Adama
AGRICOVER

Aproape JUMĂTATE de MILION de HECTARE de TEREN AGRICOL, scoase la VÂNZARE între 2014 şi 2017!

Publicat: 02 noiembrie 2017 - 20:04
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

NE VINDEM ŢARA! Cetăţenii străini deţin tot mai mult teren agricol în România, dar autorităţile române au tot amânat modificarea legii care ar putea preveni acest fenomen. Comisia Europeană ne dă exemplu negativ, iar noi nu avem nici măcar statistici oficiale despre cât teren cumpără străinii în ţara noastră.

Între 40% şi 70% din terenurile arabile ale României au fost vândute străinilor, fenomen ce ar preocupa inclusiv Comisia Europeană, a dezvăluit deputatul Marius Pașcan, într-o conferință de presă susținută pe 19 octombrie 2017, la Târgu Mureş. Pașcan afirmă că vânzarea terenurilor către străini este văzută ca „îngrijorătoare” inclusiv de către Comisia Europeană, care ar fi comandat un studiu în acest sens unui institut de cercetare din Olanda.

Într-o interpelare adresată ministrului Agriculturii, Petre Daea, Paşcan i-a solicitat acestuia să îi comunice datele oficiale deţinute de Ministerul Agriculturii privind vânzarea terenurilor din România către cetăţenii străini. În răspunsul MADR, prezentat presei de către Marius Pașcan pe 19 octombrie, se arată că, începând din 2014, când a fost adoptată Legea 17/2014, suprafaţa totală din ofertele de vânzare trece de 434.000 ha, fără însă a se preciza câte oferte de cumpărare aparţin străinilor sau ce suprafaţă a fost cumpărată de aceştia.

AGROINFO v-a informat despre acest subiect AICI: COMISIA EUROPEANĂ, mesaj pentru ROMÂNI: VĂ VINDEŢI ŢARA şi NU FACEŢI NIMIC pentru A CONTRACARA acest fenomen!

PROIECT PENTRU MODIFICAREA LEGII DE VÂNZARE/CUMPĂRARE A TERENURILOR AGRICOLE

Pe 25 octombrie 2017, la Senat a fost înregistrată pentru dezbatere o propunere legislativă de modificare a Legii 17/2014 care reglementează vânzarea şi cumpărarea terenurilor agricole din extravilan. Proiectul stabileşte o nouă ordine a preemtorilor şi condiţii mai restrictive pentru cei care vor să cumpere teren agricol în România.

Proeictul de lege propune ca ordinea celor care vor avea drept de preemţiune la cumpărarea terenurilor agricole din extravilan să fie următoarea: coproprietari şi rude până la gradul I, arendași, statul român, prin Agenţia Domeniilor Statului (ADS), respectiv proprietari de terenuri agricole vecini.

De asemenea, în proiect se prevede că persoanele fizice care vor să cumpere teren agricol în România trebuie să aibă reşedinţa/domiciliul pe raza UAT-ului unde se află terenul oferit spre vânzare și să desfășoare activități agricole pe raza UAT-ului respectiv cu minim 5 ani înainte anului de publicare a ofertei de vânzare. Excepţie de la aceste reguli fac tinerii fermieri. Aceleaşi condiţii sunt impuse și pentru persoanele juridice. În plus, acestea trebuie să dovedească, prin documente fiscale, că veniturile obținute din activități agricole reprezintă minim 75% din totalul veniturilor pe ultimii trei ani.

În expunerea de motive a modificărilor propuse de PSD la vânzarea terenurilor agricole se arată că, în perioada 2014 - semestrul I din 2017, aproape 470.000 ha de teren agricol au fost scoase la vânzare, conform Legii 17/2014: 59.000 ha în 2014, 173.000 ha în 2015, 145.000 ha în 2016 şi 93.000 ha în primul semestru din 2017. Aceste date reflectă doar intenţia de vânzare. Date certe privind tranzacţiile cu terenuri agricole sunt deţinute la nivelul notariatelor, precizează iniţiatorii proiectului.

terenuri-de-sus_bROMÂNIA, EXEMPLU NEGATIV ÎN RAPOARTELE UE

Un raport al Parlamentului European din 2015 privind acapararea terenurilor agricole în UE arăta că printre primii 100 de investitori din agricultura românească în anul 2011 erau companii cu legături în Liban, Italia, Lituania, Danemarca, Olanda, Franța, SUA, Marea Britanie, Portugalia, Spania şi Austria.

Deşi nu existau nici atunci, cum nu există nici acum statistici oficiale privind proprietarii străini de terenuri agricole din România, acelaşi raport european citează surse ce estimează că, în 2015, aproape 10% din terenurile agricole din țara noastră aveau proprietari din afara UE, în timp ce alte 20%-30% din terenuri erau controlate de investitori din Uniunea Europeană.

Vizualizat: 3484 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

DECLARAȚIE PARLAMENT: SPRIJIN pentru FERMIERII ROMÂNI și STOPAREA ÎNSTRĂINĂRII TERENURILOR!

DECLARAȚIE PARLAMENT: SPRIJIN pentru FERMIERII ROMÂNI și STOPAREA ÎNSTRĂINĂRII TERENURILOR!

NOUA LEGE A PĂMÂNTULUI! Deputatul PSD de Alba Ioan Dîrzu a iniţiat un proiect legislativ prin care proprietarii de terenuri agricole sunt obligaţi să le folosească strict în scop agricol, fie în regim de exploatare directă, fie prin încheierea contractelor de arendare. Politicianul explică detaliile din această iniţiativă şi efectele sale, dacă va deveni lege, într-o declarație susținută, pe 31 octombrie, în Parlamentul României.

SE PREGĂTEȘTE O NOUĂ LEGE! TEREN DAT TINERILOR FERMIERI și INTERDICȚIA GARANTĂRII ÎMPRUMUTURILOR cu TEREN AGRICOL!

SE PREGĂTEȘTE O NOUĂ LEGE! TEREN DAT TINERILOR FERMIERI și INTERDICȚIA GARANTĂRII ÎMPRUMUTURILOR cu TEREN AGRICOL!

RESTRICȚII LA VÂNZAREA PĂMÂNTULUI! Vom cumpăra terenuri prin Agenția Domeniilor Statului (ADS) și le vom da tinerilor fermieri. Terenul nu va mai pute fi pus gaj pentru contractele de împrumut, termenul pentru revânzarea unui teren agricol va fi de 15 ani, a anunțat Alexandru Stănescu, președintele Comisiei de agrcultură din Camera Deputaților, pentru Viața Satului, TVR1. Proiectul de modificare a legii vânzării terenurilor agricole prevede și alte restricții.

LAPAR: DECIZIE LEGATĂ de VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE!

LAPAR: DECIZIE LEGATĂ de VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE!

COMUNICAT! Cea mai importantă știre a zilei de 12 octombrie 2017 este decizia Comisiei Europene de a elabora orientări menite să ajute statele membre să protejeze terenurile agricole de amenințări, cum ar fi speculațiile excesive de prețuri și concentrarea proprietății, anunță Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), într-un comunicat transmis AGROINFO.

STRĂINII CU TERENURI în ROMÂNIA LE VÂND ALTOR STRĂINI! CÂT PĂMÂNT ROMÂNESC MAI APARȚINE ROMÂNILOR?

STRĂINII CU TERENURI în ROMÂNIA LE VÂND ALTOR STRĂINI! CÂT PĂMÂNT ROMÂNESC MAI APARȚINE ROMÂNILOR?

NE-AM ÎNSTRĂINAT MOȘTENIREA! Străinii care dețin terenuri agricole în România preferă să le vândă altor străini în detrimentul românilor, a spus Liviu Dragnea, liderul PSD, joi, la Arad, unde a vizitat Combinatul Agroindustrial Curtici. Social-democrații pregătesc o nouă lege care să reglementeze vânzarea terenurilor agricole. Proiectul va fi, cât de curând, supus dezbaterii în Parlamentul României. Cât dețin străinii din pământul românesc și ce ne-a mai rămas, nouă, românilor, de cumpărat?

DRAGNEA: ROMÂNII VOR AVEA PRIORITATE la CUMPĂRAREA TERENURILOR AGRICOLE!

DRAGNEA: ROMÂNII VOR AVEA PRIORITATE la CUMPĂRAREA TERENURILOR AGRICOLE!

VIZITĂ LA ARAD! Românii vor avea prioritate la cumpărarea terenurilor agricole, a spus Liviu Dragnea, liderul PSD și președintele Camerei Deputaților, joi, la Arad, unde se află într-o vizită de lucru alături de ministrul agriculturii, Petre Daea. Șeful social-democraților a anunțat că se pregătește o nouă lege privind vânzarea terenurilor agricole.

TERENURILE AGRICOLE LUCRATE SCUTITE de la PLATA IMPOZITULUI!

TERENURILE AGRICOLE LUCRATE SCUTITE de la PLATA IMPOZITULUI!

PROIECT DE ORDONANȚĂ! Se vor scuti de la plata impozitului pe teren terenurile agricole lucrate, iar pentru terenurile agricole nelucrate timp de doi ani consecutiv, consiliul local poate majora impozitul pe teren cu până la 100 lei/ha, începând cu al treilea an, în condiţiile stabilite prin hotărâre a consiliului local, se arată în proiectul ordonanței de modificare a Codului Fiscal, publicat pe pagina Ministerului Finanțelor.

CADASTRU GRATUIT PENTRU TERENURILE AGRICOLE MOȘTENITE CHIAR DACĂ NU SUNT ÎN ȚARĂ TOȚI MOȘTENITORII!

CADASTRU GRATUIT PENTRU TERENURILE AGRICOLE MOȘTENITE CHIAR DACĂ NU SUNT ÎN ȚARĂ TOȚI MOȘTENITORII!

INFORMAȚII CARE VĂ AJUTĂ SĂ VĂ REZOLVAȚI PROBLEMELE! Președinta Camerei Notarilor Publici București, Laura Badiu, vă explică în detaliu cum să procedați pentru cadastrarea gratuită a terenurilor agricole moștenite, chiar dacă nu sunt în țară toți moștenitorii sau chiar dacă unul dintre moștenitori nu este de găsit.

LOCURILE DIN ROMÂNIA UNDE TERENUL AGRICOL SE VINDE CA PÂINEA CALDĂ!

LOCURILE DIN ROMÂNIA UNDE TERENUL AGRICOL SE VINDE CA PÂINEA CALDĂ!

CLASAMENT OFICIAL! Proprietarii de teren din România au vândut peste 54.000 de loturi agricole în primele cinci luni ale anului, anunță într-o statistică Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). Cele mai multe tranzacționări cu terenuri agricole au fost înregistrate în luna mai 2017.

DE UNDE VOR FACE ROST de TEREN AGRICOL TINERII FERMIERI!

DE UNDE VOR FACE ROST de TEREN AGRICOL TINERII FERMIERI!

TINERII FERMIERI ROMÂNI NU AU BANI ȘI NICI PĂMÂNT! Sunt pregătite 170 de milioane de euro pentru o nouă sesiune de depunere proiecte pe submăsura 6.1 – sprijin pentru instalare tineri fermieri din PNDR 2020. Problema este că sunt mulți tineri fermieri în România care și-ar dori să ceară acești bani pentru instalare, cca 40.000 de euro, dar nu au nici teren agricol, nici bani să și-l cumpere.

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat ACUM! Noi plăți pe cap animal și hectar făcute de APIA!

Comunicat ACUM! Noi plăți pe cap animal și hectar făcute de APIA!

28 noiembrie 2024 - 16:26

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în cadrul Campaniei de plată în avans aferentă anului de cerere 2024, a autorizat la plată suma totală de 1.283.042.988 euro (6.383.586.787 lei).

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

28 noiembrie 2024 - 10:33

Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost aprobată, la 27 noiembrie 2024, de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. Christophe Hansen, propus de Luxemburg, va prelua portofoliul de comisar european pentru agricultură şi alimentaţie.

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

28 noiembrie 2024 - 10:02

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat miercuri bugetul Uniunii Europene din 2025, care prevede un sprijin consistent pentru soluţionarea problemelor din domenii precum sănătate, ajutor umanitar, gestionarea frontierelor şi climă. Bugetul total pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, cu 6% mai mare decât cel pentru 2024 (o creştere cu 10 miliarde de euro).

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

28 noiembrie 2024 - 09:52

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că vor fi finanțate 581 de proiecte selectate cu suma totală de 110,4 milioane de euro.

Porcul de la țară, mai scump!

Porcul de la țară, mai scump!

28 noiembrie 2024 - 07:29

Mulți români preferă, în această perioadă, să cumpere porcul de Crăciun din gospodăriile țăranilor. Ce prețuri sunt anul acesta pe kilogramul de porc în viu?

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

28 noiembrie 2024 - 06:51

Fermierii beneficiază anul acesta de o subvenție APIA cu un cuantum de 2.100 de euro/ha dacă au cultivat legume în sere și solarii, tomate, castraveți, ardei, vinete și dacă au bifat această subvenție pe cererea unică depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Fraudă cu subvenţii europene în apicultură! Nouă percheziţii în Mureş!

Fraudă cu subvenţii europene în apicultură! Nouă percheziţii în Mureş!

27 noiembrie 2024 - 19:45

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca a efectuat miercuri nouă percheziţii în judeţul Mureş, în cadrul unei anchete privind o posibilă fraudă cu subvenţii implicând proiecte de apicultură şi de prelucrare a mierii, finanţate de UE, anunţă un comunicat al instituţiei de la Luxemburg.

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

27 noiembrie 2024 - 18:42

Programul Rabla pentru tractoare, lansat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și așteptat cu nerăbdare de fermieri, a devenit o nouă sursă de dezamăgire pentru aceștia.

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

27 noiembrie 2024 - 07:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) încheie la sfârșitul acestei săptămâni, pe 29 noiembrie, plata avansului pe hectar și pe cap animal la subvențiile aferente acestui an. De săptămâna viitoare, APIA demarează plata finală.

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

27 noiembrie 2024 - 06:19

Creşterea subvenţiilor, dezvoltarea sistemului de irigaţii, accesul la finanţare şi modificarea legii arendei, reprezintă principalele solicitări ale fermierilor din ţara noastră, potrivit documentului Carta Albă a Agriculturii 2024 lansat ieri de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Lucrarea prezintă evaluarea stării actuale a agriculturii şi identificarea principalelor provocări şi oportunităţi pentru următorii ani. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
ddddd
|
11. 03, 2017. Friday 07:36
Nu cred o iota din ceea ce scriu jurnalistii in acest articol. Oricum agricultura in Romania este undeva in Evul mediu! Poate cu asa gandire tot in Evul mediu va ramane! De aceea pleaca intelectualii din tara, n-au ce cauta!
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Aşa o fi?

Aşa o fi?
Dacă soţul este gelos, înseamnă că te iubeşte Detalii