SYNGENTA
Adama

ACUM! Ajutor de urgență pentru crescătorii de oi/capre! Cuantum cap animal, termen plată, condiții!

Publicat: 19 ianuarie 2025 - 04:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de oi și/sau capre beneficiază de un ajutor de urgență, conform unui proiect de hotărâre de Guvern, anunțat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii.

Potrivit proiectului de act normativ, se acordă un sprijin financiar de urgență pe baza unei scheme de susținere care vizează compensarea sub formă de grant a producătorilor agricoli din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor, pentru daunele economice cauzate de fenomenul climatic nefavorabil seceta pedologică din agricultură manifestată în perioada septembrie 2023 și august 2024. Plățile către crescătorii de oi și/sau capre se vor face până la data de 30 iunie 2025.

Beneficiarii, criterii de eligibilitate, modalitatea de calcul al sumelor

Beneficiarii sunt producătorii agricoli, crescători de ovine/caprine persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi
familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.182/2016, cu
modificările și completările ulterioare, precum și societăți agricole constituite în baza Legii nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și completările ulterioare și/sau persoane juridice, cu cerere de plată pentru anul 2024 eligibilă pentru sprijinul de bază pentru venit în scopul sustenabilităţii, intervenţia PD-01, din PS 2023-2027.

Schema nu se aplică beneficiarilor care au obținut un ajutor ilegal anterior declarat incompatibil cu piața internă printr-o decizie a Comisiei Europene, atât timp cât ajutorul ilegal nu este rambursat sau plătit într-un cont cu destinație specială, reprezentând valoarea totală și dobânzile aferente ajutorului ilegal și incompatibil cu piața internă.

cuplat-oi-capre_b

Beneficiarii sunt eligibili în cadrul Schemei dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) să fie înregistrați în registrul unic de identificare, denumit în continuare RUI și să dețină cod unic de înregistrare atribuit de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură;
b) să aibă cerere eligibilă pentru sprijinul de bază pentru venit în scopul sustenabilităţii, intervenţia PD-01, din PS 2023-2027, în anul de cerere 2024;
c) să detină un efectiv de tineret femel ovin/caprin de minimum de 50 capete/fiecare exploatație, cu cod ANSVSA, cu vârsta de 1-12 luni, înscris în BND la data de 31 august 2024;
d) să deţină, în ziua anterioară începerii perioadei de depunere a cererii un efectiv de femele adulte ovine/caprine, înscris în BND, cu vârsta minimă de 12 luni în ziua anterioară începerii perioadei de depunere a cererii, cel puțin egal cu efectivul de tineret femel pentru care se solicită sprijin financiar.

Resursele financiare necesare implementării schemei sunt de 238.795,200 mii lei, și reprezintă echivalentul sumei de 48.000,000 mii euro stabilit la cursul de schimb de 4,9749 lei pentru 1 euro în conformitate cu prevederile punctului (15) din preambulul la Regulament, care se asigură astfel:
a) 107.457,840 mii lei, echivalentul sumei de 21.600,000 mii euro, finanțare externă nerambursabilă prin Fondul European de Garantare Agricolă, pusă la dispoziția statului român în conformitate cu art.1, alin.(2) lit. e) Regulament.
b) 131.337,360 mii lei, echivalentul sumei de 26.400,000 mii euro, care se asigură de la bugetul de stat în conformitate cu prevederile art.1, alin.(8) din Regulament, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2025 în cadrul capitolului 83.01 ,,Agricultură, silvicultură, piscicultură și vânătoare”, titlul Subvenții, art.40.15 Sprijinirea producătorilor agricoli.

În cazul în care suma totală de plată determinată, care urmează să fie acordată beneficiarilor, depășește resursele financiare totale, suma cuvenită fiecărui beneficiar se reduce proporțional.
În cazul în care suma totală de plată determinată, care urmează să fie acordată beneficiarilor este sub limita plafonului bugetar total alocat, APIA
distribuie inițial suma alocată din finanțare externă nerambursabilă prin Fondul European de Garantare Agricolă, diferența fiind acoperită până la incidența sumei totale din bugetul național.

Cuantum cap animal - 248 lei/cap

Sprijinul financiar de urgență sub formă de grant pentru beneficiarii este în cuantum de 248 lei/cap tineret femel ovin/caprin și se acordă pentru un efectiv de tineret femel ovin/caprin cuprins între 50 capete - 300 capete/beneficiar, deținut la data de 31 august 2024, în exploatații cu cod ANSVSA cu minimum 50 capete tineret femel ovin/caprin.

Solicitanţii cu un efectiv mai mare de 300 de capete tineret femel ovin/caprin beneficiază de sprijin financiar de urgență calculat la nivelul a maximum 300 de capete tineret femel ovin/caprin per beneficiar, cu condiția să dețină minim 50 capete/exploatație cu cod ANSVSA.

Cerere APIA. Acte

Beneficiarii care îndeplinesc condițiile depun la centrele judeţene/locale ale APIA, respectiv centrul APIA din municipiul Bucureşti, unde au depus
cererea de plată pentru anul 2024/pe raza județului unde au sediul social/domiciliul sau unde dețin exploatația cu cod ANSVSA cu efectivul cel mai mare, o cerere de solicitare a sprijinului financiar de urgență conform modelului prevăzut în anexa nr.1 însoţită de:
a) copie a B.I./C.I. al/a solicitantului sau al/a reprezentantului legal, dacă cererea este depusă prin reprezentant legal/împuternicit;
b) împuternicire/procură notarială şi o copie a B.I./C.I. al/a unui reprezentant, după caz;
c) copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului /a actului în baza căruia își desfășoară activitatea, după caz al/a solicitantului, împuternicire și o copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului legal, în copie, după caz;
d) dovadă cont activ de disponibilități bancă/trezorerie

Documentul din care rezultă efectivul de tineret femel ovin/caprin, cu vârsta de 1-12 luni deținut/exploatație cu cod ANSVSA la data de 31 august 2024, precum și efectivul de femele adulte ovine/caprine, înscris în BND, cu vârsta minimă de 12 luni în ziua anterioară începerii perioadei de depunere a cererii, este emis, la solicitarea beneficiarului, de către utilizatorii Sistemului naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, SNIIA. Documentele emise de utilizatorii SNIIA transmise electronic către centrele judetene/locale APIA se vor genera, printa și atașa la dosarul cererii de solicitare a sprijinului financiar de către funcționarul responsabil de primirea cererii.

Cererea de solicitare a sprijinului financiar de urgență și documentele se depun în termen de maximum 20 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

Documentele depuse în copie de către beneficiar vor purta sintagma „conform cu originalul“, vor fi datate și însușite prin semnătură de către beneficiar.

Beneficiarul sprijinului financiar de urgență poate să fie diferit faţă de deţinătorul animalelor de la data de 31 august 2024 pentru următoarele cazuri, cu condiţia ca data schimbării formei de organizare/radierii să fie cuprinsă între 31 august 2024 şi data depunerii cererii de solicitare:
a) beneficiarul este persoană fizică autorizată PFA, întreprindere individuală - II, întreprindere familială - IF, iar animalele figurează în BND la data de 31 august 2024 pe CNP-ul reprezentantului PFA, II, IF;
b) beneficiarul persoană fizică - CNP-ul reprezentantului PFA/II/IF, iar animalele figurează în BND la data de 31 august 2024 pe cod unic de înregistrare - CUI al PFA/II/IF. 

Vizualizat: 730 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Cât costă un hectar de pășune!

Cât costă un hectar de pășune!

19 ianuarie 2025 - 06:10

Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Comparativ cu anul precedent, creșterea este de aproape cinci procente. O creștere mai mare a prețului este înregistrată la hectarul de pășune. 

Foarte mulți fermieri o să-și piardă fermele!

Foarte mulți fermieri o să-și piardă fermele!

19 ianuarie 2025 - 05:50

Fermierii români sunt îngrijorați de scumpirea îngrășămintelor chimice și de eliminarea plafonării prețului la energie din luna aprilie, la care se adaugă și datoriile pe care le mai au către bănci.

Comunicat APIA ASTĂZI! Subvențiile APIA la plată!

Comunicat APIA ASTĂZI! Subvențiile APIA la plată!

17 ianuarie 2025 - 19:22

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată peste 90% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024.

Noi subvenții APIA aprobate ASTĂZI de Guvern!

Noi subvenții APIA aprobate ASTĂZI de Guvern!

16 ianuarie 2025 - 15:45

Guvernul a aprobat astăzi, 16 ianuarie 2025, Hotărârea pentru modificarea și completarea HG nr.1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului Strategic (PS) PAC 2023-2027, finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și de la bugetul de stat.

Aprobată de Guvern ASTĂZI: Hotărâre ajutoare fermieri!

Aprobată de Guvern ASTĂZI: Hotărâre ajutoare fermieri!

16 ianuarie 2025 - 15:37

Guvernul a aprobat astăzi, 16 ianuarie 2025, Hotărârea pentru modificarea și completarea HG nr.1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul Strategic (PS) PAC 2023-2027.

ASTĂZI! Subvenții APIA hectar, cap animal plătite URGENT fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Subvenții APIA hectar, cap animal plătite URGENT fermierilor, crescătorilor de animale!

16 ianuarie 2025 - 13:34

Subvențiile APIA pe hectar și pe cap animal, aferente anului de cerere 2024, trebuie plătite urgent fermierilor, atrage atenția astăzi, 16 ianuarie 2025, Forumul APPR, într-o scrisoare deschisă, transmisă către Agroinfo.

Document! Cuantum pe hectar subvenția APIA lucernă pentru anul 2024!

Document! Cuantum pe hectar subvenția APIA lucernă pentru anul 2024!

16 ianuarie 2025 - 06:04

Fermierii, crescătorii de animale care au solicitat anul trecut la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sprijinul cuplat vegetal pentru lucernă așteaptă să primească această plată în acest an, în contul anului trecut. Agroinfo vă informează care este cuantumul pe hectar aferent anului 2024.

Sumele APIA plătite ASTĂZI fermierilor, crescătorilor de animale!

Sumele APIA plătite ASTĂZI fermierilor, crescătorilor de animale!

15 ianuarie 2025 - 19:23

În perioada 02 decembrie 2024 – 15 ianuarie 2025, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată suma totală de 337.658.900 euro (1.679.964.783 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 639.440 fermieri. 

Participarea României la expoziția internațională Săptămâna verde 2025

Participarea României la expoziția internațională Săptămâna verde 2025

15 ianuarie 2025 - 15:33

În perioada 17 – 26 ianuarie 2025, se desfășoară la Berlin, Germania, cea de-a 89-a ediție a expoziției „Săptămâna Verde 2025” (Grüne Woche). Anual, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) participă la această expoziție cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, în cadrul căruia experți din MADR promovează produsele agroalimentare românești recunoscute la nivel național și european.

Diferență uriașă: 500 dolari/ha în România față de 3.600 dolari/ha în Germania!

Diferență uriașă: 500 dolari/ha în România față de 3.600 dolari/ha în Germania!

15 ianuarie 2025 - 07:07

Între fermierii români și cei germani există diferențe uriașe în ceea ce privește creditele agricole, se arată într-o analiză făcută de zf.ro pe baza datelor Organi­zaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Cultivatorul Treffler: mod de lucru și avantaje

Cultivatorul Treffler: mod de lucru și avantaje

A fost numit ”cea mai bună alternativă ecologică la glifosat”. Utilizat la dezmiriștire, la prelucrarea terenului și chiar la semănat direct, cultivatorul de precizie Treffler, de la Tehnodiesel, a schimbat modul de lucru într-o fermă din România care exploatează 3.700 ha de teren în sistem ecologic.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii