Reclama header big full
Adama
Vinasa Rompak

Cât au crescut anul ăsta cheltuielile la o fermă cu 1.000 de vaci și 1.000 ha teren!

Publicat: 11 februarie 2025 - 12:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Eliminarea facilităților fiscale pentru agricultură și industria alimentară, începând cu acest an, constituie o grea lovitură pentru fermele mari care oricum aveau probleme cu asigurarea forței de muncă.

Fermierii spun clar că le-au crescut semnificativ costurile, vorbim de circa 600.000 euro pe an, de exemplu la un agricultor cu 1.000 de vaci și 1.000 ha de teren.

Veștile nu sunt deloc bune nici dinspre sectorul de procesare, unde s-au majorat prețurile. Există chiar voci care susțin că producătorii vând către comercianți marfa sub costul de producție, în virtutea clauzelor din contractele semnate cu marile lanțuri de retail, ceea ce ministrul Agriculturii, Florin Barbu neagă. Acesta promite, însă, ceva noutăți/modificări cât de curând în privința Directivei 633 privind practicile comerciale neloiale.

Claudiu Davițoiu, proprietarul Agroindaf Afumaţi, o exploataţie agricolă cu peste 1.000 de vaci de lapte şi 1.000 de hectare cultivate cu cereale, spune că din cauza Ordonanței Trenuleț i-au crescut costurile cu circa 30.000 euro/lună, mai ales că a fost nevoit să le mărească salariile angajaților din zootehnie, într-un sector în care deficitul de forță de lucru este foarte mare.

ferma vaci hrana_b

”Din cauza Ordonanței Trenuleț, fără să măresc salariile angajaților care lucrează pe partea de agricultură (n.red- cultura mare), la ferma de vaci trebuie să plătesc în plus 30.000 euro pe lună, n-am avut ce face, a trebuit să măresc și salariile, pentru că în zootehnie nici n-avem oameni, nici nu vor să lucreze. Acum, trebuie să plătesc la stat 50.000 euro pe lună, ceea ce înseamnă pe an 500.000 – 600.000 euro în condițiile în care contractul cu procesatorul este încheiat pe un an de la 1 septembrie 2024, iar prețul la lapte este același. De unde să îi dau eu acum, de unde să scot 600 000 euro în plus?”, a declarat Claudiu Davițoiu la o conferință a fermierilor membri ai Alianței pentru Agricultură și Cooperare.

Problemele fermierilor sunt cu atât mai mari cu cât vin după un an 2024 greu, marcat de o secetă puternică, care i-a lăsat fără furaje.

Ministrul Agriculturii Florin Barbu recunoaște că este o perioadă grea pentru fermieri, iar Ordonanța Trenuleț ar fi trebuit să fie aplicată în etape.

”Sunt în discuții să găsim o altă formă nu pe contribuții, ci pe creditare, să reduceți cumva ratele la bănci din impozitul pe profit, trebuie să găsesc o modalitate fiscală să trecem perioada, trebuia să fie în etape…”, a precizat ministrul, prezent la conferința organizată de Alianță.

Facilități fiscale, eliminate
Guvernul a decis că, începând cu 1 ianuarie 2025, angajații din sectorul agricol și industria alimentară nu vor mai avea salariu minim diferențiat. Ca urmare, salariul minim brut în agricultură și industria alimentară va fi majorat la 4.050 de lei, față de 3.700 lei, anterior.

Tot din acest an este eliminată scutirea de impozit pe venit de 10% pentru veniturile salariale brute de până la 10.000 lei și contribuția la Pilonul II de pensii pentru angajații din IT, construcții, agricultură și industria alimentară.

După eliminarea facilităților fiscale, trebuie plătite următoarele taxe:

Impozit pe venit de 10%,
Contribuția la pensii (CAS) de 25%,
Contribuția la sănătate (CASS) de 10%.
Trebuie precizat că, dacă în ultimii ani a fost voluntară contribuția la Pilonul II, acum ea este obligatorie, reprezentând 4,75% din cota de 25% de CAS.

Anul 2025 a adus și taxa de stâlp de 1%, adică impozitul pe construcții speciale, care și el aduce costuri în plus pentru producătorii români. (Efectele Ordonanței Trenuleț: Un fermier cunoscut, disperat că n-are de unde să scoată bani să plătească taxele. Ce soluție a găsit ministrul Florin Barbu - Business News)

Vizualizat: 227 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Anunțul făcut ACUM: Plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

Anunțul făcut ACUM: Plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

11 februarie 2025 - 11:33

Uniunea Europeană pregătește o serie de planuri vizând simplificarea regulilor pentru obținerea subvențiilor agricole pe hectar și cap animal, arată documentele consultate de Reuters, într-un moment în care Bruxelles-ul se grăbește să reducă povara administrativă asupra firmelor locale.

Buget 2025 în Monitorul Oficial! APIA poate începe plățile către fermieri, crescători!

Buget 2025 în Monitorul Oficial! APIA poate începe plățile către fermieri, crescători!

11 februarie 2025 - 05:36

Legea bugetului de stat pentru anul 2025 a fost promulgată luni, 10 februarie 2025, de președintele Klaus Iohannis și publicată în aceeași zi în Monitorul Oficial.

Anunțat ASTĂZI! Ajutor juninci de rasă!

Anunțat ASTĂZI! Ajutor juninci de rasă!

10 februarie 2025 - 19:50

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a anunțat astăzi un nou ajutor pentru crescătorii de bovine, lansat în acest an, subvenție pentru junincile de rasă. Oficialul MADR a anunțat și sumele alocate zootehniei pentru investiții în ferme în acest an. Ministrul agriculturii a participat astăzi la sediul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din București la conferința Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC), cu ocazia aniversării a 5 ani de activitate.

ASTĂZI! Vine ANT ajutor național tranzitoriu cap animal și hectar!

ASTĂZI! Vine ANT ajutor național tranzitoriu cap animal și hectar!

10 februarie 2025 - 19:32

Veste bună pentru fermierii, crescătorii de animale care așteaptă ajutoarele naționale tranzitorii pe cap animal, tonă de lapte și pe hectar, aferente anului de cerere 2024. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat astăzi decretele pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2025 şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat.

Ministrul Barbu: Jos labele de pe fermierii și procesatorii români!

Ministrul Barbu: Jos labele de pe fermierii și procesatorii români!

10 februarie 2025 - 19:13

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, le transmite celor care fac politică în momentul da faţă să dea jos labele de pe fermierii şi procesatorii români şi îi invită în Comitetul de monitorizare a preţurilor, constituit la ministerul de resort, pentru anumite discuţii privind practicile comerciale neloiale.

Comunicat APIA: Plățile APIA făcute ASTĂZI!

Comunicat APIA: Plățile APIA făcute ASTĂZI!

10 februarie 2025 - 19:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, lista fermierilor autorizați la plată, până la această dată, și sumele virate în conturi.

Șapte miniștri ai agriculturii le-au promis asta fermierilor!

Șapte miniștri ai agriculturii le-au promis asta fermierilor!

10 februarie 2025 - 05:40

Ministrul Finanțelor spune că pierderile înregistrate în agricultură măresc deficitul comercial al țării. Degeaba sunt recolte bune, dacă merg la export ca materie primă în timp ce noi importăm tot mai multă mâncare procesată. Șapte miniștri ai Agriculturii au promis, în ultimii 13 ani, că vor înființa depozite și linii de procesare, însă planurile au rămas doar pe hârtie.

Subvenția APIA care intră la plată în perioada următoare!

Subvenția APIA care intră la plată în perioada următoare!

10 februarie 2025 - 05:21

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a răspuns fermierilor care au întrebat când vor primi ajutorul de stat la motorină, subvenție APIA de care beneficiază atât fermierii din vegetal, cât și crescătorii de animale care sunt încadrați într-o formă juridică.

Decizie ITM! Obligatoriu pentru cei care au mai mult de 10 angajați!

Decizie ITM! Obligatoriu pentru cei care au mai mult de 10 angajați!

09 februarie 2025 - 09:10

Angajatorii, inclusiv cei din agricultură, creșterea animalelor, care au mai mult de 10 angajați sunt obligați să încheie un contract colectiv de muncă, anunță Inspecția Muncii din mai multe județe.

Anunțul făcut de Comisia Europeană! Intră în vigoare din 10 februarie 2025!

Anunțul făcut de Comisia Europeană! Intră în vigoare din 10 februarie 2025!

09 februarie 2025 - 08:32

Pudra din viermi galbeni de făină, larve ale gândacilor de făină (Tenebrio molitor), este începând din 10 februarie un aliment autorizat pentru a fi introdus pe piața alimentară europeană, conform unui regulament emis de Comisia Europeană la 20 ianuarie, sub semnătura președintei Ursula von der Leyen, și publicat pe site-ul https://eur-lex.europa.eu.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Recoltăm grâu cu NEXAT în ferma MAXAGRO // wheat harvest

Recoltăm grâu cu NEXAT în ferma MAXAGRO // wheat harvest

Recoltăm grâu cu NEXAT în ferma MAXAGRO // wheat harvest

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Fidelitate

Fidelitate
Există unele femei care, în loc să-i facă să sufere pe mai mulţi bărbaţi, aşa cum e firesc, se concentrează asupra unuia până îl extermină. Detalii