Adama
Vinasa Rompak

AUDIT CURTEA DE CONTURI EUROPEANĂ PENTRU AJUTOARELE COVID 19!

Publicat: 14 octombrie 2020 - 13:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OFICIAL. Curtea de Conturi Europeană a lansat un nou audit pentru a examina dacă finanțarea acordată de UE în favoarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), aici se includ și fermele, le ajută să fie mai competitive și mai bine adaptate exigențelor viitorului, anunță astăzi Curtea de Conturi Europeană, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Curtea va evalua dacă sprijinul acordat de Comisia Europeană din partea Fondului european de dezvoltare regională (FEDR) permite întreprinderilor nou-înființate și întreprinderilor aflate în etapa de extindere să realizeze câștiguri durabile în materie de competitivitate. Ea va verifica, în plus, dacă statele membre direcționează această finanțare către destinatarii relevanți, dacă finanțarea răspunde celor mai pertinente nevoi și dacă proiectele finanțate obțin rezultate. Auditul se înscrie în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19, care obligă întreprinderile din UE să depună eforturi suplimentare pentru a supraviețui pe piață într-un mediu de afaceri mai dificil.

IMM-urile constituie coloana vertebrală a economiei UE și contribuie la răspândirea inovării în toate regiunile acesteia, aducând soluții „de vârf” la probleme precum schimbările climatice, eficiența utilizării resurselor și coeziunea socială. UE are drept obiectiv să devină locul cel mai atractiv din lume pentru înființarea de noi întreprinderi și pentru extinderea acestora. Finanțarea pentru IMM-uri din partea FEDR – subiectul aflat acum sub microscopul auditorilor – pune la dispoziție aproape 55 de miliarde de euro în actuala perioadă bugetară de șapte ani (2014‑2020), în principal pentru Polonia (aproximativ 11 miliarde de euro), urmată de Italia, de Spania și de Portugalia (între 4,5 și 5,5 miliarde de euro pentru fiecare). Din această sumă, 26 de miliarde de euro sunt destinați pentru creșterea competitivității IMM-urilor.

Auditul nostru urmărește să ajute Comisia și statele membre să utilizeze mai bine finanțarea din partea FEDR pentru a ajuta IMM-urile din UE să devină mai competitive, mai reziliente și mai bine pregătite pentru viitor”, a declarat domnul Pietro Russo, membrul Curții care conduce acest audit. „Acest aspect este deosebit de important date fiind provocările cu care se confruntă IMM-urile în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19 și rolul major pe care finanțarea din partea FEDR îl joacă, în unele state membre, pentru întreprinderile nou-înființate și pentru cele aflate în etapa de extindere.”

Pandemia de COVID-19 și criza economică mondială care rezultă din aceasta au făcut și mai dificilă supraviețuirea micilor întreprinderi pe piață, dat fiind mediul de afaceri mai problematic. Capacitatea lor de a se adapta la această situație va depinde nu numai de competitivitatea lor actuală, ci și de potențialul lor competitiv.

IMM-urile din UE se confruntă însă adesea cu dificultăți în ceea ce privește accesul la finanțare și trebuie să facă față unei oferte limitate de forță de muncă calificată, precum și unei reglementări și birocrații excesive. Pentru a răspunde acestor provocări, Comisia a adoptat deja anumite inițiative strategice de reglementare, cum ar fi „inițiativa în favoarea întreprinderilor mici” pentru Europa (Small Business Act for Europe) din 2008, „inițiativa privind întreprinderile nou-înființate și extinderea acestora” din 2016 și „strategia pentru IMM-uri pentru o Europă sustenabilă și digitală” din 2020.

În plus, bugetul UE sprijină IMM-urile prin granturi, împrumuturi și instrumente financiare în diverse domenii, cum ar fi cercetare, cultură, coeziune și agricultură, precum și prin intermediul inițiativelor pentru investiții ca reacție la coronavirus, cum ar fi CRII, CRII+ și REACT-EU, care oferă fonduri suplimentare din partea FEDR, în principal sub formă de capital circulant sau de sprijin pentru investiții.

Sprijinul pentru IMM-uri va rămâne un pilon esențial al politicii de coeziune a UE în următorul buget pe termen lung (2021‑2027). Prin urmare, Curtea va realiza, de asemenea, o evaluare inițială a modului în care este conceput sprijinul pentru noua perioadă.
În 2018, UE număra peste 25 de milioane de IMM-uri și acestea angajau aproximativ 98 de milioane de persoane și generau aproximativ 56 % din valoarea adăugată totală. Numărul IMM-urilor variază considerabil de la un stat membru la altul: cel mai mare număr se înregistrează în Italia (3,7 milioane), în timp ce cel mai mic este în Malta (28 500). Pe cap de locuitor, Republica Cehă are cele mai multe IMM-uri (96/1 000 de locuitori), în timp ce România are cele mai puține (25/1 000 de locuitori). Majoritatea IMM-urilor (peste 6 milioane) își desfășoară activitatea în sectorul comerțului cu ridicata și cu amănuntul și în sectorul reparațiilor de autovehicule și de motociclete.

Se preconizează că raportul final va fi publicat în toamna anului 2021.

Vizualizat: 2644 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii