Adama
AGRICOVER

Cadastrăm, Măria Ta!

Publicat: 23 mai 2011 - 21:10
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Comasarea terenurilor agricole reprezintă o suferinţă îndelungată a agriculturii româneşti. De 20 de ani s-a pornit pe un drum care a început cu retrocedarea terenurilor şi cu repunerea în ordine a actelor de proprietate asupra pământului. 

Nici acum nu am reuşit să finalizăm această etapă logică şi necesară paşilor următori care trebuie făcuţi. Au trecut multe guvernări, multe partide au luat doar din interes electoral câte o decizie nouă pentru acest domeniu, care au avut menirea să bulverseze mai rău agricultorii şi care să adâncească problema în loc să o descurce. În mod firesc pasul următor cadastrării terenurilor agricole ar fi trebuit să fie depistarea prin satelit a parcelor lucrate sau nelucrate pentru a şti dacă se încadrează pentru plata SAPS sau nu, ca apoi să existe o piaţă reală a terenului agricol, cu o valoare mai aproape de valoarea din alte ţări din spaţiul european şi în cele din urmă să se ajungă la comasarea în suprafeţe mai mari. Din păcate, paşii au fost făcuţi alandala şi astăzi vorbim tot de un deziderat, în loc de o realitate. Tocmai acest lucru a fost dezbătut, ca în poiana lui Ocan, de multe minţi luminate, la sala mare de conferinţe a MADR unde au participat Valeriu abără, Adrian Rădulescu, preşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru Agricultură -Valeriu Steriu,  Excelenţa Sa ambasadorul Olandei - Tanya van Gool, preşedintele Camerei de Comerţ Olandezo-Română - Peter de Ruiter, directorul Agenţiei Naţionale pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară –Mihai Busuioc, dar şi reprezentanţi ai APIA.

Camp cu porumb_b

Modelul olandez de reforma agrară
Modernizarea sectorului agricol din România nu va fi posibilă fără comasarea terenurilor agricole, chiar dacă se află printre primele ţări cu potenţial agricol din Uniunea Europeană, a declarat Excelenţa Sa Tanya van Gool: "România trebuie să urmeze tendinţa înregistrată în UE în ceea ce priveşte comasarea terenurilor agricole şi să elaboreze politici actuale în acest domeniu. Dau exemplul Olandei, aceasta avea în urmă cu 50 de ani 300.000 de ferme agricole, iar acum au rămas doar 75.000 de ferme, ceea ce nu a împiedicat-o să devină un mare jucător pe piaţa agricolă internaţională".
Ca urmare a măsurilor pe care le practică de aproape 50 de ani, Olanda este la ora actuală, după SUA, cel mai important exportator de produse agricole, cu exporturi cifrate la peste 65 de miliarde de euro pe an, deşi este de 6-7 ori mai mică decât România. "Ne-am specializat în industria alimentară şi nu în producţie. Agricultura a devenit o adevărată întreprindere în Olanda, iar pentru acest lucru ai nevoie de tehnologie şi de bani. România, pentru a deveni competitivă pe piaţa europeană agricolă, are nevoie, în primul rând, de exploatarea tuturor posibilităţilor de comasare a terenurilor", a concluzionat ambasadorul Olandei în România.
La rândul său, preşedintele Camerei de Comerţ Olandezo-Română - Peter de Ruiter, a precizat că Olanda nu ar fi reuşit în domeniul agricol dacă nu ar fi utilizat cunoştinţele combinate ale tuturor fermierilor şi nu ar fi avut suportul sectorului bancar. "Sectorul agricol este conectat crucial cu activitatea din sectorul bancar în Olanda şi cred că şi în România ar trebui să existe o astfel de conexiune. De asemenea, ar trebui să existe şi o coaliţie între administraţia publică, politic şi sectorul privat pentru a reuşi". În acest sens expertiza specialiştilor olandezi stă la dispoziţia instituţiilor româneşti. Bine ar fi dacă am şi colabora între instituţiile noastre!
Experţii olandezi consideră că o bancă funciară este instituţia care se poate ocupa cu achiziţia structurală şi administrarea temporară a terenurilor în zona rurală cu scopul de a redistribui sau arenda aceste terenuri în vederea îmbunătăţirii structurii agricole sau realocării acestora către un alt scop de interes general. O astfel de instituţie există atât în Olanda cât şi in Bulgaria, Franţa, Spania.

Avem ADS. Haideţi să înfiinţăm o instituţie nouă pentru comasarea terenurilor!
În replică, ministrul agriculturii consideră că finalizarea cadastrului în România reprezintă o prioritate absolută în momentul de faţă(n.r. – aşa cum spuneam, doar declarative) . "În ultimii 20 de ani nu am creionat priorităţile în acest domeniu si consider că finalizarea cadastrului în România reprezintă o prioritate absolută. O impozitarea corectă nu se poate face fără finalizarea cadastrului", a precizat Tabără.

Pârloaga şi cifrele APIA
Cele mai noi date ale APIA arată că în perioada 2007-2010 s-a constatat o scădere a numărului de fermieri care au solicitat plăţi pe suprafaţă, de la 1,236 milioane în 2007 la 1,092 milioane anul trecut.
De asemenea, au scăzut şi suprafeţele cuprinse în intervalul de 1-5 ha, de la un milion de fermieri care deţineau exploataţii din această categorie la 879.380 fermieri în 2010. Numărul fermierilor care deţineau mai puţin de un hectar au scăzut până la 1.663 anul trecut, la 4.961 în 2007.
Revenind la o temă mult discutată şi care provoacă reacţii contrarii, ministrul agriculturii este convins că "anul acesta terenurile nelucrate au coborât sub un milion de hectare pentru că 2010 a fost un an agricol bun, cu venituri bune pentru fermieri, dar şi datorită faptului că subvenţiile au mers către fermieri încă din luna februarie a acestui an. 

Vizualizat: 5208 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
Maroiu Bogdan
|
07. 01, 2011. Friday 09:27
Dupa parerea mea acei asa zisi fermieri cu suprafete in jur de 1 hectar nu prea sant fermieri adevarati. Acesti oameni nu produc cereale care ajung pe piata ci doar pentru consum propriu. Ei trebuie ori sa se uneasca ori sa arendeze pamantul, pentru ca altfel nu vor face performanta in agricultura. Singura metoda de a-i determina sa faca acest lucru este sa creasca limita minima la care se acorda subventie undeva la 10 hectare si astfel cine vrea agricultura se apuca de treaba iar cine nu se lasa.
2.
Orlaie Nelu
|
05. 24, 2011. Tuesday 10:16
Nu cred ca exista un interes din partea MADR pentru rezolvarea problemei propietatii. Ganditi-va cati bani se cer pentru intabularea unei parcele de teren. Unde se învart bani multi sunt interese multe. Nici un ministru nu a avut curaj sa faca ceva in acest domeniu. Incepand de la domnul Muresan, care a promis ca va face ceva, s-au succedat multi ministrii care au spus acelasi lucru. Inca nu s-a facut nimic. Nu-i nevoie de ADS. Rezolvati problema fondului funciar si comasarea terenurilor va incepe imediat. Vor aparea adevaratii fermieri care vor fi interesati sa cumpere terenuri. Probabil se asteapta pana in ziua cand terenurilor vor fi vandute strainilor si nu fermierilor romani.
1.
Patrascioiu Marcel
|
05. 24, 2011. Tuesday 09:04
Este inadmisibil ca Statul a pus in posesie milioane de tarani fara lucrare cadastrala. De asemenea este inadmisibil ca au fost pusi in posesie cu (sa zicem) 5 ha in aceeasi localitate dar in sapte parcele. De aici vine in mare masura faramitarea.Am vazut parcele cu latimea de 10 m si lungimea de 1000.Cum sa lucrezi o astfel de parcela.Sunt de asemenea sute de mii de proprietari care nu stiu unde se afla terenul si pentru care nu au platit impozitul de ani de zile.De ce nu se face executare silita?S-ar comasa o buna parte din terenurile nelucrate.Cind s-a facut punerea in posesie s-au lasat lucrurile incurcate pentru a crea posibilitatea organelor locale sa fure terenuri prin improprietariri frauduloase. Este cineva tras la raspundere?Nu
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii