PLATA AJUTOARELOR NAȚIONALE TRANZITORII! Crescătorii de ovine, și nu doar ei, întreabă zilnic AGROINFO când va fi plătit ajutorul național tranzitoriu în zootehnie, cea mai populară subvenție, așa-zisa subvenție mică, de care beneficiază majoritatea crescătorilor de animale din România. Subvenția este plătită de la bugetul de stat și beneficiază de bani crescătorii de oi, de vaci, carne și lapte, și de capre.
Când intră ANT la oi? Când intră ANT la vaci? Ne întreabă, în fiecare zi, crescătorii de animale.
Ajutoarele naționale tranzitorii, atât în sectorul zootehnic, cât și-n sectorul vegetal, sunt achitate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din bugetul de stat al anului următor anului de cerere. Astfel, pentru ANT aferent anului 2020 plata se face din bugetul național al anului 2021. Ministrul agriculturii a anunțat luni seara, în cadrul emisiunii România agricolă, Agro TV, că bugetul de stat pentru acest an va fi aprobat la data de 4 februarie 2021. Doar după ce va fi votată în Parlament legea bugetului de stat, APIA va putea demara plata acestor subvenții atât de așteptate de crescătorii de animale.
Șeful MADR a declarat, de asemenea, că din bugetul național aprobat pentru acest an se va încerca și plata unor despăgubiri pe hectar pentru fermierii ale căror culturi agricole însămânțate în primăvara lui 2020 au fost distruse de secetă.
Am înțeles că-n 4 februarie se va vota Legea bugetului și-n funcție de aceste alocări o să chivernisim sumele în așa fel încât, așa cum am promis anul trecut, pentru că este corect și echitabil oarecum, dacă o parte din fermieri, adică pe cei care au înființat culturi în toamna lui 2019 i-am despăgubit, să-i despăgubim și pe cei care au înființat culturile în primăvara lui 2020. Sigur că aceste despăgubiri nu acoperă nici pe departe pierderile reale, dar atât a putut suporta și, sper, să poată suporta bugetul de stat și pentru anul 2021. Am dorit ca fermierii să nu falimenteze, să rămână în business, să-și păstreze angajații, să-și plătească în continuare taxele și impozitele, pentru că orice stat normal, orice minister normal dorește acest lucru, a declarat ministrul agriculturii, în cadrul emisiunii România agricolă, video postat luni seara, 25 ianuarie 2021, pe pagina oficială Facebook a ministrului Adrian Oros.
ALTE SUBVENȚII APIA CARE DEPIND DE APROBAREA BUGETULUI DE STAT:
- Ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură. Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre rata accizei standard şi rata accizei reduse (stabilită la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură a cărui valoare unitară, valabilă pentru anul 2020, este de 1,5258 lei/litru.
- Ajutorul de stat acordat în sectorul creșterii animalelor. Schema de ajutor de stat are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului. Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenţionate întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin certificat de producător/atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul creșterii animalelor.
Intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor este:
a) de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrelor genealogice;
b) de până la 70 % din costurile aferente testelor efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.