APELUL ASOCIAȚIEI FARMACIILOR VETERINARE! Farmaciile veterinare solicită Președintelui Iohannis să retrimită în Parlament legea care instituie monopolul medicilor veterinari, anunță ASOCIAȚIA FARMACIILOR VETERINARE, într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.
ASOCIAȚIA FARMACIILOR VETERINARE a depus miercuri un memoriu la Președinția României prin care solicită președintelui Klaus Iohannis retrimiterea în Parlament a legii pentru organizarea și exercitarea profesiunii de medic veterinar, care instituie monopolul asupra comertului cu amanuntul a produselor medicamentoase veterinare, încălcând Constituția și prevederile Tratatului UE.
Totodată, Asociația Farmaciilor Veterinare a solicitat Președintelui Iohannis să sesizeze Curtea Constituțională a României cu o obiecție de neconstituționalitate înainte de promulgarea legii.
Amintim că România a eliminat restricțiile privind acționariatul farmaciilor umane înainte de aderarea la Uniunea Europeană tocmai pentru a răspunde prevederilor aquisului comunitar.
O restricționare la nivelul acționariatului farmaciilor veterinare similară celei actuale, prin care medicii veterinari trebuie să dețină peste 50% din acțiunile unei farmacii a mai fost introdusă în legislația națională în urmă cu câțiva ani, tot la presiunea unor grupuri de interese, dar a fost eliminată prin Ordonanță de Urgență, tocmai pentru ca România să evite declanșarea procedurii de infrigement.
În același context, inclusiv Consiliul Concurenței din România recomandase autorităților eliminarea prevederilor legislative referitoare la instituirea condiției de acționariat la înființarea farmaciilor veterinare, întrucât erau de natură să introducă bariere la intrare și să restrângă concurența în defavoarea consumatorilor, fiind totodată și în contradicție cu soluțiile legislative adoptate în cazuri similare de alte țări membre ale Uniunii Europene.Asociația consideră imperios necesar ca toți actorii din domeniu să fie implicați în adoptarea unei reglementări fundamentate și temeinice, în scopul protejării sănătății publice într-un mod adecvat, fără a se aduce atingere în mod nejustificat libertății economice, concurenței loiale, drepturilor și intereselor persoanelor și animalelor.
Promulgarea legii în forma aprobată de Parlament va avea un puternic impact negativ asupra industriei farma veterinare, asupra producătorilor industriali din zootehnie, cât mai ales asupra micilor ferme care vor avea dificultăți majore în asigurarea sănătății și tratamentului animalelor. in contextul actual caracterizat de lipsa unui numar suficient de medici care sa acopere zonele mai indepartate de orasele principale.
Mai mult, blocajul în distribuția de medicamente, prin închiderea imediată a aproximativ 40% din farmaciile veterinare, precum și interzicerea vânzărilor online pentru produsele veterinare de bază (de tip OTC), va pune proprietarii animalelor de companie în imposibilitatea de a asigura tratamentul acestora, mai ales în condițiile pandemiei.
Modificarea privind structura acționariatului farmaciilor veterinare, care ar urma să fie deținute în proporție de peste 50% de un medic veterinar cu libera practica, reprezintă o distorsionare și o încălcare a libertății economice și reprezintă o încălcare evidentă a Constituției și a normelor europene.
Totodată, având în vedere faptul că modificările adoptate sunt susceptibile să distorsioneze mediul concurențial prin instituirea unui monopol legal, era oportună și necesară solicitarea unei opinii avizate din partea Consiliului Concurenței, spre a transmite inclusiv recomandări în sensul adoptării unor măsuri adecvate pentru remedierea disfuncționalităților constatate (e.g., consecința gravă a eliminării jucătorilor existenți care nu îndeplinesc condiția privind componența acționariatului și, respectiv, introducerea unor bariere la intrarea pe piață în ceea ce îi privește pe potențialii noi investitori în domeniul farmaciilor veterinare). Mai precis, legea urmărește instituirea unui monopol legal în ceea ce privește comercializarea cu amănuntul a produselor medicinale veterinare.
Propunerea ce vizează modificarea structurii acționariatului este vădit disproporționată pentru atingerea obiectivelor enunțate în Expunerea de motive a actului normativ, cât timp activitatea este și în prezent reglementată strict, fiind supusă unor condiții clare de autorizare și reglementare, desfășurându-se deja sub supravegherea și responsabilitatea unui medic veterinar supus tuturor obligațiilor legale și deontologice aferente profesiei sale, profesie a cărei independență este garantată.
În consecință, Asociația Farmaciilor Veterinare solicită imperios reluarea procesului legislativ prin consultarea tuturor actorilor implicați, inclusiv asociațiile producătorilor din zootehnie, micii fermieri, dar și organizațiile nonguvernamentale pentru protecția animalelor.
ASOCIAȚIA FARMACIILOR VETERINARE