Carnea provenită de la mieii sacrificați în gospodărie se va folosi numai pentru consumul familial, îi avertizează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, ANSVSA, pe crescătorii de ovine.
ANSVSA a transmis un comunicat pentru Aroinfo. În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, medicii veterinari din cadrul Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) împreună cu cei din Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor București (DSVSA) efectuează controale tematice pentru a asigura consumatorilor un comerţ cu alimente sigure și a preveni apariția de toxiinfecții alimentare.
Verificările urmăresc respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate pieţele agro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare cu activitate temporară, unităţile de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală și nonanimală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul
În intervalul 26-28 aprilie 2021, la nivelul municipiului București au fost verificate 51 de unități comerciale și au fost aplicate 16 sancțiuni în valoare totală de 228.000 de lei.
În urma acestor verificări, inspectorii sanitari veterinari au retras de la comercializare peste 838 de kg de carne, din care 600 de kg carne de miel, acestea fiind dirijate către unităţi de neutralizare autorizate.
Dintre neregulile constatate și sancționate de medicii veterinari oficiali, menționăm:
Carne comercializatăfărăexpertiză sanitară veterinară;
Lipsă elemente de identificare a mărfii;
Neasigurarea trasabilității produselor alimentare;
Deficiențe privind starea de igienă spațiilor de depozitare și comercializare.
Controalele ANSVSA cu această tematică sunt în desfășurare, urmând ca rezultatul final al acestor acțiunisă fie prezentat într-o comunicare ulterioară.
Recomandăm cetățenilor să achiziționeze produse alimentare numai din locuri sau spații autorizate, pentru că există garanția controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.
Sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar unde sunt livrate animalele cu stare de sănătate certificată sanitar veterinar, identificate și înregistrate, crescute în ferme, localităţi şi zone unde nu evoluează boli transmisibile.
Carcasele rezultate, expertizate sanitar veterinar, marcate cu marca de sănătate de formă ovală, se pot comercializa în magazine alimentare, măcelării, piețe agroalimentare, supermarketuri, unități înregistrate sanitar veterinar.
Carnea provenită de la mieii sacrificați în gospodărie se va folosi numai pentru consumul familial.
Rugăm cetăţenii să sesizeze orice nereguli constatate în domeniul siguranţei alimentelor, la următorul numărul de telefon al Call Center -ul ANSVSA:0800-826-787, apelabil gratuit din orice reţea de telefonie.