Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat miercuri bugetul Uniunii Europene din 2025, care prevede un sprijin consistent pentru soluţionarea problemelor din domenii precum sănătate, ajutor umanitar, gestionarea frontierelor şi climă. Bugetul total pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, cu 6% mai mare decât cel pentru 2024 (o creştere cu 10 miliarde de euro).
Bugetul UE pentru 2025 a fost adoptat cu 418 voturi pentru, 185 împotrivă şi 67 abţineri. Consiliul aprobase deja acordul la 25 noiembrie. Într-un acord cu statele membre încheiat în 16 noiembrie, Parlamentul European a reuşit să obţină un buget ambiţios al UE pentru anul viitor, asigurându-se astfel că acesta va contracara provocările actuale şi va îmbunătăţi viaţa cetăţenilor europeni.
În februarie 2024, în timpul revizuirii bugetului pe termen lung al UE, Parlamentul European a obţinut creşteri substanţiale pentru priorităţi-cheie, cum ar fi sprijinul pentru Ucraina, contribuţii suplimentare pe care eurodeputaţii au reuşit să le menţină în bugetul pentru 2025.
De asemenea, a fost asigurată finanţarea costurilor de rambursare pentru Instrumentul European de Redresare (EURI), care sunt aproape duble faţă de suma prognozată iniţial pentru 2025, protejând totodată finanţarea pentru programe esenţiale, precum Erasmus+ sau cercetare.
Johan Van Overtveldt, preşedintele Comisiei pentru bugete a PE (BUDG): „Acest buget va contracara provocări urgente, inclusiv agresiunea rusă împotriva Ucrainei, presiunile continue ale migraţiei, criza tot mai profundă din Orientul Mijlociu, impactul dezastrelor naturale şi, crucial, competitivitatea economiilor noastre. Astfel, Uniunea Europeană se va putea adapta eficient la aceste realităţi presante”, conform Agerpres.
Peste 90% din bugetul UE finanțează activități în țările UE și în afara acestora, iar de acești bani beneficiază cetățeni, regiuni, fermieri, cercetători, studenți, ONG-uri și întreprinderi. Spre deosebire de bugetele naționale, bugetul UE este orientat în principal spre investiții, pentru a genera creștere și oportunități pe întreg teritoriul Uniunii Europene.