Ministerul Agriculturii a publicat astăzi, pe site-ul oficial, o altă variantă a proiectului de hotărâre de Guvern pentru suma alocată ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor. Este vorba de ajutorul acordat asociațiilor crescătorilor care mențin registrele genealogice și efectuează teste pentru determinarea calității genetice a șeptelului.
În urma scrisorilor asociațiilor către ministrul agriculturii, a refuzului acestor asociații de a le mai elibera crescătorilor de animale adeverințele care-i ajută să obțină sprijinul cuplat zootehnic, Ministerul Agriculturii a modificat prima versiune a proiectului de hotărâre de Guvern. Concret, este vorba despre suma alocată pentru plata acestui ajutor care ajunge la asociațiile crescătorilor și de care ar trebui, în final, să beneficieze crescătorii, membrii ai asociațiilor respective. Pentru creșterea acestei sume a insistat și directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie, ANZ, ing. Vaida Bela.
Astfel, după toată revolta iscată, în noua variantă a proiectului de hotărâre de Guvern care modifică HG 1179//2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, este alocată suma de 40.000.000 lei pentru plata ajutorului de stat.
„Suma alocată ajutorului de stat pentru anul 2021 este de maximum 40.000 mii lei, din care 17.610 mii lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, respectiv 22.390 mii lei pentru speciile ovine şi caprine, şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2021.”
În prima variantă a proiectului de act normativ, publicată de MADR pe 31 martie 2021, se menționează: suma alocată ajutorului de stat pentru semestrul I al anului 2021 este de maximum 20.000 mii lei, din care 8.805 mii lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, respectiv 11.195 mii lei pentru speciile ovine şi caprine, şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2021.
În cea de-a doua variantă, nu se precizează că suma este destinată pentru semestrul I. Cele 40 de milioane de lei sunt alocate pentru tot anul 2021, pentru că acordarea acestui ajutor se prelungește până la data de 31 decembrie 2021.
"Luând în considerare că durata de aplicare a schemei de ajutor de stat pentru acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi a costurilor aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului, se prelungește până la data de 31 decembrie 2021, pentru care valoarea maximă este de 759.250 mii lei, este necesar ca, anual să se aprobe valoarea maximă alocată cu încadrarea în plafonul menționat anterior.
Astfel, prin prezentul proiect se stabileşte valoarea totală maximă a ajutorului de stat, pentru anul 2021, de 40.000 mii lei, care se încadrează în plafonul aprobat pentru perioada 2015 – 2022.
Repartizarea sumelor pe specii se realizează proportional cu sumele solicitate prin cererile inițiale anuale, respectiv 17.610 mii lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, și 22.390 mii lei pentru speciile ovine şi caprine, şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2021", precizează MADR în Nota de fundamentare la proiectul de hotărâre de Guvern publicat astăzi, 22 aprilie 2021.
Schema de ajutor de stat are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.
Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenţionate întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin certificat de producător/atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul creșterii animalelor.
Intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor menționate anterior este:
a) de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrelor genealogice;
b) de până la 70 % din costurile aferente testelor efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.
Solicitanţii ajutorului de stat sunt asociaţii sau organizaţii de crescători de animale care prestează serviciile menționate anterior, acreditate de către Agenția Națională pentru Zootehnie "Prof. dr. G. K. Constantinescu" pentru întocmirea şi menţinerea registrelor genealogice ale raselor de animale şi/sau pentru determinarea calităţii genetice a raselor de animale.
De asemenea, solicitanţii trebuie să încheie cu beneficiarii, crescători de animale, cărora le prestează serviciile menționate anterior contracte care să cuprindă specia, rasa şi numărul de animale, serviciile prestate şi tariful acestora.