Adama
AGRICOVER

Fondurile UE: Ei ori noi?

Cosmin TRIF
Publicat: 16 februarie 2013 - 20:32
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Cred că drama României în momentul de față, ca de altfel în ultimii patru-cinci ani, se cheamă simplu: fondurile europene.

Filosofia este extrem de simplă: o dată intrați în familia europeană, Uniunea Europenă ne dă bani pentru a ajunge din urmă statele mai dezvoltate, cu scopul final de a avea în această uniune țări cât mai uniform dezvoltate din punct de vedere economic.  

Așadar, în timp de UE construiește programe și alocă fonduri, job-ul nostru, al românilor,  este să atragem acei bani. Adică să scriem proiecte, pe care bază, ulterior, să facem ca banii să intre în conturi. În ceea ce privește agricultura, finanțările ne-ar ajuta să ne dotăm cu utilaje performante, să construim silozuri moderne, să beneficiem de sisteme de irigații, etc.  Cu alte cuvinte, să devenim mai productivi și mai eficienți, iar în final să exportăm mai mult decât importăm.

Ce se întâmplă în realitate ? În lumea reală, știm că România nu reușește să absoarbă mai mult de câteva procente din celebrele fonduri UE nerambursabile. Și asta nu de ieri, de azi, ci de la începutul programului.
O excepție mai fericită, să spunem, o reprezintă agricultura, prin PNDR, însă loc de mai bine este și aici. Ca să amintim de investițiile foarte costisitoare, cum sunt irigațiile, care nu se pot face fără sprijin financiar.

Oare de ce nu reușește România să pună mâna pe banii UE? Ei bine, pentru a răspunde la această întrebare s-au consumat tone întregi de... cerneală, au avut loc mii de ore de dezbateri, sute de ședințe interminabile, și tot ce mai doriți dumneavoastră. Durerea este că, iată, am ajuns în 2013 și noi tot nu izbutim să rezolvăm problema. Este ca un blestem pe capul nostru. Cauze vehiculate ? Multiple: de la corupție, la birocrație  până la sistem (prost conceput), incompetență ori răutate. Răutate din partea europenilor, care au norme inaplicabile. Nimeni nu are însă soluția magică ori puterea de a schimba lucrurile.

Supărați probabil pe incapacitatea noastră de a depăși singuri acest obstacol, iată, mai nou, însuși Barroso, președintele Comisiei Europene, se oferă să asigure suport României pentru creșterea gradului de absorbție. CE anunță că ne ajută cu funcționari străini care să lucreze la București împreună cu oficialii români în toate structurile de absorbție.

Fie că vorbim de agricultură ori de alte domenii, banii UE rămân vitali pentru viitorul țării.

Vă întrebăm pe dumneavoastră, care credeți că sunt sunt cauzele slabei absorbții de fonduri UE: corupție, birocrație, incompetență, lipsa confinanțării, ori pur și simplu rea voință din partea europenilor de a ne atribui banii cu pricina ? Unde e hiba, la noi ori la ei ?

Vizualizat: 4498 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Mai cu perdea, don’ ministru, mai cu perdea!

Mai cu perdea, don’ ministru, mai cu perdea!

14 iunie 2017 - 13:43

De curând am participat la o conferinţă privind schimbările climatice ca provocare în spaţiul agricol dobrogean, în formatul căreia am vizitat două exploataţii agricole bine înfipte în solul arid al podişului din Sciţia Minor.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

21 decembrie 2014 - 20:33

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, Alex Jurconi, preşedintele Federaţiei PRO AGRO, face bilanţul unui an agricol cu multe încercări şi ne spune care sunt doleanţele agricultorilor pentru noul an.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

13 decembrie 2014 - 00:41

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă spunem, printre alte subiecte de actualitate, care este profitul real al agricultorilor la finele anului calendaristic. Moment de bilanţ agricol cu Laurenţiu Baciu, preşedintele L.A.P.A.R.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

06 decembrie 2014 - 02:44

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă spunem, printre alte subiecte de actualitate, care este situaţia pieţei laptelui din România, în contextul dispariţiei cotelor, din 2015. Am stat de vorbă cu doi crescători de taurine - Mircea Ciurea şi Mihai Petcu.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

30 noiembrie 2014 - 13:04

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă spunem, printre alte subiecte de actualitate, care sunt nemulțumirile fermierilor în ceea ce privește prețul cerealelor pe piața românească.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

23 noiembrie 2014 - 02:46

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă spunem, printre alte subiecte de actualitate, în ce stadiu se află culturile însămânţate în această toamnă. Am stat de vorbă cu doi fermieri din două regiuni agricole ale ţării.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

16 noiembrie 2014 - 00:39

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă spunem, printre alte subiecte de actualitate, cât de mult afectează erorile de funcţionare ale sistemului SNIA depunerea cererilor pentru schema de plată unică în zootehnie.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

09 noiembrie 2014 - 02:02

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă prezentăm, printre alte subiecte de actualitate, situaţia gravă cu care se confruntă fermierii din cauza invaziei de şoareci.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

17 octombrie 2014 - 22:07

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă prezentăm, printre alte subiecte de actualitate, situaţia gravă cu care se confruntă fermierii din vestul ţării, din cauza invaziei de şoareci.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

11 octombrie 2014 - 18:26

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă prezentăm, printre alte subiecte de actualitate, declaraţiile lui Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc, cu privire la impasul în care a ajuns acest sector şi posibile soluţii pentru redresarea pieţei din România.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
paraschiv
|
05. 21, 2013. Tuesday 21:47

1. România nu şi-a îndeplinit obligaţia de a pune la dispoziţia fiecărui investitor o finanţare de interesul Comunităţii la concurenţa sumei de 200.000 Euro (în realitate, indiferent de gradul de îndeplinire a cerinţelor de calificare şi de nivelul costurilor angajate, nivelul efectiv de finanţare nu poate atinge mai mult de 85% din valoarea instituită de Comisia Europeană);
2. legislaţia subsecventă normelor comunitare este edictată într-o manieră de natură a permite abuzul de apreciere a organismelor locale de gestionare a fondurilor europene, de o manieră care conduce la nerealizarea obiectivelor de investiţii, cu consecinţa prejudicierii şanselor de atingere a scopului finanţării comunitare dar şi determinarea prejudicierii investitorilor.
3. România a implementat un sistem birocratic ce gestionează fondurile europene extrem de complicat, inaccesibil şi ermetic, o veritabilă povară pentru orice investitor;
Ca o consecinţă directă şi întemeiată în mod esenţial pe cele trei împrejurări anterior indicate, se explică situația concretă a României în acest moment: NEREALIZAREA ABSORȚIEI FONDURILOR EUROPENE ŞI IMPOSIBILITATEA DE REALIZAREA A INVESTIŢIILOR DE COEZIUNE STRUCTURALĂ. Se materializează, astfel, principala temere a finanţatorilor fondurilor europene: perpetuarea stării de dezechilibru între nivelul de trăi din Europa Occidentală şi România, împrejurare ce conduce la un aflux al sărăciei spre Occident.
Strategia fiscală şi economică, implică condiţii corecte de dezvoltare pe care România și le-a asumat în vederea implementării acestor proiecte cu finanțare europeană .
Sub masca dorinţei de implementare a proiectelor Comunităţii Europene, Guvernul României a creat bariere care restrâng accesul la aceste fonduri. Barierele sunt diminuarea fondurilor prin deprecierea cursului de schimb valutar, modificări de taxe şi impozite pe termen scurt, încălcarea legislaţiei fiscale cu privire la rambursare TVA prin nerespectarea termenelor de plată, lipsa unei discipline de sistem, controale fiscale abuzive, repetitive şi pe durate lungi de timp.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii