Doi crescători de vaci, Boldiș Szilamer din Turnu, județul Arad, și Dumitru Roșca, din Orțișoara, județul Timiș, trag un semnal de alarmă cu privire la pierderile extrem de mari pe care le înregistrează fermierii care iau ajutoare europene. Pericolul este ca fermele de animale în loc să se dezvolte cu aceste ajutoare, pot să ajungă în pragul falimentului.
Boldis Szilamer are o fermă cu 200 de vaci de lapte și a accesat un proiect de 2,1 milioane euro în urmă cu patru ani, dar nici astăzi nu a ajuns să îl implementeze. Totul a fost calculat atunci la cursul de 4,78 lei un euro. În iunie 2021, cursul valutar e aproape 5 lei. Szilamer spune că are o pierdere de până la 80.000 de euro.
Dumitru Roșca deține 400 de vaci de lapte și lucrează 1.000 de ha de teren agricol, unde practică cultura mare. A accesat un proiect de 2,7 milioane de euro în 2017, dar nici în ziua de azi nu a ajuns să îl pună în practică, din cauza birocrației. Speră că la toamnă va reuși să finalizeze cu hârțogăria și să înceapă să îl implementeze! ”Situația s-a agravat și mai mult acum în pandemie, când inflația a crescut foarte mult și s-a majorat și cursul valutar.
Foto: Ziua de Vest
În această perioadă, există un risc foarte mare ca un fermier care a accesat proiecte de la Uniunea Europeană să intre în insolvență din cauza neactualizării cursului valutar. De aceea se înregistrează diferențe foarte mari între atunci și acum. Inclusiv eu întâmpin pierderi din cauza cursului valutar care avea o valoare în urmă cu patru ani, iar acum are o valoare mai mare. Firmele de consultanță își conduc clienții către un eșec sigur”, atenționează Szilamer, citat de ziuadevest.ro
El susține că, în 2021, are o pierdere de 70.000 -80.000 de euro, numai din cursul valutar, fără să mai adauge majorarea prețurile la celelalte materiale pe care le va folosi în implementarea proiectului. Boldis mai atrage atenția că procedurile care se aplică la proiectele europene sunt învechite, din vremea SAPARD-ului, care a fost în urmă cu zeci de ani.
”Am colegi fermieri care au accesat proiectele când cursul a fost de 4,60 lei euro, iar acum a ajuns la aproape 5 lei. Astfel, la un proect de 2 milioane de euro fermierul înregistrează o pierdere de mai mult de 160.000 de euro. E o chestiune extrem de gravă dar se pare că autoritățile nu vor să intervină și îl lasă pe agricultor descoperit. Nu trebuie să uităm că UE calculează operațiunile la cursurile actuale, nu la cele istorice. De aceea ar trebui ca la toate tragerile prețurile să se calculeze la cursurile actualizate de decontare România -UE, nu la cele istorice, când au fost accesate proiectele de fermieri”, mai spune Szilamer Boldiș, citat de ziuadevest.ro
Inginerul agronom Dumitru Roșca a accesat un proiect în valoare de 2,7 milioane de euro pentru o fermă modernă de 250 de vaci de lapte dotată cu rotolator pentru mulgerea animalelor. E o instalație cu care poți mulge 1000 de capete. Proiectul mai cuprinde construcția unei hale de cereale și achiziționarea mai multor utilaje. În ceea ce privește construcția se înregistrează o întârziere foarte mare. Pe la jumătatea lunii iulie, va fi depus proiectul tehnic. Urmează aprobările de la AFIR. Roșca a făcut proiectul în urmă cu patru ani și, în iunie 2021, nu a reușit încă să îl implementeze. Cauza? Birocrația foarte mare, procedurile foarte complicate și multitudinea de documente pe care trebuie să le obțină de la instituții.
Numai ca să primească autorizațiile de la mediu i-a trebuit un an și jumătate. Așteptarea este prea lungă și până când un proiect este decis eligibil sau nu. Timp de patru ani cursul valutar a crescut, iar pierderile pe care le înregistrează Dumitru Roșca continuă să crească, dacă nu va fi actualizat calculul operațiunilor. În 2017, proiectul a fost declarat eligibil, iar peste doi ani, a fost semnat contractul. În toate procedurile se vorbește de ani. ”După patru ani să sperăm că vom începe să îl punem în practică. Timpul până la implementare ar trebui să fie maxim doi ani, dar nu peste patru ani. Vă dați seama ce pierderi înregistrez din cauza neactualizări cursului valutar?”, se întreabă Roșca.
Cei doi crescători cer ca statul român să intervină de urgență, dacă nu vrea să vadă proiecte din agricultură eșuate, soldate cu mii de procese unde instanțele vor decide că trebuie recuperați banii, dar de unde statul să mai recupereze acești bani, dacă proiectele nu au fost implementate? ”E o situație extrem de gravă, deși nu ar fi complicată, dacă statul ar interveni pentru ca acest curs valutar să fie actualizat, la proiectele cu finanțare de la Uniunea Europeană”, spune Szilamer Boldis, citat de ziuadevest.ro