Reclama header big full
Adama
Vinasa Rompak

Anunțul făcut de Comisia Europeană! Intră în vigoare din 10 februarie 2025!

Publicat: 09 februarie 2025 - 08:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pudra din viermi galbeni de făină, larve ale gândacilor de făină (Tenebrio molitor), este începând din 10 februarie un aliment autorizat pentru a fi introdus pe piața alimentară europeană, conform unui regulament emis de Comisia Europeană la 20 ianuarie, sub semnătura președintei Ursula von der Leyen, și publicat pe site-ul https://eur-lex.europa.eu.

Conform regulamentului CE, pudra tratată cu UV din larve întregi de 'Tenebrio molitor' trebuie inclusă în lista cu alimente noi a Uniunii Europene prevăzută în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/2470. Firma franceză Nutri'Earth dispune de exclusivitate pentru a introduce pe piață pudra de viermi galbeni de făină pentru următorii 5 ani, începând cu 10 februarie 2025, conform aceluiași regulament care este obligatoriu și se aplică direct în toate statele membre.

Pe site-ul oficial food.ec.europa.eu, Comisia oferă o serie de precizări cu privire la decizia de a aproba încă un aliment derivat din insecte (al patrulea) ca 'Novel Food' ('Aliment Nou') ce va fi folosit ca ingredient alimentar într-o serie de produse alimentare destinate populației europene.

Conceptul de 'Novel Food' este definit drept hrană ce nu a fost consumată în mod semnificativ de europeni înainte de 15 mai 1997, când s-a introdus prima reglementare cu privire la noile alimente. Niciun stat membru nu a confirmat un nivel semnificativ al consumului uman de insecte din orice specie înainte de 15 mai 1997.

Conform CE, regulamentul adoptat în ianuarie este unul dintre pașii finali în procedura de autorizare a pulberii tratate cu UV de vierme galben de făină ca aliment nou. Statele membre au dat undă verde Comisiei pentru a permite unui operator din sectorul alimentar, care a solicitat aceste autorizații, să introducă produsul pe piața UE - în acest caz firma franceză Nutri'Earth.

decizie-ue_b

Acest lucru s-a întâmplat deja cu o serie de insecte, cum ar fi lăcusta migratoare sau greierele de casă, iar legislația care reglementează așa-numitele 'noi alimente' încearcă să păstreze echilibrul între inovație și siguranța alimentară.

Actualul regim de autorizare a reușit să reducă de două ori intervalul de timp necesar pentru ca 'noile alimente' să ajungă pe piața UE prin comparație cu legislația anterioară, conform Comisiei. Sunt avute în considerare diverse feluri de alimente, unele complet neobișnuite, așa cum sunt insectele, algele, noi proteine vegetale, dar și mâncăruri tradiționale din țări terțe și vor contribui la atingerea diferitelor obiective fixate de UE în cadrul Green Deal și în strategia Farm to Fork (de la fermă în farfurie n.r.).

Principiile pe care Comisia susține că le protejează în cadrul noilor reglementări alimentare se referă la siguranța noilor alimente pentru consum și la faptul că acestea vor fi etichetate corespunzător pe rafturile magazinelor. În plus, dacă așa numitele alimente noi sunt menite să înlocuiască alte alimente, atunci ele trebuie să aibă cel puțin aceeași valoare nutrițională cu cele pe care le înlocuiesc.

În ceea ce privește consumul de insecte, Comisia consideră că rămâne la latitudinea cetățenilor europeni dacă doresc să mănânce sau nu insecte, dar precizează că folosirea insectelor ca o sursă alternativă de proteine nu este ceva nou și adaugă că insectele sunt mâncate în mod regulat în numeroase regiuni ale lumii.

Comisia Europeană mai susține că diversificarea ofertei alimentare cu hrană din insecte contribuie pozitiv la mediu și la sănătate, răspunzând în același timp cererii în creștere de proteine din rândul clasei de mijloc, în condițiile creșterii costurilor economice și de mediu ale producției de proteine animale.

În plus, susține CE, beneficiile ecologice ale creșterii insectelor pentru hrană se bazează pe eficiența ridicată a conversiei hranei pentru insecte, mai puține emisii de gaze cu efect de seră, mai puțină utilizare a apei și a terenurilor arabile și utilizarea bioconversiei pe bază de insecte ca soluție pentru reducerea risipei alimentare.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) consideră consumul de alimente pe bază de viermi galbeni de făină drept 'sigur', dar subsecretarul italian pentru Sănătate, Marcello Gemmato, a spus că Italia va monitoriza acest lucru astfel încât 'principiul transparenței și dreptul cetățenilor de a alege pe deplin conștienți ceea ce consumă prin etichete și informații detaliate' să fie respectate, notează agenția italiană de presă ANSA.

Tot ANSA amintește că această decizie a CE a provocat controverse în cadrul Parlamentului European, unde europarlamentarii Alexander Bernhuber (PPE) și Laurence Trochu (CRE) au încercat să se opună acestei autorizări ridicând o obiecție la adresa acestui act pe care-l consideră 'o insultă pentru fermierii europeni, dar fără succes. Obiecția a fost respinsă de Comisia pentru Mediu (ENVI) cu un avantaj de doar câteva voturi, conform ANSA.

Piața europeană pentru 'noile alimente' este încă subdezvoltată dar ea ar putea să se extindă în curând și prin adăugarea cărnii sintetice, obținută în laborator - o solicitare a start-upului francez Gourmey de a autoriza vânzarea de foie gras obținut în eprubetă se află pe masa Comisiei încă de vara trecută.

De asemenea, Forumul Economic Mondial susține că alimentele pe bază de insecte pot ajuta la combaterea schimbărilor climatice, oferind surse alternative de proteine, după cum amintește și Polskie Radio (www.polskieradio.pl), adăugând că pudra din viermi galbeni de făină va fi folosită într-o serie de produse alimentare precum brânză, gemuri, paste și pâine, cu condiția ca larvele să fi fost tratate cu radiații UV.

Conform publicației poloneze Rzeczpospolita, câțiva comercianți polonezi desfac deja produse pe bază de insecte, așa cum sunt batoanele cu proteine din greieri și snacks-uri ce conțin viermi de făină. Firma poloneză HiProMine, care produce larve de insecte pentru hrana animalelor, se află în creștere rapidă și își extinde operațiunile, mai notează cotidianul Rzeczpospolita.

Vizualizat: 1123 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Anunțat ASTĂZI! Ajutor juninci de rasă!

Anunțat ASTĂZI! Ajutor juninci de rasă!

10 februarie 2025 - 19:50

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a anunțat astăzi un nou ajutor pentru crescătorii de bovine, lansat în acest an, subvenție pentru junincile de rasă. Oficialul MADR a anunțat și sumele alocate zootehniei pentru investiții în ferme în acest an. Ministrul agriculturii a participat astăzi la sediul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din București la conferința Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC), cu ocazia aniversării a 5 ani de activitate.

ASTĂZI! Vine ANT ajutor național tranzitoriu cap animal și hectar!

ASTĂZI! Vine ANT ajutor național tranzitoriu cap animal și hectar!

10 februarie 2025 - 19:32

Veste bună pentru fermierii, crescătorii de animale care așteaptă ajutoarele naționale tranzitorii pe cap animal, tonă de lapte și pe hectar, aferente anului de cerere 2024. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat astăzi decretele pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2025 şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat.

Ministrul Barbu: Jos labele de pe fermierii și procesatorii români!

Ministrul Barbu: Jos labele de pe fermierii și procesatorii români!

10 februarie 2025 - 19:13

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, le transmite celor care fac politică în momentul da faţă să dea jos labele de pe fermierii şi procesatorii români şi îi invită în Comitetul de monitorizare a preţurilor, constituit la ministerul de resort, pentru anumite discuţii privind practicile comerciale neloiale.

Șapte miniștri ai agriculturii le-au promis asta fermierilor!

Șapte miniștri ai agriculturii le-au promis asta fermierilor!

10 februarie 2025 - 05:40

Ministrul Finanțelor spune că pierderile înregistrate în agricultură măresc deficitul comercial al țării. Degeaba sunt recolte bune, dacă merg la export ca materie primă în timp ce noi importăm tot mai multă mâncare procesată. Șapte miniștri ai Agriculturii au promis, în ultimii 13 ani, că vor înființa depozite și linii de procesare, însă planurile au rămas doar pe hârtie.

Subvenția APIA care intră la plată în perioada următoare!

Subvenția APIA care intră la plată în perioada următoare!

10 februarie 2025 - 05:21

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a răspuns fermierilor care au întrebat când vor primi ajutorul de stat la motorină, subvenție APIA de care beneficiază atât fermierii din vegetal, cât și crescătorii de animale care sunt încadrați într-o formă juridică.

Decizie ITM! Obligatoriu pentru cei care au mai mult de 10 angajați!

Decizie ITM! Obligatoriu pentru cei care au mai mult de 10 angajați!

09 februarie 2025 - 09:10

Angajatorii, inclusiv cei din agricultură, creșterea animalelor, care au mai mult de 10 angajați sunt obligați să încheie un contract colectiv de muncă, anunță Inspecția Muncii din mai multe județe.

APIA pentru crescătorii de vaci! Plata subvenției APIA de 230 euro/ha!

APIA pentru crescătorii de vaci! Plata subvenției APIA de 230 euro/ha!

09 februarie 2025 - 08:15

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a răspuns la întrebările crescătorilor de bovine care au solicitat plata PD 26 Sprijin cuplat pentru venit-Porumb pentru siloz, aferentă anului de cerere 2024, cu un cuantum unitar planificat de 230 euro/ha. APIA a anunțat când va fi făcută această plată așteptată de crescători.

Lovitură dată crescătorilor de animale!

Lovitură dată crescătorilor de animale!

06 februarie 2025 - 18:51

Președintele Comisiei pentru Agricultură din Senat, senatorul USR Sebastian Cernic, trage un semnal de alarmă în contextul adoptării bugetului pentru 2025, prin care Guvernul Ciolacu condamnă crescătorii de animale și producătorii români la faliment, iar pe români la riscuri de îmbolnăvire.

Cresc subvențiile APIA! Micii fermieri 155 euro/ha, tinerii fermieri 203 euro/ha!

Cresc subvențiile APIA! Micii fermieri 155 euro/ha, tinerii fermieri 203 euro/ha!

06 februarie 2025 - 18:16

Cuantumul subvențiilor în România crește treptat de la 96,47 euro/hectar în 2023 la 103,06 euro/hectar în 2027, a anunțat europarlamentarul român Dan Motreanu, pe pagina sa Facebook.

AFIR ASTĂZI: Verificați-vă conturile! Plăți AFIR de 226 milioane euro!

AFIR ASTĂZI: Verificați-vă conturile! Plăți AFIR de 226 milioane euro!

06 februarie 2025 - 13:31

226 milioane euro transferate în conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor și autorităților locale, anunță astăzi Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, într-un comunicat transmis Agroinfo.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Supărare

Supărare
Soţul, întorcându-se seara de la serviciu, este întâmpinat de soţie cu un afiş în mâini: Detalii