Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță tinerii fermieri care solicită anul acesta sprijin pentru instalare, submăsura 6.1, că este obligatoriu, pentru încasarea banilor, să fie îndeplinită condiția celor 24 de luni.
Conform declarației ministrului agriculturii Adrian Oros, publicată de Agroinfo, ajutorul pentru tinerii fermieri care vor să se instaleze ca șefi de exploatație a crescut anul acesta de la 40.000 de euro/fermier la 60.000 de euro/fermier pentru fermele mici și de la 50.000 de euro/fermier la 70.000 de euro/fermier pentru fermele de dimensiuni mai mari.
"Am păstrat o sumă frumoasă pentru tinerii fermieri, am crescut și cuantumurile, de la 40.000 de euro/fermier la 60.000 de euro, de la 50.000 de euro la 70.000 de euro. Practic, acolo discutăm de o măsură forfetară, este un start-up. O să încercăm să monitorizăm mai atent și să urmărim mai atent beneficiarii acestei măsuri, să-i ajutăm să nu greșească și-n anii următori să acceseze și alte măsuri, să rămână în domeniu dacă tot s-a întâmplat acest lucru", a declarat ministrul Adrian Oros, pe data de 28 aprilie 2021.
Mulți dintre tinerii fermieri care vor să obțină acești bani se împiedică însă în condiția celor 24 de luni. Din păcate, această condiție nu poate fi eliminată nici în acest an.
"În acest moment nu este posibilă modificarea pragului de 24 de luni, condiție stabilită prin Regulamentul Uniunii Europene 1305/2013. Pentru sesiunile ce vor debuta anul acesta și anul viitor (perioada de tranziție dintre cele două Programări) se vor aplica aceleași prevederi desprinse din Regulamentul UE 1305/2013, respectiv finanțarea tinerilor fermieri care nu sunt instalați de mai mult de 24 de luni. La nivelul instituțiilor abilitate din România există disponibilitate pentru analiza prelungirii acestei perioade însă oportunitatea modificării sau aprobării unui Regulament European revine exclusiv Comisiei Europene", precizează AFIR într-o informare publicată pe pagina oficială Facebook a agenției.
Tinerii fermieri au posibilitatea să acceseze Măsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, care este împărțită anul acesta în mai multe submăsuri.
Pentru Măsura 4.1 Investiții în exploatații agricole sunt alocate 760 milioane euro. Banii se împart astfel:
- achiziţii simple de utilaje agricole şi de irigaţii la nivelul fermelor - 125 de milioane de euro;
- condiţionarea şi procesarea în fermă pentru sectorul vegetal - 55 milioane de euro şi zootehnic - 55 de milioane de euro;
- achiziţia de utilaje pentru tinerii fermieri - 75 de milioane de euro;
- investiţii în ferme zootehnice, producţie primară, condiționare şi marketing - 240 de milioane de euro şi 60 de milioane pentru zona montană;
- investiţii în ferme legumicole, inclusiv în spaţii protejate - 100 de milioane de euro;
- condiţionarea şi procesarea în ferme în domeniul legumicol - 50 de milioane de euro.