În lipsa apei, plantele intră în stres hidric. În lipsa fondurilor, guvernanţii intră într-un altfel de stres! Trebuie să găsească bani şi din piatră seacă. Ei bine, din puţul sec al gândirii, Executivul vrea să scoată bani din... canalele de desecare! Şi aceasta, cu ajutorul ANIF, o administraţie aflată în moarte clinică, duuusă în aval de curentul restructurării.
Să ne explicăm. Pentru că statul nu-şi mai permite să plătească pentru combaterea dezastrelor naturale, Executivul a aprobat, în martie, Hotărârea de Guvern nr. 203/2011. Actul normativ obligă proprietarii de terenuri situate în zone inundabile şi supuse riscului alunecărilor de teren să încheie contracte cu ANIF - RA şi să plătească taxe după cum urmează: 42 de lei pentru lucrări de desecare şi 12,60 lei pentru combaterea eroziunii solului.
“După data de 31 mai 2011, lucrările de îmbunătăţiri funciare se vor executa numai pe suprafeţele pentru care au fost încheiate contracte de prestări servicii cu beneficiarii”, precizează ordinul ministrului Tabără către bravii săi hidroameliatori din teritoriu. Şi cum până la această oră, abia dacă s-au încheiat câteva zeci de contracte, poate să vină potopul!
Să purcedem la un exerciţiu de gândire! În ţară sunt zeci de mii de proprietari de terenuri care fac obiectul acestui act normativ, ce însumează aproximativ 7 milioane de hectare. ANIF dispune de aproximativ 5.000 de angajaţi, din care aproape 2.000 de cadre tehnice, care trebuie să identifice beneficiarii, să le bată-n poartă cu contractele de prestări servicii la subsuoară, să le explice legislaţia în vigoare, să-i pună să “dea cu băţul” şi mai apoi să le ia banii!
Atac la siguranţa naţională
Nu punem la îndoială capacitatea organizatorică şi existenţa unei infrastructuri umane şi materiale în cadrul structurilor teritoriale, care, vorba lui Nenea Iancu, sunt… “sublime, dar lipsesc cu desăvârşire!” Însă, unii oficiali, chiar din zona Îmbunătăţirilor Funciare, şi-au exprimat public îndoielile faţă de “haosul care se va crea în combaterea dezastrelor naturale!” “Ce se va întâmpla cu un deţinător de teren care nu va plăti? Nu va fi protejat de de furia naturii? Dar nu numai el va avea de suferit, ci întregul mediu înconjurător! Dacă nu va fi desecat un teren, apa va ajunge şi pe proprietatea altor persoane care au asigurat coplata!!!” Până la mijlocul lunii iunie, numai în judeţul Brăila, peste zece mii de proprietari au anunţat că nu vor suporta coplata!
Iată de ce, HG 203/2011, în loc să limpezească apele, mai rău le-a tulburat. Aşa cum declara Ioan Nastea, fost şef la ANIF, este un atac la siguranţa naţională, deoarece “va duce la blocarea activităţii de combatere a dezastrelor naturale, cu efecte nebănuite pe termen scurt!”
Ordonanţa de urgenţă privind reorganizarea şi transferul Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF - RA) către Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) se află în… incinta îndiguită a Executivului. Trebuie doar să intre… gravitaţional pe canalul de discuţii.
Or, cum reorganizarea este sinonimă cu disponibilizarea de personal, ce chef de muncă vor avea funcţionarii ANIF să purceadă apostoleşte la încheierea de contracte?!
În aceste condiţii, stresul hidric de la desecarea Agriculturii a ajuns la cota de avarie!