Solidaritatea Varșoviei cu Kievul nu cunoaște limite – sau aproape. Totul se rezumă la bani, notează Politico. La mai bine de un an după ce UE a înființat „culoarele de solidaritate” terestre pentru a ajuta la scoaterea din Ucraina a milioane de tone de produse agricole blocate, Varșovia amenință că își va închide granița pentru a doua oară, dacă Bruxelles-ul nu prelungește restricțiile temporare și nu vine cu bani pentru a se asigura că niciunul dintre aceste produse nu rămân blocate în Polonia.
Măsura unilaterală ar încălca normele comerciale comune ale UE, dar Varșovia susține că este necesară deoarece produsele ucrainene – acum blocate din nou de Rusia de pe ruta lor tradițională de export din Marea Neagră – îi subminează pe fermierii polonezi.
„Interesele fermierilor noștri sunt primordiale pentru noi”, a declarat marți ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, după o reuniune a miniștrilor agriculturii din UE la Bruxelles. „Deciziile noastre nu sunt împotriva nimănui; ele sunt în primul rând pentru fermierii noștri.”
În urma invaziei Rusiei în Ucraina și a blocadei porturilor sale de la Marea Neagră de anul trecut, țările estice ale UE – Polonia, România și, într-o măsură mai mică, Bulgaria, Ungaria și Slovacia – s-au trezit inundate de volume fără precedent de cereale ucrainene.
Când a fost vorba de cereale care au intrat în Polonia, majoritatea au ajuns doar până în regiunea estică de la granița cu Ucraina.
Telus a acuzat comercianții multinaționali că aduc cereale ucrainene peste graniță și le vând intermediarilor locali, cum ar fi morile și producătorii de furaje. Fermierii polonezi, la rândul lor, au văzut cum cererea pentru propriile produse a scăzut. Cu toate acestea, aliații care sprijină Polonia și celelalte patru țări sunt foarte puțini.
„Această interdicție temporară a fost absolut necesară, deoarece aceste țări nu ar fi rezistat presiunii”, a declarat Janusz Wojciechowski, comisarul polonez pentru agricultură din partea UE.