Adama
AGRICOVER

Ciocanele şi “mafia lemnului”

Publicat: 18 octombrie 2011 - 10:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Ocolul Silvic Privat Fitioneşti - o instituţie moartă fără ciocan!

În urmă cu câteva luni, în comuna vrânceană Fitioneşti a luat fiinţă Ocolul Silvic Privat. Dar nici până la această dată nu şi-a început, oficial, activitatea, deoarece Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Focşani nu are de gând să autorizeze… confecţionarea ciocanelor silvice de marcat, instrumente cu regim special necesare pentru gospodărirea pădurilor proprietate privată şi publică.
Deci, fără… ciocan, instituţia este născută moartă!

Când şeful întocmeşte avizul, dar nu-l semnează
Nemulţumit de situaţia creată, primarul din Fitioneşti, Iordache Cazacu, s-a adresat printr-o scrisoare premierului, pentru a da liber la… ciocane!
„Avizul pentru eliberarea ciocanelor de marcat este întocmit de către Alexandru Lefter, şeful ITRSV, dar acesta refuză să-l semneze, încălcând cu bună ştiinţă atribuţiunile de serviciu, făcând un abuz de funcţie şi, ce este mai grav, nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile“, potrivit Monitorul de Vrancea.

Un Ocol… ocolit
În opinia primarului, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Focşani ar trebui să recunoască existenţa noului ocol silvic privat. Această unitate este formată din două districte şi şase cantoane, deţine autorizatia de înfiinţare şi funcţionare emisă de Ministerul Mediului şi Pădurilor, precum şi certificatul de înregistrare. Ocolul Silvic Privat Fitioneşti are sprijinul Asociaţiei Proprietarilor de Păduri Vrâncene cel al proprietarilor din Căiuţi, judetul Bacău şi administrează un fond forestier de aproape 8.000 de hectare.

De trei ani, 5.000 de hectare de pădure fără pază!
"Pentru înfiinţarea acestui ocol s-au depus eforturi uriaşe, în sensul că a trebuit să fie uniţi, într-o formă organizatorică, proprietari de suprafeţe de la 0,3 hectare până la 3-4 hectare. Vă aducem la cunoştinţă că din anul 2009 si până în prezent, peste 5.000 hectare de pădure nu au paza asigurată, lucru dorit în continuare de inspectorul-şef Alexandru Lefter", se spune în depeşă, solicitându-se un control ministerial pentru rezolvarea situaţiei şi sancţionarea celor ce se fac vinovaţi.

Şpagă săptămânală de zeci de mii de euro
Până la ieşirea la luminişul acestei afaceri, “hoţii fără frontiere” fac legea … haiduceşte! Adevăraţii profitori sunt agenţii economici pitiţi în ascunzişurile codrilor întunecoşi, cei care formează “mafia lemnului”!
Pentru a da iama în copaci, oamenii pădurii evită să declare cui şi cât dau săptămânal sfânta şpagă! "Oamenilor le e frica să recunoască, dar se vehiculează spăgi de zece mii de euro pe săptămână. Se ajunge aproape de o sută de mii de euro!", pare a fi informat primarul fitioneştean. După care, devoalează mecanismul furtului din codru.

Manual de hoţie sau recurs la metodă
Hoţia este simplă şi eficientă. Pe foaia de parcurs a transportatorilor se trece numai luna respectivă. Deliberat, rubrica cu ziua rămâne goală. Cu un astfel de document “în alb” pot fi efectuate zeci de transporturi.

Ocolul cu poale scurte!
La rându-i, inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Focşani, Alexandru Lefter, declară jurnaliştilor de la Monitorul de Vrancea că nu poate elibera autorizaţie pentru ciocane de marcat, deoarece Ocolul Silvic Privat din Fitioneşti are… poalele cam scurte! "În urma controalelor din teren s-a constatat că sunt peste 2.500 hectare de pădure pentru care sunt încheiate contracte cu Ocolul Silvic Panciu. Fără acestea, Ocolul Silvic Privat din Fitioneşti nu are suprafaţa minimă necesară pentru a funcţiona. Sunt şi câteva sute de hectare pentru care sunt contracte cu Ocolul din Vidra. S-a trimis notificare de la Minister către Ocolul din Fitioneşti pentru completarea autorizaţiei. Au un termen de 30 de zile pentru completarea documentaţiei".

Şpaga, “verdeaţa” şi omul “în verde”
Despre şpăgile cu… “verdeaţă” şi alte documente, omul “în verde” este ferm: "cine le ia, răspunde pentru ce face”! Recoltarea de masă lemnoasă este sub control. “Până acum s-au tăiat circa 6.000 metri cubi din cantitatea maximă de 8.000 metri cubi de la Fitioneşti! S-a tăiat cu autorizaţii legale, dar - recunoaşte şeful ITRSV - e posibil să mai fi trecut şi câte un camion cu crengi din pădure care să nu aibă toate documentele"!

Codru să fie, că hoţi vor fi o mie!
Ca o concluzie, la Fitioneşti, “legea codrului” pare a fi la putere! “Mafia lemnului” este încă puternică! Cuvintele primarului Iordache Cazacu, adresate sătenilor, proprietari de păduri, deocamdată, sunt vorbe-n vânt: "Nu mai lăsaţi pe nimeni să se îmbogăţească pe spatele dumneavoastră; de ajuns aţi fost furaţi şi păgubiţi”! Şi apoi, mai este o vorbă: cât timp vor exista codri,  vor fi şi lotri!

Vizualizat: 3583 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Epoca de aur a lemnului

Epoca de aur a lemnului

¤ Austriecii, cu “creanga” pe industria românească a prelucrării lemnului

În urmă cu câteva luni, publicam pe situl Agroinfo un articol  sub titlul  “Codru-i frate cu străinul”!  Revin, pe un subiect asemănător cu “Regele lemnului”!

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii