Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, George Cățean, a discutat luni, 5 iulie 2021, cu crescătorii de animale, iar unul dintre subiecte a fost laptele de fân, o specialitate tradițională garantată. Laptele de fân îi va ajuta pe crescătorii români de bovine, bubaline, ovine, să câștige la prețul cu care-și comercializează laptele produs în fermă.
"Săptămâna aceasta a debutat cu o întâlnire organizată la Dej, alături de ing. Călin Zanc, antreprenor și președinte al Asociației Crescătorilor de Bivoli din Transilvania. În cadrul acestei întrevederi, am abordat o serie de subiecte relevante pentru nișa de activitate:
✅lapte de fân - S.T.G. (specialități tradiționale garantate); Călin Zanc gestionează un sistem de centre de colectare a laptelui vacă, oaie si bivol dezvoltat în 4 județe (Cluj, Bistrița-Năsăud, Sălaj și Maramureș) care însumează peste 25000 de litri de lapte/zi. O mare parte a fermierilor pot face parte din grupul producătorilor de lapte de fân S.T.G.
✅integrarea laptelui de bivoliță în sistemului european de calitate „Lapte de fân”.
✅brânzeturile Țarina - afacere de familie începută în 2017, gestionată de Călin Zanc și fratele acestuia. În fabrica de la Dej se produc mai multe sortimente de lactate premium din lapte de oaie, vacă și bivoliță (mozzarella din lapte de bivoliță, telemea, iaurt, brânzeturi proaspete etc.).
✅sectorul bubalinelor - cu un efectiv național de 16.000 de capete dintre care aproape 11.000 de animale matca (în recensământul din 1989, România avea un efectiv de 400.000 de capete). În prezent, peste 90% dintre bubalinele la nivel național se găsesc n Transilvania. În județe precum Brașov, Sibiu, Cluj, acestea sunt exploatate pentru lapte, iar în Bihor și Sălaj, pentru lapte și carne.
Asociația crescătorilor de bivoli din Transilvania este o organizație nonguvernamentală și nonprofit care, prin unirea pasionaților, își propune susținerea și promovarea creșterii de bivoli. Scopurile se concentrează în jurul unor obiective clare:
creșterea numărului și apărarea intereselor crescătorilor de bivoli;
conservarea speciei prin bune practici de exploatare;
schimb de informații/experiență cu alte organizații/persoane fizice din România sau Uniunea Europeană", a anunțat George Cățean, pe pagina sa Facebook.