Crescătorii români de ovine vând în această perioadă sute de miei pentru export în țările arabe. Zeci de mii de miei din județele Galați și Vrancea ajung anul acesta în ţările arabe. Fermierii spun că s-a dus vestea că românii au marfă bună, astfel că tirurile vin şi încarcă mieii în viu, direct de la stână.
Familia Patrichi deţine o fermă cu peste 2.000 de oi în localitatea Frumușița, aflată la aproximativ 30 de kilometri de orașul Galați. Anul acesta, producția a fost bună, mioarele au fătat mai devreme, iar mieii au au avut în jur de 25-30 kg, greutatea optimă pentru a fi livrați. 800 de miei au fost vânduți în viu, către țările arabe, la prețul de 22,5-23 lei kilogramul.
„A venit tirul și i-am încărcat. 800 de miei am vândut pentru export, în țările arabe. Miei au cântărit în medie 30 de kilograme. Noi suntem mulțumiți pentru că vindem marfa, nu rămânem cu ei. Pe piața internă nu avem loc, din păcate. Am mai păstrat 200 de miei pentru prăsilă, dintre care 100 o să-i vindem la noi. Carcasa de un kilogram carne de miel costă 35-45 de lei kilogramul”, spune Ștefan Patrichi, crescător de animale, citat de adevarul.ro
Fermierul spune că arabii plătesc mai bine și apreciază carnea de miel. „Dacă nu ar veni cei din țările arabe să ne cumpere mieii, am fi intrat în faliment. Românii nu sunt învățați să mănânce carne de miel. Comuniștii ne-au spus că trebuie să mâncăm pește congelat, nu carne de miel! Așa am fost crescuți”, a adăugat fermierul.
Ion Ţuţu este unul dintre cei mai mari crescători de ovine din judeţul Vrancea. A învăţat meseria de la părinţii şi bunicii săi, care se ocupau tot cu creşterea oilor. An de an, mieii pe care acesta în crește în ferma sa pleacă la export, în țările arabe.
„Am vândut anul acesta 400 de miei. Au venit cu tirurile, i-au încărcat. Merg toți la export în țările arabe. Prețul a fost 23 de lei kilogramul în viu. Mieii care au rămas în fermă vor fi sacrificați și vânduți în piață cu 50 de lei kilogramul”, spune fermierul Ion Țuțu.
„Prețul a fost de 23 de lei kilogramul în viu. Pe piața internă, mieii se vor căuta mai mult în preajma Paștelui. Românii nu sunt mari consumator de carne de oaie, iar în lipsa străinilor care să vină să cumpere mieii, ar fi foarte greu pentru crescătorii de animale”, spune Ion Avram, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din Vrancea.