Astăzi, 16 octombrie 2023, e fixată ca prima zi de plată a avansului la subvențiile APIA cuvenite fermierilor, crescătorilor de animale pentru acest an de cerere. Însă Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) nu a anunțat nimic legat de demararea plăților. Dealtfel, de la plecarea lui Adrian Pintea de la șefia APIA, comunicarea cu APIA a avut de suferit. Noul director general nu comunică săptămânal noutățile de la APIA, așa cum proceda Adrian Pintea. Comunicarea a intrat într-o pauză, se pare.
Ce se întâmplă cu plata în avans a subvențiilor fermierilor, crescătorilor de animale? Anul trecut, încă de la miezul nopții când s-a dat startul plăților și primii bani au pornit spre județe, conducerea APIA ne-a informat despre mersul plăților. Astăzi, liniște la APIA. Din informațiile obținute de Agroinfo, hotărârea de Guvern prin care sunt aprobate schemele de plată care intră la plata avansului și cuantumurile pe hectar și cap animal nu a fost încă adoptată de Guvern. Se pare că s-a împiedicat la avizarea într-un minister.
Guvernul se va întruni astăzi în ședință, însă e o ședință comună cu Guvernul Ucrainei, desfășurată la Kiev, după cum a anunțat prim-ministrul Marcel Ciolacu. Dat fiind contextul, șansele sunt mici să se ia și decizia mult așteptată de fermieri, crescători de animale.
Fostul director general APIA, Adrian Pintea, actualmente secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a anunțat că prima zi de plată avans este 16 octombrie 2023 și procentul care intră la plata avansului din cuantumul subvențiilor APIA pe hectar și cap animal, adică plăți directe, 70% din sumă, și procentul din plățile compensatorii acordate în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, agro-mediu și climă, 85%. Anul acesta e diferit, o nouă politică agricolă comună, noi scheme care le înlocuiesc pe cele vechi, au fost introduse eco-schemele. Însă conducerea APIA e datoare să le explice fermierilor ce se întâmplă cu banii lor, e dreptul fermierilor să știe.
"În data de 16 octombrie, toți fermierii, toți cei 793.000 care au depus cerere pentru anul 2023 au șanse egale să intre la plata avansului. Lucrul bun este că noi am făcut o solicitare de supimentare a acordării acestor forme de sprijin. Știm că toate subvențiile se acordă, în primul rând, din FEGA, inițial 50%, prin demersurile făcute de către domnul ministru Barbu, împreună cu echipa, s-a făcut o solicitare la Comisia Europeană pentru mărirea acestei forme de sprijin, Comisia a aprobat și pentru România, astfel încât pentru anul 2023, pentru plata FEGA este 70% din suma totală pe care tu ca fermier trebuie să o primești, iar din FEADR, adică acele forme pentru agro-mediu și climă, de 85%," a anunțat Pintea.
Conducerea APIA este obligată să iasă astăzi cu un comunicat în care să le explice fermierilor ce se întâmplă cu banii lor.