Adama
AGRICOVER

"Somnul naţiunii naşte monştri"

Publicat: 25 noiembrie 2013 - 21:20
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Prin telefon, email şi direct la Indagra, mulţi au fost curioşi să afle de la mine substratul "conflictului" în desfăşurare dintre Ferma şi Profitul agricol. Tuturor le explic că sunt două mari motive: unul ideologic, iar celălalt care ţine de raţiuni de marketing.

Din cauza faptului că partidele politice duc lipsă de strategi şi strategii politice agricole coerente, încetul cu încetul în jurul celor două publicaţii s-au cristalizat simpatiile pentru una din cele două mari ideologii agricole prezente pe bătrânul continent - cea occidentală şi cea estică, rusească.
Agricultura românească s-a aflat permanent sub influenţa totală a fenomenelor agrare din Rusia şi există paralelisme clare în acest sens, în evoluţiile ciclice. Acestea presupun trecerea de la exploatarea parcelară a pământului la cea în sistem latifundiar şi invers. Adică practicarea agriculturii la extreme (fărâmiţarea terenului - comasarea terenului prin constrângere), fără a interpune un sistem echilibrat, cum este cel al fermei familiale.

Câteva similitudini:
1595 - "legământul lui Mihai Viteazul", considerat de Nicolae Bălcescu drept începutul şerbiei/iobăgiei ţăranilor în }ara Românească. Pentru a putea începe lupta de realizare a unităţii naţionale, el dă legământul ţăranilor de moşie, ca aceştia să nu mai poată pleca pe alte moşii
1597 - cazul lui Boris Godunov privind legarea de glie a ţăranului
1861 - manifestul lui Alexandru al II-lea în Rusia privind "Dăruirea milostivă oamenilor iobagi a drepturilor locuitorilor liberi din mediul rural"
1864 - actul lui Cuza-Vodă pentru emanciparea ţăranilor
1905 - răscoala ţărănească din Rusia
1907 - răscoala ţărănească din România
Plus ciclul agrar complet început la instalarea comunismului în cele două ţări, prin instaurarea latifundiilor (de tip CAP şi IAS în România) şi sfârşitul anilor '90, prin dezmembrarea aproape totală a latifundiilor şi trecerea la sistemul parcelar.
Mai concret, în România, în 92 de ani (1921-2013) s-a produs un ciclu agrar şi jumătate. Prin legea din 1921, moşiile boiereşti au fost împărţite ţăranilor, iar în momentul instaurării comunismului, din 1947 până în 1962, parcelele au fost comasate în latifundii de tip CAP şi IAS. La momentul fiecărei comasări şi parcelări, România a trecut printr-o accentuată scădere a producţiei agricole (1921-1936, 1950-1970 şi 1989-prezent).
Gândiţi-vă puţin... din cei 92 de ani, bietul popor român a trebuit să suporte 58 de ani de scădere a producţiei agricole, plus 10 ani de înfometare comunistă (anii '90). Acest lucru a distrus însăşi fibra poporului român.

România, din cauza perpetuării la conducere a foştilor "vizionari" comunişti din domeniul agricol, adoptă în continuare strategiile de implementare a acestor cicluri agrare. Iar revista Profitul agricol pare-se că susţine intens această ideologie, din moment ce abundă în articole care tratează tema cooperativizării drept soluţia cea mai eficientă pentru agricultura românească. Şi să fie foarte clar, cooperativa ca formă de asociere (inclusiv a fermelor de tip familial) pentru achiziţia de inputuri, vânzarea la comun a producţiei, negocierea la comun a preţurilor etc., nu are nimic de-a face cu ideologia cooperatistă pe care o incriminăm. ~ntr-un editorial, redactorul-şef George Ostroveanu se gândeşte la pericolul destrămării actualelor latifundii într-un viitor nu prea îndepărtat: "Vă gândiţi ce ar însemna destrămarea lor în - să zicem - viitorii 10-20 de ani?" (Profitul agricol nr. 41/2013, pag. 3). Şi alţi actuali şi foşti oficiali care-şi mai dau cu părerea în revista lui Ostroveanu văd prin dezvoltarea latifundiilor şi integrarea ţăranilor în cooperative agricole de producţie calea de urmat în România. Suprapunerea acestei strategii care încă are foarte mulţi adepţi la noi, pe strategia Uniunii Europene de dezvoltare a agriculturii, a dus inevitabil la scădere dramatică şi prelungită a producţiei agricole, cea mai mare dintre două cicluri agrare (1989 -2013).
Dar care este strategia occidentală? Ciclurile agrare au existat şi în Occident încă de pe vremea romanilor, dar ele au fost întrerupte prin interpunerea între cele două sisteme de producţie deficitare - parcelele şi latifundiile - a unui al treilea sistem, cel al fermelor familiale. Prin dezvoltarea acestor ferme de familie în jurul anilor 1750, ciclurile agrare nu s-au mai produs, iar producţia agricolă a crescut constant şi fără scăderi abrupte. Astfel, toată lumea este de acord că datorită acestui fenomen, Occidentul a realizat saltul uriaş înainte din zilele noastre.

Necesitatea dezvoltării unui număr mare de ferme familiale în România, pentru a reduce incidenţa ciclurilor agrare, adică a sistemelor de producţie aflate la extreme, s-a cristalizat în jurul academicianului Otiman, dar şi în jurul revistei Ferma, cu mult înainte de aderarea ţării noastre la UE. Din păcate, din cauza omniprezenţei "fantomei comuniste" la toate nivelurile de conducere a agriculturii, aceste voci care militează pentru susţinerea fermei de familie sunt prea puţin ascultate...
De acum înainte vom duce eforturi pe toate căile posibile pentru a promova acest sistem, deoarece nu este posibil ca un ministru tânăr să declare, în anul de graţie 2013, că: "Cei care au până la 5 hectare vor primi o plată mai mică, pentru a-i determina să se asocieze, pentru a-i determina să lucreze în comun terenurile". Să se înţeleagă, de către "binevoitorii" care vor sări cu acuze de tot felul, nu suntem împotriva asocierii producătorilor agricoli. Dimpotrivă, am susţinut şi susţinem acest deziderat. ~nsă asocierea este un act voluntar şi câtă vreme oamenii îl percep aşa, şansele să adere la o structură sau alta sunt mult mai mari decât impunerea unei ideologii care nu are nici o legătură cu libertatea de a alege!
Latifundiile, exploataţiile de mari şi foarte mari dimensiuni trebuie să existe, însă nu singure. Problema apare atunci când este susţinută comasarea excesivă a parcelelor - identificabile în politica agricolă naţională ca gospodării de subzistenţă - şi transformarea lor în latifundii, după ideologia comunistă. La fel cum parcelarea excesivă duce inevitabil la imposibilitatea practicării agriculturii pe suprafeţele respective. Susţinerea şi dezvoltarea căii de mijloc - ferma familială - asigură însă echilibrul, împiedicând apariţia agriculturii ciclice, desfăşurată exclusiv în jurul celor două extreme.

Vizualizat: 3858 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Mai cu perdea, don’ ministru, mai cu perdea!

Mai cu perdea, don’ ministru, mai cu perdea!

14 iunie 2017 - 13:43

De curând am participat la o conferinţă privind schimbările climatice ca provocare în spaţiul agricol dobrogean, în formatul căreia am vizitat două exploataţii agricole bine înfipte în solul arid al podişului din Sciţia Minor.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

21 decembrie 2014 - 20:33

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, Alex Jurconi, preşedintele Federaţiei PRO AGRO, face bilanţul unui an agricol cu multe încercări şi ne spune care sunt doleanţele agricultorilor pentru noul an.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

13 decembrie 2014 - 00:41

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă spunem, printre alte subiecte de actualitate, care este profitul real al agricultorilor la finele anului calendaristic. Moment de bilanţ agricol cu Laurenţiu Baciu, preşedintele L.A.P.A.R.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

06 decembrie 2014 - 02:44

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă spunem, printre alte subiecte de actualitate, care este situaţia pieţei laptelui din România, în contextul dispariţiei cotelor, din 2015. Am stat de vorbă cu doi crescători de taurine - Mircea Ciurea şi Mihai Petcu.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

30 noiembrie 2014 - 13:04

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă spunem, printre alte subiecte de actualitate, care sunt nemulțumirile fermierilor în ceea ce privește prețul cerealelor pe piața românească.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

23 noiembrie 2014 - 02:46

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă spunem, printre alte subiecte de actualitate, în ce stadiu se află culturile însămânţate în această toamnă. Am stat de vorbă cu doi fermieri din două regiuni agricole ale ţării.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

16 noiembrie 2014 - 00:39

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă spunem, printre alte subiecte de actualitate, cât de mult afectează erorile de funcţionare ale sistemului SNIA depunerea cererilor pentru schema de plată unică în zootehnie.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

09 noiembrie 2014 - 02:02

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă prezentăm, printre alte subiecte de actualitate, situaţia gravă cu care se confruntă fermierii din cauza invaziei de şoareci.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

17 octombrie 2014 - 22:07

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă prezentăm, printre alte subiecte de actualitate, situaţia gravă cu care se confruntă fermierii din vestul ţării, din cauza invaziei de şoareci.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

11 octombrie 2014 - 18:26

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă prezentăm, printre alte subiecte de actualitate, declaraţiile lui Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc, cu privire la impasul în care a ajuns acest sector şi posibile soluţii pentru redresarea pieţei din România.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
0tto
|
11. 28, 2013. Thursday 23:09

Latifundiar, Mosier - om ce detine suprafete mari de teren ,,agricol". El este stapanul, el face ce doreste cu acesta. Se doreste scoaterea din sistemul agricol a micilor gospodari? Daca da f. bine. Nu veti pute sa o duceti bine cu latifundiarii de pe mapamond din doua motive> 1. Sunt oameni dupa profit, bani, inumani. 2. Cand sunt in prapastie, au grije ca obiectele de pe mal sa fie suportate de cei mult prin sistemul de dari, adica impozite. Fantoma comunista exista in capul unor oameni ce nu inteleg un fenomen destul de clar> China comunista a dat pamantul in FOLOSINTA me zeci de ani. Tarile capitaliste au COOPERATIVE si lucreaza ca niste comunisti. Ucideti 4.000.000. de gospodarii, transformati aceste mici ferme in aeroplane de inexistenta si veti vedea ce repede vine sfarsitul. Marele MOGUL din Banat cu cele 35.000 ha a dat faliment. va rugam sa scrieti> a data faliment. O parte din cele 4 milioane sunt in conservare naturala pana cand mogulii cu 10 - 50 de mii de ha vor da faliment si vor putea sa se reintoarca acasa de pe pamanturile mosierilor din vest: Spania, Portugalia, Franta sau din est- Noua Zeelanda, Australia. Domnule Director nu doriti sau nu vreti sa vedeti realitatea, 4 milioane este o realitate. Ciclurile de care vorbiti de datoreaza unor politicieni incapabili de a vedea realitatea. Cat despre academicienii care fac studii si pe care ii amintiti ca si drept initiatori si antepermegatori va spunem cateva cuvinte: S - au transferat terenurile dintr - un judet in altul duopa bunul sau plac, Oravita - Timis, fara a studia atent a considerat ing. zootehnisti NISTE SPECIALISTI DE SORGINTE SOVIETICA?!

2.
Horia Victor Halmajan
|
11. 26, 2013. Tuesday 14:44

După părerea mea, „substratul "conflictului" în desfăşurare dintre Ferma şi Profitul agricol” este onestitatea cu care dv. citiţi şi interpretaţi articolele din Profitul agricol.
În editorialul citat de dv., G. Ostroveanu a scris: „Noi, ca revistă, am militat mereu pentru dreptul la existenţă a fermelor mici şi mijlocii. “Ne-ar trebui un milion de fermieri“, scria într-un editorial, acum 10 ani, Adrian Rădulescu. Azi, aş spune, autocritic, că ne-ar ajunge şi vreo sută, două de mii.”
Iar dv. afirmaţi în acest articol: „Latifundiile, exploataţiile de mari şi foarte mari dimensiuni trebuie să existe, însă nu singure.” Despre ce diferenţă de ideologie este vorba?

1.
acatrinei florin
|
11. 26, 2013. Tuesday 12:04

Marii latifundiari ajung sa faca presiuni asupra celor mici , incat sa-i elimine.
Vanzarea pamanturilor la straini va fi si ea o problema pentru ferma de familie. Suntem intr-o concurenta inegala. Una este puterea de cumparare a romanului si alta a unui vest-european. Noi avem restrictii in a calca pe teritoriul unor tari dar noi le dam voie sa ne si cumpere pamantul. Nu este drept. Niste guvernanti redusi din toate punctele de vedere. Afirma ei ca decat teren parloaga mai bine vandut. Parloaga era in 2007, acum alta este situatia si concurenta intre arendasii si cumparatorii romani pentru pamant. Sunt absolut convins ca ferma de familie, cu dimensiuni optime in functie de specializarea fermei (cultura mare, legume, pomi, vita de vie) si organizarea lor apoi in forme de valorificare, este calea cea buna

Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii