Preţul mare al cerealelor a determinat, anul acesta, creşterea investiţiilor în utilaje agricole şi în seminţe de calitate, însă a redus investiţiile în sectorul zootehnic
2010 a fost un an destul de dificil pentru agricultura românească. Câştigători au fost producătorii de cereale, care au obţinut producţii mari şi au primit şi un preţ corect pentru munca lor, dar şi firmele de utilaje agricole, care au beneficiat de faptul că producţiile şi preţurile bune le-au permis fermierilor să investească în maşini şi utilaje noi.
La celălalt pol se află, însă, cei ce activează în sectorul zootehnic, fermieri şi firme deopotrivă, care au resimţit din plin criza financiară.
Acestea sunt concluziile discuţiilor purtate cu reprezentanţii câtorva dintre cele mai importante firme de pe piaţa agricolă românească, prezente la IndAgra Farm 2010. Pe lângă bilanţul anului care se apropie de sfârşit, cei cu care am stat de vorbă ne-au prezentat şi noutăţile şi planurile pentru anul viitor.
Farm Tech SRL
Schäffer Lader 9380 T: Cel mai mare încărcător telescopic articulat din lume, din 2011 şi în România
„Anul 2010 a fost mai bun decât 2009, datorită producţiei mai bune şi preţului aproape dublat la cereale. Cel mai greu este pentru crescătorii de animale şi pentru crescătorii de păsări anul acesta, tot din cauza preţului mare al cerealelor, dar şi a întreruperii subvenţiilor, însă sunt promisiuni că acestea vor fi reluate.
Dacă se vor da subvenţii în continuare şi recolta şi preţul cerealelor vor rămâne crescute, 2011 va fi un an şi mai bun decât 2010, revenind la nivelul anului 2008 din punct de vedere al investiţiilor în utilaje şi al vânzărilor noastre.
Mereu avem noutăţi. Anul acesta am adus mai multe produse din Anglia, Irlanda şi din Germania, printre care un excavator care face un kilometru pe oră de şanţuri de 1.200 mm adâncime şi 150 mm lăţime, extrem de folositor pentru realizarea sistemelor de irigaţii, gaze sau curent electric în câmp.
Avem, de asemenea, o gamă de tocătoare de paie nouă pentru România, iar la anul vom avea şi primul şi cel mai mare încărcător frontal telescopic articulat din lume produs de Schäffer, cu o capacitate de ridicare de peste 4 tone la înălţimea de 7 metri, utilaj ce va fi lansat anul viitor la RomAgroTec şi la IndAgra, dar pentru care se pot face deja comenzi”.
IKR România
Modele „de criză” şi tocătoare de resturi vegetale pentru curăţarea pajiştilor
„În ciuda crizei financiare, tradusă prin lipsa banilor şi acordarea mai greoaie a creditelor, care i-a afectat pe cei mai mulţi fermieri, pentru noi anul 2010 a fost un an bun, clienţii noştri fiind fermieri care reuşesc să facă agricultură adevărată, iar cine face agricultură adevărată, se descurcă.
Pentru 2011, avem o gamă nouă de maşini de erbicidat autopropulsate marca Tecnoma, partenerul nostru tradiţional, realizate special pentru această perioadă de criză. Este un concept nou, în care mai multe opţionale au fost lăsate deoparte, fără a face, însă, rabat de la calitate, pentru a obţine un preţ mai convenabil pentru fermieri.
De asemenea, avem o gamă nouă de semănători directe în mirişte marca Hatzenbichler, pe care o vom promova în primăvară. Tot ca noutate, am început să comercializăm maşini de tocat resturi vegetale, cu care se pot curăţa pajiştile, tocătoare care merg chiar pentru tocarea lemnelor cu diametrul de până la 20 de centimetri”.
Z&A Logistic
O nouă filială în 2010, mai multe demonstraţii în câmp în 2011
„Anul 2010 a fost unul prosper pentrut noi. Am deschis o nouă filială la Urziceni, am angajat personal nou pe partea de vânzări, ne-am divizat activitatea în două departamente, cultură mare, respectiv viticultură şi pomicultură şi am avansat foarte mult cu partea de utilaje destinate sectorului viticol şi pomicol. De asemenea, dacă până acum am cochetat cu mai multe mărci de utilaje, acum ne-am definitivat gama de produse şi mărci comercializate.
Planurile pentru 2011 includ finalizarea filialei Urziceni, care este încă în expansiune şi care va avea, în total, 8-10 persoane responsabile de vânzări, service, piese de schimb şi secretariat. Tot pentru clienţii noştri, avem deja o colaborare cu Unicredit Leasing, prin care încercăm să îi ajutăm să îşi finanţeze partea lor din proiectele FEADR.
De asemenea, din cauză că târgurile nu ne-au adus neapărat rezultatele scontate, ne vom orienta mai mult pe partea de promovare directă şi vom organiza, începând din primăvara anului viitor, mai multe demonstraţii în câmp în puncte cheie din toată ţara unde am vândut, în parteneriat cu furnizorii noştri de echipamente care sunt producători. Totodată, cu noii angajaţi pe partea de vânzări, sperăm să ne mărim substanţial cifra de afaceri”.
Mecanica Ceahlău SA
Profit cu 25% mai mare decât în 2009 şi noi modele, dezvoltate la cererea fermierilor
„Contrar tuturor aşteptărilor, fiind un an de criză, anul 2010 a fost mulţumitor pentru noi, cu rezultate bune. Comparativ cu 2008 şi 2009, în 2010 se simte o revigorare cu cel puţin 25 la sută în creşterea profitului societăţii, datorată creşterii şi stabilităţii preţurilor cerealelor, faţă de 2009, an în care preţurile au fost derizorii raportat la munca agricultorilor.
La ediţia de anul acesta a IndAgra Farm, numai în cea de-a doua zi a târgului am realizat contracte de cel puţin 500 de mii de lei, iar pentru 2011, prevedem o creştere a cifrei de afaceri cu cel puţin 15-20 la sută faţă de 2010.
Noutăţile prezentate la IndAgra Farm în acest an sunt grapa cu discuri GD 5,2, cu lăţime de lucru de 5,2 metri, dedicată tractoarelor de 140 de cai putere şi semănătoarea pentru plante prăşitoare SK 8 DFL, pentru aceeaşi gamă de tractoare, dezvoltată ca urmare a tot mai multor cereri pe care le primim pentru o semănătoare cu brăzdar dublu disc pentru prăşitoare.
Grapa GD 5,2 dezvoltată în acest an, prezentă în premieră la IndAgra, este un utilaj cu disc purtat din gama mijlocie-grea, cu tăvălugi pentru nivelare şi afânarea stratului superficial de sol. Semănătoarea pentru prăşitoare SK 8 DFL, pe 8 rânduri, este echipată cu distribuitor Kleine de foarte mare precizie, ce permite concomitent fertilizarea.
Avem, de asemenea, şi o variantă pe 6 rânduri, pentru tractoare de 85 de cai putere, care a fost deja prezentată fermierilor români şi cu care încercăm să prindem segmentul de piaţă gol pentru această gamă de putere a tractoarelor.
Nici unul dintre cele două modele noi nu este deocamdată introdus în producţia de serie, însă ambele sunt disponibile pe bază de comandă, cu termen de livrare de maxim 60 de zile de la lansarea comenzii ferme. Tot ca o noutate pentru fermierii interesaţi, în prezent ne punem la punct pagina de internet www.mecanicaceahlau.ro, unde este prezentată toată gama de utilaje şi toate variantele constructive fabricate de noi”.
Euralis
Lider de piaţă la rapiţa de toamnă, îşi continuă dezvoltarea şi la culturile de primăvară cu hibrizi de top
„Anul 2009 a fost primul an de lansare directă a Euralis în România, iar 2010 a fost anul de confirmare a poziţiei noastre pe piaţă, cu rezultate de care suntem foarte mulţumiţi. Astfel, la rapiţa de toamnă am continuat să ocupăm prima poziţie, fiind leader de piaţă cu o suprafaţă cultivată cu hibrizi Euralis estimată la 22-25% din suprafaţa totală a României cultivată cu rapiţă de toamnă.
2011 va fi, practic, pentru noi un an de creştere organică, în care vrem să ne consolidăm poziţia la culturile de primăvară şi să continuăm dezvoltarea în România. Pentru aceasta, mizăm pe un portofoliu stabil, pe echipa noastră dublată, care va avea, de anul viitor, 15 reprezentanţi în teren, faţă de 7, câţi are acum, dar şi pe răspunsul pozitiv al fermierilor, care vor deja să crească suprafeţele cultivate cu hibrizii Euralis.
Pentru culturile de primăvară, avem un obiectiv foarte ambiţios, şi anume acela de a ne dubla cotele de piaţă atât la cultura de porumb, cât şi la cea de floarea soarelui, iar la sorg, cultură unde ne-am afirmat deja poziţia de vârf, dorim să obişnuim fermierii români cu cultura de sorg hibrid pentru boabe fără tanin, care este un substitut al porumbului.
La porumb, avem hibrizi cu erbicid Duo System, cu erbicid asociat Focus Ultra de la BASF, iar la floarea soarelui avem cel mai bogat şi cel mai stabil portofoliu de hibrizi cu sistem erbicid asociat Clearfield, tot de la BASF: 4 hibrizi Clearfield şi 1 hibrid Clearfield cu conţinut oleic ridicat.
În condiţiile pieţei din România, mizăm pe un portofoliu stabil, ce cuprinde produse noi, de ultimă generaţie, particularitatea fiind că toţi hibrizii sunt testaţi şi dezvoltaţi în condiţiile agroclimatice din România cel puţin 3 ani înainte de comercializare, fiind produse adaptate, care au dat rezultate bune în condiţiile de la noi. Mare parte din produsele noastre sunt deja înscrise în catalogul naţional de varietăţi prin ISTIS.
Este important, de asemenea, că portofoliul nostru este compus exclusiv din hibrizi, ceea ce reprezintă cea mai bună garanţie a unei selecţii genetice performante. Seminţele noastre sunt produse în exclusivitate în Franţa şi în Spania, în cadrul cooperativei Euralis, doar de către fermieri acreditaţi cu gradul de expert tehnic”.
Rota Guido
Cea mai modernă fermă din estul Europei, finalizată în 2010
„Din punctul nostru de vedere, anul 2010 a fost în rând cu ceea ce s-a întâmplat în ţară. A fost o scădere, dar faţă de mulţi alţii din piaţă, am lucrat, chiar dacă la un volum mai redus, şi lucrăm în continuare. Anul acesta am dat în funcţiune şapte noi ferme, dintre care cea de la Vâlcelele, din judeţul Călăraşi, este cea mai modernă fermă din estul Europei.
Ferma are o capacitate de 450 de capete de vaci cu lapte şi 500 de capete tineret şi beneficiază de primul sistem de muls rotativ AutoRotor Magnum din Europa de Est.
Pentru 2011 avem planuri de realizare a 4-5 noi ferme, fiind vorba despre clienţi care reuşesc să obţină finanţare bancară pentru completarea fondurilor neramburasabile aprobate deja. Din păcate, dintr-un total de circa 50-60 de contracte cu licitaţii câştigate pe fonduri nerambursabile, vor fi, probabil, realizate puţin peste 10 la sută anul viitor.
Mulţi dintre aceşti clienţi sunt ferme mici, de 50-60 de capete de bovine, care nu reuşesc să obţină credite bancare pentru cofinanţare. {i la porcine situaţia este aceeaşi, avem în lucru ferme de 2.000 de capete de porcine, marea majoritate blocate din cauza lipsei cofinanţării. În aceste condiţii, nu cred că 2011 va fi mai bun decât 2010, însă sperăm să nu fie mai rău.
Aşteptăm o reacţie a guvernului pentru partea de cofinanţare pentru fermieri, pentru că altfel nu se va debloca absolut nimic. Mai corect spus, vor face ferme în continuare doar cei care au bani, iar cei care nu au nu vor reuşi să facă o afacere în zootehnie”.