Adama
AGRICOVER

Terenurile agricole, etalon pentru mâine

Cosmin TRIF
Publicat: 03 septembrie 2011 - 10:07
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

În actualul context economic, unul dintre subiectele la modă este cel referitor la noile tendinţe de investire a capitalului. Ei bine, şi cu ce să umplem golul lăsat de imobiliare şi plasamentele financiare? 

După cum am mai afirmat din acest colţ de site, în opinia mea, există toate premisele ca următoarea cea mai căutată resursă din lume să fie terenul agricol. Printre principalele argumente se numără, desigur, anunţata criză alimentară, cât şi, după cum spuneam, faptul că golul lăsat de imobiliare trebuie umplut cu ceva credibil. În sensul că investitorii se află în căutare permanentă de noi plasamente şi pieţe.

De altfel, dacă chibzuim puţin la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, observăm că deja goana după terenuri agricole a început demult. Chinezii, bunăoară, cumpără pe rupte sute de mii de hectare de teren oriunde apar oferte serioase. Desigur, cele mai vânate sunt terenurile fertile şi ieftine, lângă ape, din Africa şi până în Filipine.

Noul trend economic nu ocoleşte însă nici Europa. Cei cu bani, incluzând aici fonduri de investiţii şi bănci, au deja expertiză în achiziţionarea de terenuri agricole ieftine. Problema este că, în Europa, şi mai cu seamă în Nordul Europei, terenurile sunt destul de scumpe.

Din acest motiv, de fapt, investitorii, mai mari şi mai mici, au şi pus ochii pe România, unde, încă, terenurile agricole continuă să coste şi cu până de zece  ori mai puţin ( 2000 euro hectarul) comparativ cu Norvegia ori Danemarca ( 15000-20.000 euro hectarul ).

Ce este posibil să se petreacă în continuare? Prima dată au fost cumpărate terenurile fertile, comasate şi ieftine. După ce piaţa se va agita şi preţurile vor urca, vor scade şi pretenţiile, calitativ vorbind. Cine va izbuti însă până atunci să acapareze suprafeţe relevante de teren, va avea un cuvânt greu de spus în economie.

Ce se petrece la  noi ? Astăzi, pe bună dreptate, îi criticăm pe străinii care cumpără terenuri, ca apoi să le lase pârloage. Lăsând morala la o parte, aceştia nu fac altceva decât să investească în viitor. Chiar dacă unii dintre ei sunt simpli pensionari italieni ori austrieci, deci nu fac calcule investiţionale sofisticate, ei ştiu că preţul terenului va creşte până la urmă.

Pe fondul unei decapitalizări autohtone, cumulat şi cu lipsa unei strategii a autorităţilor (vezi proiectul ADS - bancă funciară) este plauzibil să ne trezim că suprafeţe întinse de teren vor ajunge pe mâna străinilor. Care străini le vor cultiva şi vor dispune de acestea, şi implicit de producţia agricolă, după bunul lor interes. Mână ieftină este, populaţie mare avem, producţie să fie. Numai preţurile, de fapt, nu le vom mai stabili noi. Şi cine va controla pâinea, vă daţi seama, pe vreme de criză alimentară, va ţine, la propriu, frâiele.


Vizualizat: 2449 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

30-100 euro/ha pe an, acordă statul, persoanelor care dau în arendă terenurile agricole

30-100 euro/ha pe an, acordă statul, persoanelor care dau în arendă terenurile agricole

Statul va acorda prime între 30 şi 100 de euro pe hectar anual persoanelor cu vârste de peste 55 de ani care dau în arendă terenurile agricole pentru o perioadă cuprinsă între 5 şi 15 ani, iar în cazul vânzării prima va fi de 200 de euro pe hectar, potrivit unui proiect de lege. 

Fonduri de peste 112 milioane de euro pentru împădurirea terenurilor agricole şi lucrări de prevenire a inundaţiilor

Fonduri de peste 112 milioane de euro pentru împădurirea terenurilor agricole şi lucrări de prevenire a inundaţiilor

Pe toată durata lunii septembrie, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) primeşte cereri de finanţare pentru prima împădurire a terenurilor agricole (Măsura 221) şi pentru proiecte care prevăd lucrări de refacere şi modernizare a infrastructurii de prevenire şi de protecţie împotriva inundaţiilor (Măsura 125, Submăsura 125 c).

Braşov: Numărul total al exploataţiilor agricole a scăzut cu 22,9%, în ultimii opt ani

Braşov: Numărul total al exploataţiilor agricole a scăzut cu 22,9%, în ultimii opt ani

În judeţul Braşov, numărul total al exploataţiilor agricole a scăzut în ultimii opt ani, cu 22,9%, în timp ce numărul celor care utilizează suprafeţele agricole s-a redus cu 23,12%, conform datelor provizorii ale recensământului agricol 2010, date publicităţii de Direcţia Judeţeană de Statistică Braşov.

Alba: Sute de hectare de teren arabil, aflate în proprietatea străinilor, cultivate de români

Alba: Sute de hectare de teren arabil, aflate în proprietatea străinilor, cultivate de români

O suprafaţă de peste 1.300 de hectare de teren arabil din Alba este deţinută de străini, respectiv italieni, austrieci, elveţieni, turci, germani, dar şi elveţieni, spanioli, francezi şi americani.

România agricolă ar putea valora doar 21 miliarde euro

România agricolă ar putea valora doar 21 miliarde euro

„Știu că recomandarea mea de a nu vinde terenurile agricole le strică socotelile unor speculanți, dar nu trebuie să retrăim experiența din perioada 1993-2003, când s-au vândut terenuri la prețuri de nimic, cu 50 sau 100 de mărci”, a declarat recent, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

Baconschi: Vânzarea de terenuri agricole în scop speculativ ar trebui îngrădită

Baconschi: Vânzarea de terenuri agricole în scop speculativ ar trebui îngrădită

Ministrul de externe Teodor Baconschi şi-a susţinut în cadrul Radio România Actualităţi, poziţia critică faţă de situaţia terenurilor agricole din România şi, se declară nemulţumit că „mulţi cetăţeni străini au cumpărat cu nemiluita” pământ pentru speculaţii imobiliare, spunând că ar trebui „îngrădite” aceste abuzuri.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
|
09. 07, 2011. Wednesday 06:24
2000 de euro un hectar pe la noi? Da doua sau trei mii de ron hectarul ce are? Lumea vrea sa il vanda ca nu are cu ce sa il munceasca. De aceea ne treyim lunar cu teren cumparat de alte firme la noi in solele arendate!
2.
|
09. 05, 2011. Monday 14:22
Opinia mea este ca pretul terenurilor din Romania a luat-o in sus atat datorita crizei imobiliare iar speculantii care s-au retras la timp din zona rezidentiala au "navalit" pe piata terenurilor agricole, in speranta ca aici va fi noul boom. Dar in acelasi timp aceasta crestere de pret vine pe fondul cresterii cererii din ultimii ani de la fermierii / care au in arenda teren si care au avut recolte bune, subventii, fonduri la dispozitie astfel incat au reusit sa achizitioneze din ce in ce mai mult teren, din propriile arende sau din zona.
Pe viitor insa, cred ca pretul terenului agricol ar trebui sa se stabilizeze undeva la 4.000 Euro / ha la terenurile slabe - medii, pentru o arenda de 200 Euro / ha, si pana la 8.000-10.000 Euro / ha pentru terenurile f bune, cu irigatie/ posibilitate de irigatie. Oricum valorile acestea sunt doar pt evaluare, sunt de parere ca de la un anumit punct nu se vor mai tranzactiona terenuri: adica cele foarte scumpe nu se vor mai vinde, si vor fi doar exploatate agricol, excluzandu-se astfel specula imobiliara.
1.
cip.
|
09. 05, 2011. Monday 08:35
Problema se poate rezolva simplu. Statul roman poate cumpara aceste terenuri la pretul corect al pietii. Iar terenurile agricole vor ramane ale statului roamn. Dar , conditia este ca pretul sa fie corect.
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii