Adama
AGRICOVER

Lecţia Qatar

Cosmin TRIF
Publicat: 28 septembrie 2011 - 11:47
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Există ţări pe lume care,  deşi deţin capital, au probleme majore cu hrana. În sensul că, neavând condiţii prielnice pentru agricultură, folosesc resurse importante pentru achiziţionarea alimentelor. Acest lucru se resimte tot mai puternic, mai ales în ultima vreme, din cauza turbulenţelor economice globale.

Bunăoară, într-o astfel de situaţie se află Qatar, ţară bogată, cu agricultură slabă. Şi cum procedează Qatar pentru a depăşi momentul ? Teoretic vorbind, arabii aveau la dispoziţie câteva căi clasice, să spunem aşa. Una dintre ele ar fi subvenţionarea importurilor. Alta putea marşa pe politici de cooperare strategică cu state eminamente agricole. Nu în ultimul rând, Qatar poate opta pentru impulsionarea producţiei, atât cât permit condiţiile pedoclimatice.


În cele din urmă aflăm că oficialii arabi aleg ultima variantă, însă nu oricum. Ei sunt gata să disloce mai multe miliarde de dolari pentru crearea, de la zero, a  unui oraş agricol. În fapt, proiectul arată un imperiu agrar care să aibă de toate, de la producţie, procesare, comerţ,  până la cercetare. Aşa cum americanii au California pentru IT, Qatar vrea să facă un centru agrar complet, în regiunea Doha, cu acces la port şi aeroport.


Cum au ajuns la această concluzie? Evident că oficialii din Qatar au conştientizat tarele sale istorice legate de hrană, alocând capital, încă de mai mulţi ani  în diverse obiective agricole din exterior. La ora actuală, circa 6 miliarde de dolari, investiţi în alte ţări,  produc hrană pentru statul arab. Vine un moment însă în care ajungi să te întrebi cât de viabilă mai este o astfel de opţiune. Oare chiar nu există o alta mai eficientă, până la urmă?

agricultura-in-qatar_b


Cert este faptul că, după cum am spus, Qatar vrea să revoluţioneze politica agricolă autohtonă printr-un plan măreţ.

De ce am ales acest subiect? Pentru că, în timp ce citeam despre alţii, mă gândeam la noi. La cum Dumnezeu ne-a dat atât de multe, iar noi nu ştim să profităm aproape de nimic. Te apucă răul când vezi de ce sunt în stare arabii, dispuşi să mute nisipurile din loc, numai să poată planta câteva hectare de caişi. România cea binecuvântată a distrus toate plantaţiile dinaintea Revoluţiei, fără să le înlocuiască cu absolut nimic.

Poate n-ar fi tocmai târziu să învăţăm ceva din lecţia Qatarului. Să alegem şi noi calea radicală, doar vom urni cumva lucrurile din loc. Cum ? Dacă altfel nu se poate, chemaţi, fraţilor,  arabii din Qatar să ne organizeze şi nouă agricultura în rândul lumii. Din moment ce arabii pot vrăji nisipurile, vă daţi seama ce ar face din România, ţară cu sol şi apă din belşug.

Vizualizat: 3803 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
|
09. 30, 2011. Friday 09:47
Da, si eu ma refer tot la potential.
Articolul este bun, am dorit doar sa mai fac precizari si completari.
Cat priveste potentialul, o sa spun ca rabinul: aveti dreptate, dar am si eu dreptate.
Da, fata de alte tari, avem resurse pedo-agro-climatice uimitoare. Dar nu trebuie sa ne comparam mereu cu alte tari. Avem o tara si trebuie sa facem lucruri bune cu ceea ce este in ea, nu cu ceea ce este comparativ cu alte tari. Credeti ca cei din Qatar au calculat intr-una cum e solul lor fata de alte tari? Au avut terenul lor, bun-rau, caci altul nu au si si-au pus problema cum poate fi acesta exploatat, luand masurile necesare.
Eu pot sa ma tot minunez de frumusetea apartamentului meu cu 2 camere, pentru ca, nu-i asa, vecinul are doar o garsoniera, deci eu stau bine. Insa minunandu-ma intr-una, s-ar putea sa am o teava ruginita in perete si in final, vecinul sa traiasca mai confortabil decat mine.
Da, inca avem potential urias, insa comparativ cu ceea ce am avut si am pierdut prin exploatare haotica, necorespunzatoare si nesustenabila, acest potential a scazut mult, chiar daca este inca superior celor al vecinilor.
Mitul acesta ca "unde sapa sapa locul, sare din pamant norocul" nu duce decat la o mentalitate paguboasa, care-i face pe fermieri sa arunce cu NPK dupa ureche, sa investeasca in sisteme de irigatii si sa irige fara sa aiba habar despre ce inseamna o norma de irigatii sau evapotranspiratie. Cand ii intreb cum controleaza acel sistem de irigatii pe care unii il au, mi se da cu tifla "lasa dom'le ca asta e sistem destept, adus din Italia, daca-i spun 500l/mp, atat da" - "bun, si de unde stiti ca aveti nevoie de 500 si nu de 400?" - aici nimeni nu mai stie sa raspunda si nici nu vrea sa creada ca asta inseamna cu adevarat irigatii, nu o pompa care impinge apa. Aceasta atitudine este datorata exact mentalitatii despre care vorbeam, a premizei false ca la noi toate sunt din belsug.
2.
Cosmin Trif
|
09. 30, 2011. Friday 09:17
@Vasile Turcu: Comparativ cu alte tari, Romania detine un sol de exceptie. Cat despre apa, Romania are, de asemenea, potential mare. Ca nu avem sisteme de irigatii, asta e adevarat. Eu insa ma refer la potential.
Multumesc.
1.
|
09. 29, 2011. Thursday 07:31
Lectii avem ce-i drept, destule. Nu duceam lipsa de inca un exemplu... De altceva ducem lipsa (coloana vertebrala). Un articol pe aceeasi tema, la link-ul urmator: http://blogodeea.blogspot.com/2010/01/comisarul-conservelor.html

Cat despre expresia "sol si apa din belsug" - permiteti-mi sa fiu rezervat. Solul incepe sa fie erodat si poluat din cauza hidrologiei modificate in urma taierilor de paduri, poluat din cauza aplicarilor necorespunzatoare de ingrasaminte chimice, iar apa - da Doamne sa ploua, ca noi nu stim iriga! (aceasta toamna secetoasa este un exemplu elocvent).
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii