EVENIMENT. Ca in fiecare an, tinerele talente au primit pentru proiectele lor diploma de excelență în domeniul științelor inginerești și agricole Burse Helmut Claas și alte premii în valoare totală de peste 36.000 de euro din partea Fundației Claas din Germania.
La ceremonia de decernare a premiilor, studentii si-au prezentat in sistem online proiectele de diploma trimise si domeniile lor de cercetare. Datorită pandemiei Covid, acest eveniment anual al Fundatiei CLAAS, ca punct culminant traditional al anului, a avut loc pentru prima dată într-un format virtual.
Sylvia Looks, membră a Comitetului executiv al Fundatiei CLAAS, a explicat: „Nu vom lăsa Covid să ajungă pe noi, ci ne mentinem în schimb la ideea Fundatiei CLAAS si vom continua să sustinem talentele în domeniile agricultură si inginerie agricolă".
Frank Klüsener, membru al Comitetului executiv al Fundatiei CLAAS, a subliniat, de asemenea: „Să onorăm realizările academice ale acestor studenti, precum si angajamentul lor personal, entuziasmul si devotamentul fată de agricultură si domeniile conexe, în ciuda acestor vremuri dificile”.
De mai bine de 20 de ani, bursele Helmut Claas, premiile bonus si premiile internationale Helmut Caas pentru studenti, cu o valoare de peste 36.000 de euro în acest an, au fost acordate tinerelor talente de la diverse universităti internationale. 13 studenti din Germania, Anglia, Olanda, Ungaria, Slovacia, România, Polonia, Rusia si Uzbekistan au primit premii.
În detaliu, au fost acordate următoarele premii:
Bursele mari Helmut Claas:
Premiul I a fost acordat lui Linda Richter, studentă la OWL University of Applied Sciences din Höxter, aceasta primind si o bursă în valoare de 7.200 de euro. Linda a studiat in timp in domeniul ingineriei mediului, iar teza de licentă, pe care a scris-o în colaborare cu o universitate norvegiană, a abordat tema „Recuperarea nutrientilor din urină prin precipitarea struvitului”.
Premiul II s-a indreptat in acest an catre Johannes Frey care a primit si o bursă in valoare de 6.000 de euro. Acesta si-a dat licenta in domeniul „inginerie mecanică” la Universitatea de Stiinte Aplicate din Esslingen. Teza sa finală este despre „Dezvoltarea reglajelor mecanice la prasit utilizate în robotica agricolă mobilă”.
Premiul III a revenit lui Jan Rebmann, student la Universitatea Nürtingen-Geislingen, în domeniul stiintelor agricole, acesta primind o bursa de 4.800 de euro. În lucrarea sa, el „a investigat performanta unei prasitoare utilizand o camera controlata de la distanta pentru dezvoltarea populatiei de plante”.
Abigail Allen de la Universitatea Harper Adams (Marea Britanie) a primit locul 4 pentru munca ei, primind astfel o bursă de 3.600 de euro. În teza sa finală, ea a investigat proprietătile semintelor de hrisca (fagopyrum sagittatum) pentru suprimarea buruienilor de iarba neagra (Alopecurus myosuroides).
Premii bonus:
În plus fată de bursele complete de un an Helmut Claas, au fost acordate si două premii bonus în valoare de 1.500 de euro fiecare.
La categoria „Marketing alimentar”, Hannah Baldwin de la Universitatea Harper Adams din Marea Britanie a fost premiata pentru munca depusă privind investigarea proprietătilor microbiene ale curcanilor din abatoare.
La categoria „Management si inginerie agricolă”, Johannes Munz de la Universitatea de Stiinte Aplicate din Nürtingen-Geislingen a primit premiul bonus pentru investigatiile sale facute privind utilizarea unei masini de recoltat furaje la recoltarea cerealelor.
Premiile internationale pentru studenti Helmut Claas:
Premiile internationale pentru studenti, în valoare de 2.000 de euro fiecare, au fost acordate studentilor de la Universitatea Wageningen (Olanda), Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului „Regele Mihai I al Romaniei” din Timisoara (România), Universitatea de Tehnologie si Economie din Budapesta (Ungaria), Universitatea Slovaca de Agricultură din Nitra (Slovacia), Universitatea Agrară de Stat Kuban (Rusia) si Universitatea de Stiinte ale Vietii din Poznan (Polonia).
Anul acesta Premiul intrenational Helmut Claas in valoare de 2000 euro s-a indreptat si catre un student din Centrul Universitar Timisoara - Romania, Pataki Krisztian, de la specializarea „Masini si Instalatii pentru Agricultura si Industrie Alimentara” din cadrul Facultatii de Agricultura - Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului „Regele Mihai I al Romaniei” din Timisoara.
Acesta lucreaza la ora actuala impreuna cu familia 400 ha teren arabil in cadrul fermei familiare Pataki de la Tormac, Judetul Timis. El cultiva grau, rapita, porumb, floarea soarelui, soia si orz si detine un parc de masini agricole si tractoare, cele mai multe fiind cumparate second-hand din Germania, Marea Britanie, etc. In cadrul fermei acesta a realizat in ultimii ani si un atelier mecanic, unde impreuna cu familia a reusit sa transforme unele masini agricole vechi folosite pentru pregatirea patului germinativ, cu latimi mici de lucru, in altele performante cu latimi mari de lucru. In proiectul sau de diploma a prezentat cum a transformat un cultivator vechi cu latime mica de lucru intr-un combinator modulat performant cu latime mare de lucru dotat cu sisteme hidraulice de reglare de tip “cu cilindrii hidraulici”, care sa lucreze in agregat cu un tractor de 165 de CP. Acesta a fost gandit si realizat astfel in cat, sa lucreze la viteze de 8 – 10 [km/h] si la adancimi de lucru de pana la 10 [cm].
O altă finantare a fost acordată lui Dilshod Umarov din Uzbekistan, student la masteratul international în management agricol la Universitatea de Stiinte Aplicate Weihenstephan din Triesdorf, Germania.
Conf. dr. ing. Sorin – Tiberiu Bungescu
USAMVB „Regele Mihai I al Romaniei“ din Timisoara