Într-un interviu acordat ziarului german Stuttgarter Zeitung, comisarul European pentru Agricultură, Dacian Ciolos, a declarat că distribuirea fondurilor stabilite de Uniunea Europeană pentru compensarea agricultorilor afectaţi de criza E.coli ar putea începe în luna iulie.
După cum se ştie, UE a aprobat, marţi, constituirea unui fond de urgenţă în valoare de 210 milioane de euro pentru compensarea pierderilor suferite de legumicultorii europeni în urma stopării vânzărilor, cauzate de bacteria E.coli.
¤ Agricultorii români vor primi o compensaţie între 41,9% şi 67,7% din preţul mediu european
Producătorii romani organizaţi vor primi o compensaţie variabilă, în funcţie de tipul retragerii şi de produs, cuprinsă între 41,9% şi 67,7% din preţul mediu european la castraveţi, roşii şi salată, înregistrat în luna iunie, între 2007 şi 2010. Pentru cei neorganizaţi, s-a decis accesarea fondului european de urgenţă, în acest caz compensaţia va fi în cuantum mai mic.
"Pentru a putea beneficia de sprijin însă, şi unii şi alţii, ca şi ministerul Agriculturii, trebuie să ia câteva măsuri de urgenţă. Organizaţia de producători existentă trebuie să introducă şi ministerul să notifice la Comisia Europeană imediat mecanismul numit al “retragerii de pe piaţă, baza legală a despăgubirilor", a explicat oficialul european.
De asemenea, producătorii neorganizaţi trebuie să încheie contracte de retragere de pe piaţă cu organizaţia de producători existentă, singura din Romania.
"O soluţie bună este retragerea în vederea distribuirii gratuite, în scopuri caritabile, spitale, penitenciare. Pentru acest tip de retragere compensaţia europeană este dublă", a subliniat Ciolos.
¤ Mai multă încredere în formele asociative
Comisarul European pentru Agricultură a subliniat, cu această ocazie importanţa structurilor asociative. "Este un moment bun pentru a sugera înca o data cu tărie fermierilor din România să aibă mai multă încredere în formele asociative. Ele nu au nimic de a face cu regimuri trecute, ci după cum vedeţi, cu necunoscutele capitalismului. Cadrul legal european dă mai multe posibilitaţi de ajutorare a celor care încearcă să se ajute singuri în primul rand, asociindu-se, în acest caz, în organizaţii de producători".