Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.
Conform Planului Național Strategic 2023-2027, valoarea sprijinului pe hectar pentru anul 2024 PD 20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere:
cuantum minim 185,49 euro/ha
cuantum unitar planificat 206,10 euro/ha
cuantum maxim 267,93 euro/ha
Plafoanele anuale pentru această intervenție au fost stabilite ținând cont de numărul de hectare și de suma unitară planificată a anului respectiv.
Suma unitară a fost stabilită în funcție de nevoile acestui sector, astfel încât să compenseze fermierii suficient pentru a menține activitatea (aceasta înseamnă atingerea unei marje pozitive). Datele au provenit dintr-un studiu întreprins de Institutul Național de Economie Agrară, valoarea rezultată în urma calculelor a fost ajustată ținând cont de evoluțiile specifice sectorului în ceea ce privește inputurile și condițiile pieței.
În plus, datorită constrângerilor bugetare nu a fost întotdeauna posibil să se stabilească valoarea unitară planificată la nivelul său ideal.
Variația anuală a cuantumului depinde de numărul de hectare eligibile.
Sumele unitare minime și maxime trebuie să asigure flexibilitatea realocării fondurilor și evitarea neutilizării acestora în conformitate cu art. 102 alin. 2. din Regulamentul (UE) nr. 2115/2021.
Dintre plantele furajere, graminee și leguminoase care pot contribui la îmbunătățirea pajiștilor, prin reînsămânțare/supraînsămânțare amintim următoarele: golomățul, mazărea furajeră, măzărichea, sparceta, trifoiul roșu și facelia.
Aceste plante contribuie la creșterea nutritivă a furajelor prin îmbunătăţirea raportului energo-proteic, creșterea fertilității și ameliorarea unor însușiri ale solului, cu impact pozitiv asupra structurii acestuia.
Totodată, datorită potențialului ridicat de producție, golomățul este folosit în structura amestecurilor cu plantele leguminoase, cu impact asupra creșterii nutritive a valorii furajului.
Plantele leguminoase: mazărea furajeră, măzărichea, sparceta, trifoiul roșu și facelia au o valoare economică mare, datorită compoziției chimice valoroase, producțiilor mari, gradului ridicat de consumabilitate și digestibilitate. Compoziția chimică se remarcă printr-un conținut mediu de proteină, în medie de 20%.
Această subvenție APIA se adaugă la plățile directe pe hectar pentru acest an, pentru pajiști:
PD-01 Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS) - 96,3991 euro/ha
PD-02 Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS) - 52,3478 euro/ha (în cazul exploatațiilor până-n 10 hectare)
PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri - 42,4772 euro/ha (în cazul în care sunt îndeplinite condițiile)
PD-05 Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale) - 98,8000 euro/ha (eco-schemă, dacă sunt îndeplinite condițiile)
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le achită fermierilor, crescătorilor până la data de 30 noiembrie, avansul la subvențiile aferente acestui an. Din 2 decembrie, APIA demarează plățile finale.
Informații obținute de Agroinfo de la APIA.