Adama
AGRICOVER

CÂT O MAI DUCE PORCUL ROMÂNESC!

Publicat: 05 februarie 2021 - 10:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PE CALE DE DISPARIȚIE?! Avem 10 milioane de hectare de culturi agricole și creștem în România doar 4 milioane de porci pe an în timp ce Belgia are 3 milioane de hectare culturi agricole și crește 10 milioane de porci pe an, spune Iosif Pazuric, proprietarul grupului de ferme Nutrientul SA Palota, județul Bihor. Producția de porc românesc acoperă doar 25% din necesarul de consum din țară, restul este import.

Fermele mari de creștere a porcilor sunt puse la pământ de pesta porcină africană care nu va dispărea în grabă, nici izolate nu sunt zonele roșii, cum li se spune, deci, boala se răspândește în continuare. Cu ajutorul vectorilor, mistreți, om, samsari care cumpără porci dintr-o parte și-i vând în altă parte.

Pierderile financiare din marile exploatații agricole de creștere a porcului sunt colosale.

Prețul cărnii de porc este dezastruos de mic, istoric, 3,5 lei, nu cred că am avut prețul ăsta nici acum 10 ani sau 20 ani, la începutul carierei mele de crescător, spune Iosif Pazuric, care este vechi crescător de porci din România, cu o experiență îndelungată.

În timp ce prețul pe kilogramul de porc este derizoriu, prețul furajelor a crescut spectaculos pe fondul secetei care a lovit România în 2020.

Porumbul a ajuns peste 1.000 de lei, grâul, la fel, șrotul de soia, peste 600 de dolari. Deci, este un dezastru financiar în toate complexele zootehnice, spune crescătorul de porci din Bihor.

Pe lângă toate acestea, Directiva 60 a Comisiei Europene impune restricții de mișcare a efectivelor de porcine din exploatațiile agricole care se află la o distanță relativ mică de zonele cu focare active de PPA. Astfel, chiar dacă în fermele respective nu există focar activ PPA, proprietarii fermelor se trezesc cu afacerile blocate.

Din 6 ferme (ale grupului de ferme Nutrientul SA), 4 ferme sunt blocate din cauza pestei porcine apărută în gospodăriile populației, spune Pazuric.

Practic, din cele 4 ferme blocate nu pot fi vânduți porci, nu pot fi mișcate efectivele de porci. Deci, afacerea stagnează, pierderile cresc, prețul porcului este în cap. 

Pe lângă toate necazurile, aceste ferme de creștere a porcului blocate nu beneficiază de niciun fel de compensații financiare.

Despăgubirile se acordă doar fermelor unde a fost depistat focar activ de pestă porcină africană și unde au fost uciși porcii pentru limitarea răspândirii bolii.

Potrivit informării făcută de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în cursul anului 2020, au fost ucise un număr total de 194.211 porcine, din care:
181.265 de porcine în exploatații comerciale profesionale;
743 de porcine în exploatații de tip A;
12.203 de porcine în exploatațiile nonprofesionale, adică gospodării țărănești.

Valoarea totală a despăgubirilor acordate până-n decembrie 2020 pentru proprietarii a căror animale au fost afectate de virusul pestei porcine africane a fost în sumă de 204.109.981 lei.

Dacă fermele mari, exploatațiile agricole comerciale o duc din greu în mai greu, micii crescători de porci, țăranii, aproape că sunt împinși să renunțe la creșterea porcului. Anul trecut, în decembrie, țăranii nu au reușit să-și vândă porcii crescuți în bătătură, așa cum o făceau, de Crăciun, în alți ani. VEZI DETALII AICI: ȚĂRANII RĂMÂN CU PORCUL ÎN BĂTĂTURĂ ȘI FĂRĂ UN BAN ÎN PLUS DE SĂRBĂTORI!

Anul acesta, ministrul agriculturii Adrian Oros a emis un ordin prin care gospodăriilor țărănești li se interzice să crească mai mult de 5 porci, dar nu porci pentru reproducție, porci pentru îngrășare, nu porci destinați vânzării, ci doar consumului familiei. VEZI DETALII AICI: ORDIN MADR! GOSPODĂRIILE ȚĂRĂNEȘTI AU VOIE SĂ CREASCĂ MAXIM 5 PORCI!

Măsura este luată, spune ministrul agriculturii, cu scopul respectării biosecurității și pentru a limita răspândirea pestei porcine africane.

Anul trecut, am încercat să facem un ordin privind biosecuritatea în care să stabilim care sunt măsurile de biosecuritate care trebuiesc respectate de orice crescător de porci, că este mic, că este mare, că este gospodărie țărănească sau că este o fermă mare, declară ministrul agriculturii. Anul acesta, ordinul a fost modificat cu limitarea numărului de porci crescuți într-o gospodărie, exploatație noncomercială.

În timp ce porcului românesc i se dă în cap, importurile de carne de porc cresc vertiginos, pentru că România nu are cum să acopere consumul intern de carne de porc. Doar 25% din acest consum provine din producția internă de porc.

 

Vizualizat: 3647 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

28 noiembrie 2024 - 10:33

Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost aprobată, la 27 noiembrie 2024, de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. Christophe Hansen, propus de Luxemburg, va prelua portofoliul de comisar european pentru agricultură şi alimentaţie.

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

28 noiembrie 2024 - 10:02

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat miercuri bugetul Uniunii Europene din 2025, care prevede un sprijin consistent pentru soluţionarea problemelor din domenii precum sănătate, ajutor umanitar, gestionarea frontierelor şi climă. Bugetul total pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, cu 6% mai mare decât cel pentru 2024 (o creştere cu 10 miliarde de euro).

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

28 noiembrie 2024 - 09:52

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că vor fi finanțate 581 de proiecte selectate cu suma totală de 110,4 milioane de euro.

Porcul de la țară, mai scump!

Porcul de la țară, mai scump!

28 noiembrie 2024 - 07:29

Mulți români preferă, în această perioadă, să cumpere porcul de Crăciun din gospodăriile țăranilor. Ce prețuri sunt anul acesta pe kilogramul de porc în viu?

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

28 noiembrie 2024 - 06:51

Fermierii beneficiază anul acesta de o subvenție APIA cu un cuantum de 2.100 de euro/ha dacă au cultivat legume în sere și solarii, tomate, castraveți, ardei, vinete și dacă au bifat această subvenție pe cererea unică depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Fraudă cu subvenţii europene în apicultură! Nouă percheziţii în Mureş!

Fraudă cu subvenţii europene în apicultură! Nouă percheziţii în Mureş!

27 noiembrie 2024 - 19:45

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca a efectuat miercuri nouă percheziţii în judeţul Mureş, în cadrul unei anchete privind o posibilă fraudă cu subvenţii implicând proiecte de apicultură şi de prelucrare a mierii, finanţate de UE, anunţă un comunicat al instituţiei de la Luxemburg.

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

27 noiembrie 2024 - 18:42

Programul Rabla pentru tractoare, lansat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și așteptat cu nerăbdare de fermieri, a devenit o nouă sursă de dezamăgire pentru aceștia.

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

27 noiembrie 2024 - 07:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) încheie la sfârșitul acestei săptămâni, pe 29 noiembrie, plata avansului pe hectar și pe cap animal la subvențiile aferente acestui an. De săptămâna viitoare, APIA demarează plata finală.

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

27 noiembrie 2024 - 06:19

Creşterea subvenţiilor, dezvoltarea sistemului de irigaţii, accesul la finanţare şi modificarea legii arendei, reprezintă principalele solicitări ale fermierilor din ţara noastră, potrivit documentului Carta Albă a Agriculturii 2024 lansat ieri de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Lucrarea prezintă evaluarea stării actuale a agriculturii şi identificarea principalelor provocări şi oportunităţi pentru următorii ani. 

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

27 noiembrie 2024 - 06:03

Pe lângă plățile directe pe hectar, fermierii beneficiază și de sprijinul cuplat, subvenție europeană cu un cuantum destul de mare. Ce sumă încasează de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) un fermier care a bifat pe cererea unică și sprijinul cuplat pentru soia, PD-09 - Sprijin cuplat pentru venit soia.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Forma trupiţelor şi design-ul special al plugurilor Ovlac Mini permite amestecarea resturilor vegetale şi a solului, chiar în condiţii de secetă. Plugurile Mini sunt recomandate pentru arătura superficială, de mică adâncime, după culturile de vară şi permite combaterea mecanică a buruienilor. Cadru "on-land" permite o viteză mare de înaintare cu un consum mic de combustibil.

Un interviu cu Marius Mitra - reprezentant Ovlac în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii