Doctorul Mihai Petcu, administratorul Fermei de Lapte din localitatea Pantelimon, are un discurs direct, tăios şi extrem de colorat. Ai impresia că pictează suprarealist realităţile imediate. Simţi că are dreptate şi nu poţi decât să te întrebi când se vor trezi românii...
Nimeni nu mai dă 2 bani pe agricultură
După ce că preţul laptelui e în cădere, am mai primit încă un şut formidabil în dos. Vindem vacile reformă cu 2 lei/kg în viu, spune cu amărăciune administratorul singurei ferme de lapte care a supravieţuit în jurul capitalei după aşa-zisa Revoluţie. După ce a scos un munte de bălegar în cei peste 50 de ani de când lucrează aici, acum se trezeşte cu rechinii imobiliari la uşa fermei.
Au făcut casele până aproape de gardul fermei şi tot ei fac scandal că miroase a balegă de vacă. Dacă ar fi după autorităţi, ar trebui să închid. Că noi suntem mai catolici decât Papa când vine vorba de a face legi. În Elveţia, în Germania sau în Austria se găsesc pe 3000 mp şi grajdul, şi fabrica, şi pensiunea. Şi nu se mai plânge nimeni că balega miroase!, spune, vădit enervat, Mihai Petcu.
Acum avem un prim-ministru care a fost ministru al Agriculturii şi în ţară, şi la CE, iar ministru e Achim Irimescu, „un foarte bun specialist”, dar parcă agricultura nu a mai mers de mult aşa prost. Ştiu că nu sunt ei principalii vinovaţi, dar aş vrea să văd că se mişcă ceva înainte, spune fermierul cu oarecare blazare. (...)
Nu am nici o vacă şchioapă în fermă
Dr. Mihai Petcu are din 1973 o evidenţă continuă a vacilor aflate în fermă. Chiar şi cu cinci-şase generaţii înainte de a ajunge matca în Pantelimon, ne asigură. Faptul că a păstrat nucleul şi a crescut junincile i-a permis să deţină acum vaci rezistente, perfect adaptate la condiţiile din fermă. Nu am nici o vacă şchioapă în fermă, ne spune. El nu vinde viţelele la o lună, ca mai apoi să achiziţioneze juninci gestate din Occident.
Crezi că fermierii occidentali vând ce au mai bun în fermele lor?! întreabă retoric fermierul, continuând: Aud fermieri mari că nu îi interesează selecţia. Şi au grajdurile pline de vaci şchioape şi le consumă practic în 2-3 lactaţii.
Fermierul e amărât că a fost declarat „persona non grata” de asociaţia Holstein Ro.
Le-am zis şi eu, şi Tuchiluş, că orice manevră e bună dacă aduce prosperitate. Dar când rămâi dator cu 7 miliarde lei vechi nu mai e bine. Cam aşa ajută statul asociaţiile care fac COP şi ţin Registrul Genealogic. Degeaba stabilim tăuraşii de valoare genetică prin testări genomice, dacă sistemul care ducea mai departe această muncă nu mai există. Uite aşa mai toţi fermierii cumpără spermă de afară sau direct juninci gestante. Fără subvenţii pe reproducţie murim încet! susţine dr. Mihai Petcu.
Ferma de Lapte din Pantelimon mai are acum 600 capete, din care ceva mai mult de 300 sunt la muls. Pentru primele 250 de vaci încasez subvenţia maximă, subliniază Mihai Petcu. (...)
Ce să mai aperi când nu mai ai pământul tău?!
Vindem pământul într-o inconştienţă gravă, iar în curând omenirea se va lupta pentru fiecare centimetru de teren fertil. De altfel, acest război a şi început, susţine specialistul în zootehnie care a primit pe vremea lui Ceauşescu meritul muncii, o disticţie care se acorda doar celor foarte buni în ceea ce făceau.
Măcar atunci se dădea atenţie agriculturii! În 1989 erau peste 7 milioane de vaci în ţară, iar acum avem sub un milion. Unii spun că cifra reală ar fi 800.000 de capete. Dar nu ştiu ei nici măcar câţi români mai sunt, de unde naiba să mai ştie câte vaci?!, spune doctorul Petcu cu o largă grimasă a lehamite.
Se cară cernoziomul cu camioanele din ţară. Râdeţi, dar e real, întăreşte afirmaţia printr-o privire care ar trece şi printr-un munte. E adevărat că au făcut aşa ceva şi nemţii, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Iar noi nu suntem capabili nici măcar să ne unim. Şi atunci când o facem, nu reuşim să privim dincolo de interesul personal. Aşa, dezbinaţi, vom pierde cu uşurinţă orice mică bătălie, conchide fermierul din Pantelimon.
E clar că imnul naţional nu este de ajuns să-i trezească din letargie sau să-i împiedice pe urmaşii răzeşilor să mai fugă dintr-o ţară care îşi „vinde” cetăţenii. Păşunile răzeşilor au fost fie şterpelite de şmecherii sistemului, fie vândute pe iluzii.
Cine să mai ridice sabia împotriva cotropitorilor?! Ce să mai aperi când nu mai ai pământul tău?! Cam aşa s-ar rezuma pe scurt discuţia cu un om care, iată, încă mai are ce apăra, întrebându-se ce răzeşi mai au Iohannis, Cioloş sau Irimescu?!
Citeşte articolul integral în revista Ferma, ediţia 15-30 martie 2016!