Ce au discutat oierii astăzi cu ministrul agriculturii Florin Barbu? Subvențiile APIA pentru crescătorii de ovine, formarea unui grup de lucru din care fac parte reprezentanții oierilor și care va avea întâlniri periodice, ordonanță împușcarea urșilor sunt între principalele subiecte abordate de oieri și șeful MADR.
"Am avut foarte bun dialog astăzi (15 ianuarie n.r.) cu domnul ministru Barbu. Am hotărât să facem un grup de lucru, din care va face parte câte un reprezentant al asociațiilor din oierit și care va avea discuții periodice, săptămâna viitoare va fi prima întâlnire a grupului.
Discuții ministrul agriculturii și reprezentanții oierilor, astăzi, 15 ianuarie 2024.
Ce am obținut și e foarte important pentru toți oierii? Sprijinul cuplat, subvenția APIA mare se dă la toți oierii, singura condiție este să ai oile înscrise în Baza Națională de Date, deci va trebui ca oierul să ducă la APIA o adeverință eliberată de la BND. Registrele și asociațiile care le dețin visează numai bani, dar domnul ministru le-a spus că trebuie să găsească soluții și pentru ăia care au o sută de oi și pentru ăia care au 5.000 de oi. S-a terminat cu subvenția APIA mare încasată numai dacă ai oile în registrul geneaogic. Aceiași bani îi iau și oile care sunt înscrise în registrul genealogic și cele care sunt înscrise doar în BND și nu sunt înscrise în registrele geneaogice," a declarat crescătorul de ovine Ionică Sterp, vicepreședinte Asociația Profesională a Ciobanilor din România, participant la discuțiile de astăzi de la Ministerul Agriculturii, pentru Agroinfo.
Crescătorii de ovine au mai solicitat ministrului de resort ca toate controalele în fermele de ovine, ale tuturor instituțiilor abilitate, APIA, ANSVSA, Agenția Națională pentru Zootehnie, să se facă în aceeași zi.
"Nu într-o zi vine APIA, aducem oile la verificat, în altă zi vine ANSVSA, iar trebuie să aducem oile. Toate structurile astea pot veni într-o singură zi. Să vină împreună și să facă verificările," mai spune vicepreședintele APC.
Între cererile formulate de APC și prezentate astăzi ministrului agriculturii sunt:
- subvențiile pentru performanță genetică să fie acordate doar animalelor care au valoare genetică ridicată, respectiv să fie efectuate analize de genotipare și teste de paternitate;
- o plată compensatorie pentru că subvenția APIA la pășune a scăzut de la 163 euro/ha la 93 euro/ha;
- cadru legal pentru ca oierii să-și poată vinde produsele din fermă ca producători agricoli;
- vârsta ovinelor să nu fie limitată pentru sprijinul cuplat și ajutorul național tranzitoriu.
Crescătorii de ovine bănuiesc că disponibilitatea ministrului agriculturii, înțelegerea arătată pentru solicitările lor se datorează și faptului că 2024 este an electoral. "Noi i-am spus domnului ministru, noi facem doar politica oii," mai spune crescătorul de ovine care a discutat astăzi cu șeful MADR.