CÂT E MIELUL DE PAȘTE? Crescătorii de oi din România au plătit mai mult pentru furaje, prețul furajelor a crescut din cauza secetei de anul trecut, cheltuielile cu întreținerea animalelor a crescut în condiții de pandemie, astfel anul acesta ar trebui să crească prețul la miei pentru a-și recupera o parte din banii investiți, spun oierii.
Mai sunt trei luni până la sărbătorile pascale, iar ciobanii speră că preţul pe kilogramul de miel în viu va fi măcar cât cel de anul trecut sau mai mare pentru a-și recupera cheltuielile. Oierii spun că prețul ar putea fi între 11 lei/kg de miel și 13 lei/kg de miel. .
Vasile Vingărzan, cioban Dumitra, a declarat pentru Antena 1: "Sperăm să fie un an bun ca şi anul trecut, a fost un an foarte bun după foarte mulţi ani. Costurile sunt destul de mari anul ăsta. Chiar şi pentru întreţinerea oilor. Porumbul anul ăsta la fermieri e scump, iar crescătorii îl vor lua foarte scump".
Nici vânzarea nu va fi uşoară şi asta din cauza măsurilor anti-coronavirus.
Nicolae Sorin Lazăr, cioban Ighiu: "O să fie un pic dificil pentru că sunt multe restricţii, cu pandemia care ne urmăreşte şi nu ştiu ce-o să facem pentru piaţă. O să fie greu".
Anul trecut, în aprilie, prețul la kilogramul de miel în viu se situa între 12 lei/kg și 15 lei/kg, aproape dublu față de anul 2019 când prețul la kilogramul de miel în viu era extrem de mic, 7 lei/kg.
În supermarketuri, unde intră doar miei sacrificaţi în abatoare se dă numai 21 de lei pe kilogram, şi nici aici nu înţeleg de ce, pentru că am văzut la vânzare şi cu 35 de lei kilogramul. Îl iei din import şi pui un preţ de 35 de lei/kilogram şi de la ai tăi, din ţară, impui un barem de 21 de lei. Mi se pare ceva anormal, declara anul trecut, în aprilie, pentru Agerpres oierul Dan Petrescu din județul Argeș, Asociația Profesională a Ciobanilor din România.