Fermierii români care se asociază în grupuri de producâtori vor putea obține, în anul 2024, fonduri europene, prin linia de finanțare AFIR – DR 33, pentru care s-a publicat ghidul oficial al solicitantului.
Finanțarea acordată prin intermediul acestei intervenții este 100% nerambursabilă și este limitată la 100.000 euro/an, fără să depășească 10% din valoarea producției comercializate în primii cinci ani de la recunoaștere. Sprijinul se acordă sub formă de sumă forfetară, degresiv, plătit în tranșe anuale, pentru o perioadă care nu poate depăși 5 ani de la data la care grupul de producători a fost recunoscut, acordat în baza unui plan de afaceri.
Acest apel va avea un buget de 11,7 milioane de euro.
Beneficiarii eligibili:
Grupurile de producători din sectorul agricol și din cel pomicol, constituite în baza legislației naționale în vigoare și recunoscute de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, înainte de solicitarea sprijinului.
Grupurile de producători trebuie să se încadreze în categoriile de IMM (microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii), definite conform Legii nr.346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii.
O altă condiție este ca grupurile de producători beneficiare să fie recunoscute pentru una sau mai multe grupe de produse sau pentru unul sau mai multe produse din grupele de produse agricole sau pomicole, conform art. 3 din anexa la Ordinul nr. 358/763/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 37/2005 privind recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor şi organizaţiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole şi silvice , cu modificările şi completările ulterioare.
Cheltuielile eligibile sunt cele rezultate din înființarea și funcționarea grupurilor de producători din sectorul agricol și pomicol, prevăzute în planul de afaceri, necesare pentru atingerea obiectivelor propuse.
Sprijinul acordat prin această intervenție ar urma să contribuie la:
Rezolvarea nevoilor privind creșterea cooperării pe lanțul alimentar cu efecte pozitive în dezvoltarea exploatațiilor și a accesului pe piața a produselor agricole prin intermediul formelor asociative;
Susținerea înființării și funcționării grupurilor de producători în vederea valorificării produselor membrilor, degrevând astfel producătorul de sarcina vânzării producției, ceea ce contribuie direct la o mai bună integrare a producătorilor agroalimentari pe piață, dar și la nivelul lanțurilor scurte de aprovizionare;
Stimularea înființării grupurilor de producători, în vederea orientării lor către performanță, ceea va conduce la obținerea unor produse mai competitive, aspect care va îmbunătăți poziția fermierilor, în special a celor care dețin exploatații de mici dimensiuni, în lanțul valoric. (surse AFIR, Centrul de elaborare proiecte)
Detalii despre program, Ghidul si Anexele aferente AICI!