COMUNICAT. Agricultorii și cooperativele agricole consideră binevenită publicarea unei noi strategii privind adaptarea la schimbările climatice. Cinci elemente ne-au atras atenția în cadrul comunicării publicate astăzi de Comisia Europeană, susține un comunicat al Asociației Producătorilor de Porumb din România, transmis astăzi pentru AGROINFO.
Sprijinim obiectivul strategiei de a elabora mecanisme de certificare pentru eliminarea dioxidului de carbon, pentru a duce mai departe inițiativa de sechestrare a carbonului în solurile agricole anunțată în Pactul Verde European. Copa și Cogeca consideră că elaborarea unei piețe de carbon pentru un sistem de credite pentru carbon este soluția viabilă pe termen lung pentru a asigura pilonii durabilității de mediu și economic.
Unul dintre pilonii cheie pentru adaptarea la schimbările climatice în agricultură este creșterea rezilienței culturilor, iar noile tehnici de ameliorare oferă o varietate de soluții. Copa și Cogeca sprijină obiectivele strategiei de a crea un mediu legislativ pentru sămânța de plante și materialul săditor.
Deficitul de apă este un rezultat grav al schimbărilor climatice în mai multe regiuni din Europa și creează provocări tot mai mari pentru producătorii de hrană. Tehnologiile agriculturii de precizie sunt un element cheie pentru o utilizare ameliorată și personalizată a resurselor de apă în producția de hrană. Instrumentele potrivite și crearea unui mediu financiar pentru agricultura de precizie, prin Politica agricolă comună și alte politici, au un rol vital în sprijinirea tranziției spre o producție mai durabilă de hrană.
Pe lângă agricultură, silvicultura joacă un rol cheie în rândul soluțiilor bazate pe natură: adaptarea va aduce rezultate în sinergie cu alte măsuri din sectorul forestier, reflectate în viitoarea Strategia forestieră a UE.
Soluțiile rapide de adaptare din sectoarele bazate pe natură sunt necesare, bazate pe cercetări solide în inovare și sprijinite de programul Orizont Europa. Copa și Cogeca consideră binevenit în special accentul pus în Strategie pe cooperarea internațională, pe construirea pornind de la angajamentele luate în Acordul de la Paris pentru a combate încălzirea globală fără a compromite securitatea alimentară, se arată în comuicatul APPR.