peste 25 de litri pe cap de vacă furajată), găina ouătoare unde discutăm de valori de doi – trei bani între profit și faliment și nu în ultimul rând puiul de carne și porcul. Dintre aceste sectoare, singurul care poate asigura necesarul de consum în România este puiul de carne. Din punct de vedere al siguranței alimentare, pentru orizontul de timp 2022-2023, nu întrevedem o criză alimentară din următorul motiv: chiar dacă noi nu putem să ne asigurăm necesarul, trebuie să vedem că țări precum Olanda, la lapte, Danemarca, la porc, Germania, pe partea de legumicultură plus porc și lapte, Ungaria, ulei vegetal, Austria pe sfecla de zahar, Franța pe grâu, Polonia pe păsăre și fructe– înregistrează stocuri. 

Vizualizat: 2853 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

26 noiembrie 2024 - 09:36

Marcu Jura, absolvent al Facultății de Sociologie, a decis să ducă mai departe tradiția ciobănitului la momârlani. E filozof, scrie un roman, dar nu renunță la ciobănie. 

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

26 noiembrie 2024 - 06:49

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

26 noiembrie 2024 - 06:21

Pe lista plăților în avans nu au fost incluse toate schemele de plată de care beneficiază fermierii și crescătorii de animale în acest an. Astfel, la plățile finale, demarate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din data de 2 decembrie 2024. Una dintre subvențiile așteptate de crescătorii de vaci este PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii