Adama
AGRICOVER

Probleme... moderne

Cosmin TRIF
Publicat: 12 iunie 2011 - 18:48
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pe când eram în Australia, în urmă cu câţiva ani, am trecut printr-o experienţă relativ neimportantă. Deşi am fost surprins la momentul respectiv, ulterior am uitat repede întâmplarea cu pricina.

În urmă cu câteva zile însă, mi-am reamintit totul, de parcă ar fi fost alaltăieri şi o să vedeţi imediat de ce.

Mă aflam într-un autoturism, gata să trec graniţa dintre două state: New South Wales şi Queensland. Încă înainte de a ne apropia de frontieră - la figurat vorbind, deoarece statele australiene nu sunt delimitate în mod fizic - amicul meu îmi spune că trebuie să aruncăm imediat merele din rucsac. Iar mai apoi am putut citi chiar eu indicatoarele care ne avertizau să nu introducem nici un fel de fructe dintr-un stat în altul, fiind pasibili de amendă.
„Măi, să fie! Chiar aşa? Nu ne lasă ăştia să ducem nişte mere din NSW în Qld ? Şi de ce, mă rog?” îl întreb nedumerit pe prietenul meu. „Da - răspunde el - simplu, nu e voie. Pentru că, odată cu fructele, noi putem aduce aici, boli ori dăunători ori mai te miri ce! Şi oamenii ăştia aşa înţeleg să se protejeze...”.

Zilele trecute, cred că deja v-aţi dat seama, în timp ce mass media vorbea de castraveţii din Germania, eu mi-am adus aminte de felul în care se protejează australienii. Mă rog, în cazul legumelor din Germania, până la urmă, s-ar putea să constatăm că legumele provin din... Germania, dar subiectul rămâne la fel de valabil. Se pune întrebarea cât de mult ne mai putem proteja oare astăzi, în condiţiile globalizării? Australienii sunt oarecum mai protejaţi prin natura lucrurilor, mă refer la izolare şi distanţă, pe când europenii par din ce în ce mai legaţi unii de alţii.

Fără îndoială că această problemă - a securităţii şi sănătăţii alimentare - are implicaţii mult mai mari decât se observă cu ochiul liber. Fermierii spanioli au fost „executaţi” peste noapte de către oficialii germani, care, prin exces de zel, au dorit să-şi protejeze populaţia. În astfel de situaţii, şi unii, şi alţii, îşi au „dreptatea” lor. Atunci, cine a greşit?
Noua ordine comercială şi socială aduce cu sine un nou tip de probleme. Cum şi când le vom rezolva, rămâne de văzut.


Vizualizat: 1924 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii