La sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul unei întrevederi cu fermierii din judeţul Cluj, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat că România intenţionează să ceară o majorare a cotei de zahăr, până la 530 mii de tone. Valeriu Tabără ar urma să discute despre această chestiune cu Dacian Cioloş, însă comisarul european pentru Agricultură nu crede în acest demers.
Ministrul Tabără a lăsat să se înţeleagă că l-a informat deja pe comisar despre intenţia de a solicita autorităţilor de la Bruxelles majorarea cotei de zahăr pentru România, deşi Dacian Cioloş a părut surprins de iniţiativa acestuia. „Am avut o discuţie cu domnul comisar Cioloş pe tema majorării cotei de zahăr. Vreau să discut mai întâi cu patronii celor trei fabrici de zahăr care au mai rămas în România şi să vedem dacă putem miza pe creşterea cotei de zahăr din sfeclă. Ne-am putea duce cu această cerere către 60.000 de cultivatori de sfeclă din România. Numai printr-o creştere de trei ori a cotei de zahăr a României, am putea ajunge până la 500-530 mii de tone de zahăr din sfeclă”, le-a spus Valeriu Tabără fermierilor clujeni.
Câteva ore mai târziu, comisarul european pentru Agricultură, prezent şi el în oraşul de pe Someş, unde a luat parte la manifestările organizate cu ocazia Conferinţei Consorţiului Universităţilor de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din România dar a şi vizitat târgul Agraria, avea o cu totul altă viziune asupra acestui subiect. „O să discutăm în cadrul reformei Politicii Agricole Comune. Vom vedea atunci care sunt opţiunile. Oricum o creştere a cotei de zahăr, în condiţiile în care s-a făcut o reformă a acestui sector şi s-a mers pe menţinerea structurilor de procesare de zahăr performante, nu cred că se pune problema. După 2015 să ia chiar în discuţie eliminarea cotelor. Atunci fiecare va produce atât cât vrea sau cât poate să vândă. În momentul în care se elimină cotele rămân pe piaţă doar cei care sunt competitivi”, a avertizat Dacian Cioloş.
Patru companii au împărţit cota de 104.688 tone de zahăr alb din sfeclă de zahăr alocată pentru România în anul comercial 2010/2011. Anul de comercializare în piaţa zahărului începe la data de 1 octombrie şi se încheie la 30 septembrie anul următor.
Conform Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în 2010, suprafaţa cultivată cu sfeclă de zahăr în România a fost de aproximativ 22.100 hectare, cu 800 de hectare mai mult decât în 2009, când s-a obţinut o producţie totală de 816,8 mii de tone.