Asociația Producătorilor de Porumb din România a transmis către Agroinfo o informare privind prețul porumbului, informații de interes pentru fermierii români.
"În perioada 23/09 - 30/09, prețul porumbului pentru livrarea din decembrie de la Chicago a rămas relativ stabil, la 267 $/t (dolari n.r.).
În Statele Unite, la 25 septembrie, 12% din porumb fusese recoltat, față de o medie de 14% la aceași dată în anii anteriori (2017-2021). Se așteaptă o săptămână mai degrabă uscată în Cordonul Porumbului, ceea ce ar trebui să permită ca recoltatul să progreseze. Cu toate acestea, se așteaptă ca recolta americană să fie ușor mai târzie decât de obicei, din cauza însămânțării târzii, care a fost doar parțial compensată de condițiile de vară.
Contractarea exporturilor săptămâna trecută a ajuns la 512Kt, cu Mexic ca principal cumpărător, încadrându-se în așteptările traderilor. Cu toate acestea, analiștii sunt îngrijorați de lipsa de competitivitate a porumbului american, în special din cauza dolarului puternic, care este nefavorabil exporturilor. Uraganul Ian a provocat pagube importante în Florida, dar nu a afectat exporturile către Golful Mexic.
Producția de etanol a continuat să scadă brusc săptămâna trecută din cauza consumului mai mic de combustibil în SUA.
În Argentina, cea mai gravă secetă din ultimele decenii se intensifică, nefiind preconizate precipitații pe termen scurt. Semănatul timpuriu al porumbului a început în puținele zone care au primit ceva ploi, dar este în întârziere. Săptămâna trecută, 5% din porumbul argentinian a fost semănat, comparativ cu o medie de 11% în aceeași perioadă în anii anteriori(2017-2021). Deși se preconizează deja o scădere a suprafețelor cultivate din cauza rentabilității mai bune a soiei, producătorii și-ar putea revizui amestecurile de culturi în următoarele săptămâni dacă nu vor fi precipitații. Aceștia ar putea semăna mai multă soia în locul porumbului sau ar putea prefera porumbul târziu, semănat în decembrie/ianuarie, în locul porumbului timpuriu.
În Brazilia, 28% din porumbul safras este semănat, ceea ce este în conformitate cu media. Porumbul de sezon întreg beneficiază de ploile abundente din sudul țării. O posibilă intensificare a "La Niña" trebuie monitorizată în partea central-vestică.
EUROPA: Conducte de gaz sabotate
Conductele NordStream 1 și 2, care leagă Rusia de Germania, au fost sabotate săptămâna trecută. Deși această acțiune nu este semnificativă în ceea ce privește importurile, întrucât ambele conducte nu sunt în funcțiune, ea a zguduit piața gazelor din cauza temerilor legate de noi sabotaje ale altor infrastructuri energetice, în contextul tensiunilor ridicate din Europa înaintea iernii.
Ucraina a exportat 4,3 Mt de produse agricole pe mare în septembrie, ceea ce, dacă se adaugă la exporturile terestre, readuce țara la nivelul de dinainte de război.
În bilanțul său din septembrie, comparativ cu august, Comisia Europeană a revizuit producția UE în scădere cu 3,8 Mt (55 Mt). Importurile sunt revizuite în creștere cu 1 Mt (21 Mt), iar consumul în scădere cu 4,9 Mt (77,3 Mt).
Asociația Producătorilor de Porumb din România este membră a Confederației Europene a Producătorilor de Porumb".