Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a anunțat astăzi un nou ajutor pentru crescătorii de bovine, lansat în acest an, subvenție pentru junincile de rasă. Oficialul MADR a anunțat și sumele alocate zootehniei pentru investiții în ferme în acest an. Ministrul agriculturii a participat astăzi la sediul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din București la conferința Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC), cu ocazia aniversării a 5 ani de activitate.
Cu această ocazie, ministrul a trecut în revistă programele de sprijin ale MADR și schemele de ajutor de stat oferite fermierilor în 2024, declarând că acestea vor fi continuate și în 2025.
Florin Barbu a subliniat angajamentul ministerului de a sprijini fermierii prin politici axate pe investiții, având ca obiectiv reducerea deficitului comercial în balanța produselor agroalimentare românești.
Oficialul MADR a evidențiat importanța simplificării procedurilor pentru accesul facil al fermierilor la resurse, asigurând astfel stabilitatea veniturilor și competitivitatea acestora.
În context, ministrul a făcut referire la proiectele de investiții care vor fi lansate de MADR în 2025, esențiale pentru creșterea competitivității în sectorul zootehnic, astfel:
Pentru sectorul suin, este prevăzută alocarea a 2,8 miliarde de lei pentru reproducție.
Dezvoltarea fermelor avicole este vizată prin alocarea a 1 miliard de lei.
Totodată, în acest an se urmărește alocarea de fonduri pentru construcția de ferme de juninci din rasa de carne. Prin Planul Național Strategic, fermierii români vor putea beneficia de fonduri pentru achiziția de scroafe de reproducție.
Dezvoltarea sistemului de irigații reprezintă o altă prioritate a MADR, iar în acest sens în buget sunt alocate fonduri în sumă de 1,5 miliarde de lei. În egală măsură, prin programul Investalim, se vor putea continua investițiile în sectorul de procesare din România.
Ministrul Barbu a asigurat fermierii că va continua demersurile la nivelul Consiliului European pentru susținerea convergenței externe a plăților directe din cadrul PAC și revizuirea regulamentelor europene, astfel încât să fie redusă sarcina administrativă a fermierilor.
Florin Barbu a mulțumit formelor asociative pentru colaborarea strânsă și dialogul constructiv, făcând în continuare apel la unitate și cooperare pentru binele fermierilor și dezvoltarea agriculturii românești.
Alături de ministru s-a aflat conducerea direcției AM PNDR din MADR și a instituțiilor din subordine APIA, AFIR, ANIF, ANF. Manifestarea s-a desfășurat cu participarea secretarului general al Copa Cogeca, a rectorului USAMV, a președintelui ASAS, a conducerii formelor asociative din cadrul Alianței pentru Agricultură și Cooperare.