Guvernul a aprobat astăzi, 20 februarie 2025, Hotărârea privind acordarea unui sprijin financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile.
Actul normativ vizează acordarea unui sprijin financiar de urgență pe baza unei scheme de susținere care urmărește compensarea sub formă de grant a producătorilor agricoli din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor pentru daunele economice cauzate de seceta pedologică din agricultură manifestată în perioada septembrie 2023 - august 2024.
„Prin acest sprijin financiar de urgență venim în ajutorul crescătorilor de ovine și caprine care au fost grav afectați de seceta pedologică din ultimul an. Lipsa resurselor furajere și dificultățile economice au pus o presiune uriașă asupra fermierilor, iar fără o intervenție rapidă, riscam să asistăm la o reducere drastică a efectivelor și la dezechilibre majore în piața agricolă. Prin această măsură, ne asigurăm că fermierii își pot menține activitatea, pot achiziționa furajele necesare și își pot onora obligațiile financiare, evitând supraîndatorarea și pierderea afacerilor. Ministerul Agriculturii rămâne alături de producătorii agricoli și va continua să implementeze soluții eficiente, asigurând astfel stabilitatea sectorului zootehnic”, a declarat ministrul agriculturii, Florin-Ionuț Barbu.
Cuantumul prevăzut pentru sprijinul financiar de urgență este de 248 lei/cap tineret femel ovin/caprin și se acordă pentru un efectiv de tineret femel ovin/caprin cuprins între 50 capete - 300 capete/beneficiar, deținut la data de 31 august 2024, în exploatații cu cod ANSVSA cu minimum 50 capete tineret femel ovin/caprin.
Solicitanții cu un efectiv mai mare de 300 de capete tineret femel ovin/caprin beneficiază de sprijin financiar de urgență calculat la nivelul a maximum 300 de capete tineret femel ovin/caprin per beneficiar, cu condiția să dețină minim 50 capete/exploatație cu cod ANSVSA.
Resursele financiare necesare implementării schemei au o valoare de 238.795.200 lei și reprezintă echivalentul sumei de 48.000.000 euro, stabilit la cursul de schimb 4,9749 lei pentru 1 euro, care se asigură astfel:
a) 107.457.840 lei, echivalentul sumei de 21.600.000 euro, finanțare externă nerambursabilă prin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA);
b) 131.337.360 lei, echivalentul sumei de 26.400.000 euro, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2025.
Cererile de solicitare a sprijinului financiar de urgență și documentele justificative se depun în termen de maximum 20 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
Plățile sumelor reprezentând grantul se efectuează până la data de 30 aprilie 2025.
Beneficiari ai sprijinului pot fi: crescătorii de ovine/caprine cu cerere de plată pentru anul 2024 eligibilă pentru sprijinul de bază pentru venit în scopul sustenabilităţii, intervenţia PD-01 din PS 2023-2027, respectiv:
a) PF, PFA, II și IF;
b) societăţi agricole (constituite potrivit Legii nr.36/1991, cu modificările și completările ulterioare);
c) persoane juridice.
Condițiile de eligibilitate sunt următoarele:
a) deținerea unui efectiv de tineret femel ovin/caprin de minimum 50 de capete/fiecare exploatație, cu cod ANSVSA, cu vârsta de 1-12 luni, înscris în Baza Națională de Date (BND) la data de 31 august 2024;
b) deținerea în ziua anterioară începerii perioadei de depunere a cererii a unui efectiv de femele adulte ovine/caprine, înscris în BND, cu vârsta minimă de 12 luni în ziua anterioară începerii perioadei de depunere a cererii, cel puțin egal cu efectivul de tineret femel pentru care se solicită sprijin financiar.