Adama
AGRICOVER

Avertisment dur de la Bruxelles: NU obligați fermierii să dea o cotă din subvenții pentru înființarea unui fond mutual!

Publicat: 07 februarie 2022 - 09:38
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Statele membre nu trebuie să oblige fermierii să contribuie la constituirea unor fonduri mutuale peste voința lor, iar PNS-urile trebuie să fie ancorate în realitățile din teren! Avertizează europarlamentarul român Daniel Buda. Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunțat săptămâna trecută, într-un comunicat transmis Agroinfo că se ia în calcul constituirea unui Fond național de sprijin pentru fermieri pentru care aceștia ar trebui să achite o cotizație de 3% din subvențiile APIA care li se cuvin în fiecare an. 

Declarația ministrului agriculturii, Adrian Chesnoiu, pe care acesta și-a susținut-o și duminică, 6 februarie 2022, la TVR1: “Există posibilitatea ca, în paralel cu măsura de asigurare pe Pilonul II, gestionată de AFIR, respectiv actuala măsură 17.1, să construim un Fond național de sprijin pentru perioada 2023-2027. Acest fond se va constitui din contribuțiile tuturor fermierilor beneficiari de plăți directe, prin reținerea anuală a unui procent de 3% din suma care va fi plătită fiecărui fermier în parte. Nu va fi un drum ușor, dar trebuie să atragem companiile de asigurări către agricultură, pentru polițe facultative. Trebuie să avem acest mecanism statal pentru a răspunde cât mai bine provocărilor viitoare”. 

Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European, avertizează că st foarte grav să li se impună fermierilor să achite o cotă procentuală din plățile directe care li se cuvin în fiecare an pentru constituirea unui fond mutual. De asemenea, europarlamentarul subliniază că interesele fermierilor mici și mijlocii trebuie puternic reprezentate în noul Plan Național Strategic 2023-2027. 

"În cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală, am avut un schimb de opinii cu domnul Mihail Dumitru, reprezentant al Comisiei (DG AGRI). Subliniez pe această cale, încă o dată, nevoia de a consolida modelul fermelor familiale mici și mijlocii și în același timp, să se asigure un echilibru între resursele financiare ce urmează a fi puse la dispoziția fermierilor mari și fermierilor mici. Este de ordinul evidenței aritmetice că fermierii mici și mijlocii sunt vitali nu doar pentru agricultură, cât și pentru conservarea mediului natural! Să nu mai vorbim de importanța furnizării de alimente proaspete în lanțul scurt de aprovizionare. Astfel, interesele fermierilor mici și mijlocii trebuie să fie puternic reprezentate în PNS, iar realitățile din teren să se regăsească în aceste planuri astfel încât toți fermierii să aibă la îndemână instrumente concrete și potrivite pentru a depăși multiplele provocări cu care se confruntă.

buda-mihai-dumitru_b

Eurodeputatul Daniel Buda (stânga) și Mihail Dumitru DG Agri, Comisia Europeană. Foto Agroinfo. 

Iată intervenția mea:
Domnule director, sunt foarte surprins de ce ne-ați spus astăzi aici. Nu a existat un plan comun de la Comisie comunicat către statele membre? Mi se pare inadmisibil să avem un stat membru cu 400 de pagini în PNS și altul să aibă 4000 de pagini! Ceva este putred în Danemarca! Nu se poate așa ceva, este fără logică. S-ar putea să îngropăm fermierii acolo unde avem 4000 de pagini. Țara mea se află printre statele care nu au trimis aceste planuri și am să le comunic să fie atenți la acest aspect.

Domnule director, aș dori să vă întreb un lucru: ați permis statelor membre să oblige fermierii să contribuie cu o cotă procentuală din plățile directe la constituirea unor fonduri mutuale în țările UE? Am semnale din acest sens, că s-ar impune în unele planuri strategice, această obligativitate către fermieri peste voința lor, ceea ce mi se pare foarte grav.

O ultimă întrebare: aveți în acest moment o evaluare a statelor care au optat pentru plata redistributivă sau pentru plafonare? Vă mulțumesc!

Mihail Dumitru, reprezentant al Comisiei (DG AGRI), a transmis următoarele idei din evaluarea realizată: ”Regulamentul PAC prevede ca SM să înainteze regulamentele până la 1 ianuarie 2022. Până acum am primit 22 de planuri, dar 5 state membre încă mai trebuie să trimită aceste planuri. Noi suntem în contact permanent cu administrația statelor membre să îi ajutăm să finalizeze planurile. Vă pot asigura că în Comisie suntem pe deplin angajați de a evalua planurile transmise. Sunt documente voluminoase, complete, de la 400 de pagini până la 4000 de pagini. Evaluarea privește toate cele 10 obiective ale PAC. Noi vrem să vedem dacă toate cerințele juridice sunt respectate într-o primă etapă, iar ulterior, ne uităm la obiectivele calitative. Jumătate din planuri sunt complete și cealaltă jumătate aproape completă. Noi trebuie să emitem obsevații pentru toate planurile pe care le-am primit. Vor fi publicate scrisorile de observații.

În ce privește plățile redistribuitive, unele state membre au trecut peste 10%, altele au propus să înceapă acest proces mai târziu, în 2026. Nu am ajuns la un nivel de detaliu foarte mare. Am o listă foarte lungă de întrebări, vă voi oferi și în scris răspunsuri.”

Vizualizat: 2664 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

26 noiembrie 2024 - 06:21

Pe lista plăților în avans nu au fost incluse toate schemele de plată de care beneficiază fermierii și crescătorii de animale în acest an. Astfel, la plățile finale, demarate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din data de 2 decembrie 2024. Una dintre subvențiile așteptate de crescătorii de vaci este PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

24 noiembrie 2024 - 09:05

Ciobanii speră ca exportul să îi salveze. Odată cu scăderea puterii de cumpărare pe plan național, mulți crescători de oi au auzit că străinii, în special cei din zona arabă, plătesc bine și la timp, așa că și-au pus toată nădejdea în comerțul pe plan extern.

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

22 noiembrie 2024 - 11:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selecție, sesiunea 01/ 2023, aferent intervenției DR 30, etapa lunară 3, componenta non-montan.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii