Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le explică astăzi fermierilor, în special micilor fermieri și crescători de animale, cum pot să obțină această nouă plată pe hectar cuvenită doar fermelor care exploatează maxim 50 de hectare.
"Continuăm seria prezentărilor intervențiilor gestionate de APIA - Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură din cadrul Planului Național Strategic 2023-2027 (PNS) al Românei cu Sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS).
CRISS își propune să contribuie în mod direct la reducerea disparităților în materie de venituri între sectorul agricol și alte sectoare ale economiei naționale, determinând astfel diminuarea migrației tinerilor din mediul rural în mediul urban și în afara țării.
Acordarea plății redistributive pentru exploatațiile cu dimensiunea între 1-50 ha constituie un sprijin suplimentar pentru o suprafață de 3.748.473 ha gestionată de majoritatea fermierilor (97%) care contribuie la susținerea vitalității spațiului rural.
Plafonul alocat pentru anul 2023 este de 189.710.218,53. Cuantumul unitar planificat aferent este de 50,61 euro/ha în anul 2023.
CRISS se adresează fermierilor eligibili pentru plata BISS.
Fermele eligibile la plata CRISS se încadrează în intervalul de suprafață 1-50 ha.
Pentru a evita apariția condițiilor artificiale (fermieri care își vor diviza fermele în scopul obținerii sprijinului oferit prin această intervenție), CRISS va fi acordat fermierilor care nu și-au fragmentat exploatațiile după 2020.
Aceasta plată se adresează în egală măsură micilor fermieri cu suprafețe foarte mici, având în vedere că aceștia nu vor mai beneficia de plata “micii fermieri” – sprijin care s-a dovedit a fi neatractiv pentru aceștia în perioada de programare PAC 2014-2020.
CRISS vizează, totodată, și fermele care nu făceau obiectul schemei “micii fermieri”, dar care constituie segmentul agriculturii la scară mică și mijlocie, aflat în plin proces de consolidare, ca fiind vectorii cei mai importanți ai lanțului scurt de aprovizionare și practicarea unei agriculturii prietenoase cu mediul.
Intervenția CRISS este complementară cu Intervenția BISS, cu eco schemele adresate sectorului vegetal, cât și cu alte scheme de sprijin cuplat din sectorul vegetal și zootehnic," a explicat APIA.
Pentru detalii privind Sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS) vă rugăm să accesați: Plan Național Strategic 2023-2027.
foto coperta vosgesmatin.fr