Până să elimine evaziunea fiscală din domeniu, taxarea inversă pentru livrarea, în interiorul ţării, a cerealelor şi plantelor tehnice, ar putea falimenta producătorii agricoli, în special pe cei cu personalitate juridică.
Ordonanţa de Urgenţă privind taxarea inversă, adoptată de Guvern cu o zi înainte de a intra în vigoare (1 iunie a.c.), i-a luat prin surprindere pe producătorii agricoli, deşi despre această măsură fiscală se vorbeşte de aproape doi ani, iar solicitarea pentru autorizare a fost transmisă Comisiei Europene în urmă cu un an.
Plăteşti cu TVA, vinzi fără TVA
Taxarea inversă i-a lovit din plin pe producătorii de cereale şi de plante tehnice chiar în faza de debut a campaniei de recoltare din 2011. Dacă la achiziţionarea inputurilor necesare înfiinţării culturilor de toamnă şi de primăvară fermierii au plătit TVA, acum, la vânzarea producţiei, care oricum este sub semnul incertitudii din cauza condiţiilor climatice, producătorii în cauză nu-şi vor recupra TVA-ul la comercializarea mărfii, ci vor aştepta ca statul să le ramburseze sumele respective. Problema este că vor aştepta mult şi bine, de vreme ce în momentul de faţă statul este “dator vândut” în ceea ce priveştea rambursarea acestor taxe către agenţii economici, printre care şi cei din agricultură.
“În urmă cu doi ani am înfiinţat societatea agricolă, însă nici până astăzi nu am recuperat TVA-ul pe care statul mi-l datorează, circa un miliard de lei vechi. Numai campania agricolă de primăvară m-a costat aprximativ trei miliarde de lei vechi, din care valoarea TVA-ului este de peste şapte sute de milioane de lei vechi, sumă pe care nu o voi mai recupera la vânzarea producţiei, dar care se adaugă la acel un miliard pe care statul mi-l datorează.. Dar până când statul îmi va returna mie aceşti bani eu s-a putea să-mi închid activitatea din lipsă de lichidităţi”, spune Ovidiu Ogîrtin, fermier din judeţul Timiş.
Măsura fiscală ar putea afecta înţelegerile contractuale ale fermierilor cu furnizorii de inputuri, care prevăd plata la recoltă. Cu banii obţinuţi pe producţiile din vara-toamna acestui an, fermierii trebuie pe de o parte să-şi achite datoriile către furnizori, şi pe de alta să investească în pregătirea campaniei agricole 2011-2012, care are loc mult mai devreme faţă de termenul de început al plăţilor pe suprafaţă aferente acestui an.
Rambursarea TVA-ului, la 30 de zile
Daniel Botănoiu, director executiv FNPAR, consideră că în forma actuală, măsura este bună pentru diminuarea evaziunii, dar dacă nu e însoţită de modificarea codului fiscal, pentru agricultori va fi un dezastru. “Dacă taxarea inversă nu este însoţită de modificarea codului fiscal, în sensul rambursării TVA-ului în termen de 30 de zile pentru producătorii agricoli, ea va fi un dezastru. Altfel, cine ştie când va avea statul bani să le restituie agricultorilor TVA-ul”, ne-a declarat Botănoiu.
O iniţiativă a comercianţilor, nu a producătorilor
Viorel Matei, preşedinte FNPAR, consideră că acest tip de taxare reprezintă “cel mai greu bir” pe care-l vor suporta producătorii şi speră că Federaţia va avea puterea şi tăria de a bloca această iniţiativă, “care nu este a agricultorilor sau a producătorilor, ci a comercianţilor”.
Şi totuşi, legea e în vigoare
Prin aplicarea taxării inverse, furnizorul (producătorul) nu va mai factura cu TVA către clientul său (cumpărătorul/procesatorul), iar acesta din urmă va înscrie taxa aferentă achiziţiei în decontul de TVA ca taxă colectată şi taxă deductibilă, fără a mai solicita rambursări de TVA pentru achiziţiile de cereale şi plante tehnice.
Ce doresc guvernanţii prin această măsură? „Eliminăm firmele fantomă care nu plăteau practic TVA-ul către stat, deşi exportatorul venea şi cerea statului rambursarea TVA-ului, prejudiciind în manieră serioasă statul român din perspectiva impozitelor şi taxelor care trebuie achitate”, a explicat primul-ministru Emil Boc.
Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, priveşte spre partea de început a lanţului comercial. “Noi avem o particularitate faţă de alte ţări, pentru că aceste cereale şi plante tehnice se achiziţionează în cea mai mare parte de la producătorii agricoli, persoane fizice care nu sunt plătitoare de TVA. În mod concret, multe firme achiziţionează aceste bunuri de la persoane fizice, iar pe lanţ aceste firme dispar şi statul este prejudiciat”.
Dacă până acum producătorii persoane fizice vindeau marfa tot fără TVA, mă întreb de ce a fost nevoie de o măsură fiscală care să întărească această regulă şi, în plus, să-i dezavantajeze tocmai pe cei care fac comerţ cu cărţile pe faţă şi sunt la zi cu toate dările la stat? Căci, mai departe, vânzarea mărfii cu sau fără TVA rămâne tot la latitudinea celor deprinşi cu practicile evazioniste şi care, de când se vorbeşte despre taxarea inversă, probabil şi-au însuşit deja noile metode de a face evaziune, mai devreme ca fermierii, şi poate chiar cei care trebuie să verifice aplicarea şi respectarea legii, să înţeleagă cum se aplică noua măsură fiscală şi dacă producătorul agricol va avea de câştigat sau de pierdut de pe urma acesteia.