Marţi, 27 noiembrie 2012, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a invitat la sediul MADR reprezentanţii fermierilor pentru a le aduce la cunoştinţă rezultatele preliminare ale negocierilor purtate la Bruxelles în cadrul Consiliului European din 22-23 noiembrie 2012.
Cel puţin pe mine, m-a surprins întrucâtva decizia ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, de a omite deliberat să invite la acest... „microsummit agrar” conducerea LAPAR, una dintre cele mai reprezentative structuri asociative ale producătorilor agricoli din România.
Mă întreb de ce acest stil discriminatoriu, selectiv şi ingnorant de a face politică agricolă?
Se pare că junele din Guvernul Ponta este prizonierul unui cunoscut principiu leninist de tristă amintire „cine nu e cu noi, e împotriva noastră!”
“Nu ştiu dacă e bine, domnu' ministru!”, ca să-l parafrazez pe dl preşedinte Traian Băsescu când glăsuia parcat în garaj.
Este evident că ministrul s-a supărat pe LAPAR ca văcar pe sat, pentru faptul că Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România a fost unul dintre organizatorii recentei acţiuni de protest „SOS Salvaţi Agricultura Românei!”, prilej cu care s-a cerut şi demisia vremelnicului titular de la Agricultură, Daniel Constantin. Drept represalii, liderii fermierilor participanţi la miting au primit în mod abuziv amenzi în valoare totală de 11.000 lei, iar şefului LAPAR i s-a ordonat şi executat un control pe un proiect european din partea Corpului de Control al ministrului MADR, aşa cum susţine conducerea producătorilor agricoli.
Revenind la agenda de lucru ministerială, aici este vorba despre o chestiune instituţională, între MADR şi reprezentanţii agricultorilor. Vrea nu vrea, ministrul Daniel Constantin trebuie să ţină cont de o realitate: LAPAR este o federaţie la nivel naţional, constituită prin asocierea liber consimţită a asociaţiilor profesionale teritoriale din agricultură şi a producătorilor. Deci, este o voce autorizată a celei mai mari părţi dintre fermierii României.
Or, să ignori deliberat a invita – fie şi la o întâlnire formală - pe una dintre cele mai reprezentative forţe din agricultură, doar pentru că-ţi este potrivnică sau că nu-ţi convine ţie ochii unui lider sau altul, este mai întâi – hai să-i spunem - o impoliteţe, apoi dezinteres, desconsiderare şi dispreţ faţă de fermierii români, buni contribuabili la bugetul consolidat al statului.
Această atitudine a ministrului Daniel Constantin, ce denotă pasiuni, ambiţii şi răfuieli personale şi care nu face altceva decât să tensioneze tot mai mult relaţiile dintre MADR şi reprezentanţii fermierilor, îmi pare păguboasă, contraproductivă şi nedemocratică, mai ales pentru o ţară şi un guvern care pretind că sunt cu adevărat europene.
Acest tip de politichie dâmboviţeană dispreţuitoare se regăseşte şi pe un palier mai înalt. Referindu-se la posibilitatea de a-l desemna pe Ponta din nou premier, preşedintele României, dl Traian Băsescu, a declarat într-o apariţie televizată: „Nu ştiu dacă vă daţi seama ce simte un preşedinte căruia i se cere aşa ceva. Să numească a doua oară un astfel de premier. Dispreţ! Asta simte un preşedinte care este nevoit să numească un premier care a contribuit din plin la suspendarea sa. În politică trebuie să mânânci şi o broască râioasă, dar nu porci”.