După cum se ştie, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, Guvernul a prorogat cu jumătate de an termenul privind organizarea desfăşurării primelor alegeri pentru constituirea camerelor pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură şi dezvoltare rurală.
Motivul – înfiinţarea camerelor agricole la nivel judeţean şi naţional să aibă loc într-o perioadă în care nu sunt desfăşurate campanii electorale?! Nu ştim cât de justificată ar fi această amânare, însă mai realistă ni se pare precizarea Comitetului Naţional de Iniţiativă potrivit căreia nu s-au alocat resurse pentru desfăşurarea procesului electoral.
În această pauză de dinaintea furtunii, în Justiţie, se consumă un nou episod în lupta pentru camera de oaspeţi a Colegiilor judeţene.
Candidaturi invalidate
Aşa cum rezultă dintr-o adresă a Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a Camerei Deputaţilor, cu nr 24/282 din 14.09.2012, trimisă Comitetului Naţional de Iniţiativă, „persoanele desemnate de sindicate şi patronate pot candida pentru colegiul judeţean al camerelor agricole judeţene dacă sunt fermieri sau salariaţi în domeniul agricol şi conexe, excepţie făcând funcţionarii publici; au studii medii sau superioare în domeniul agricol, respectiv industria alimentară”.
În baza acestei precizări, în câteva judeţe (cum ar fi: Mehedinţi, Galaţi, Caraş Severin, Călăraşi, Brăila, Bacău, Maramureş, Ialomiţa, Hunedoara, Iaşi ) s-au invalidat listele cu candidaţii susţinuţi de Federaţia Lucrătorilor din Agricultura României „AGROTERA”. Motivul: pentru funcţionarii publici uşa Camerelor Agricole le este închisă, potrivit adresei mai sus menţionate, semnate de preşedintele Comisiei pentru Agricultură, deputatul Adrian Rădulescu.
Incompatibilitatea funcţionarilor publici
„În aceste condiţii, am fost nevoiţi să ne adresăm instanţelor de judecată”, ne-a declarat Iosif Ristei, preşedintele gălăţean al Sindicatul Lucrătorilor din Agricultura României şi secretar al Federaţiei „AGROTERA”.
Caz concret la Galaţi. Prin Sentinţa Civilă nr. 9132 din 01.10.2012, Judecătoria Galaţi a respins ca nefondată contestaţia formulată de contestatoarea Federaţia Lucrătorilor din Agricultura României „AGROTERA”. În dispozitivul sentinţei, magistraţii au considerat că „este incompatibilă calitatea de funcţionar public cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit” (Legea 161/2003).
În opinia Federaţiei, nu ar exista nicio incompatibilitate în nicio lege în vigoare, nici în Legea 161/2003, cea care la art. 94-98 reglementează incompatibilităţile, nici în Legea 188/1999 republicată privind Statutul funcţionarilor publici şi cu atât mai puţin în Legea 283/2010, privind camerele pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură şi dezvoltare rurală, lege care nu face referire la vreo excepţie a funcţionarilor publici de a candida.
Federaţia Lucrătorilor din Agricultura României „AGROTERA” a făcut recurs împotriva Sentinţei Civile nr. 9132/2012, a Judecătoriei Galaţi. Sigur, această situaţie juridică se va tranşa în instanţă.
“Camerele Agricole se referă la fermieri!”
Din discuţia avută cu preşedintele LAPAR, Laurenţiu Baciu, şi preşedinte al Comitetului Naţional de Iniţiativă (CNI) pentru camerele agricole, am remarcat existenţa unei opoziţii faţă de prezenţa sindicatelor şi a funcţionarilor publici în Camerele Agricole. “Camerele Agricole se referă la fermieri, nicidecum la lucrători în agricultură. Funcţionarii publici nu au ce căuta în Camerele Agricole. Agricultura are un caracter privat.”
Or, Legea 283/2010 republicată, la art. 11 stipulează că în Colegiul judeţean sunt prevăzute două locuri pentru reprezentanţi aleşi, propuşi pe liste de către sindicatele din domeniul agricol şi conexe.
“Agrostar nu reprezintă pe nimeni”
Liderul Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricultorilor din România susţine că “Agrostar nu reprezintă pe nimeni” şi ca atare nu poate “mobila” Camerele Agricole. Cât despre Federaţia Lucrătorilor din Agricultura României „AGROTERA”, Laurenţiu Baciu susţine că... „nu prea a auzit de ea”! Ca atare, din componenţa viitoarelor Camere Agricole trebuie să facă parte numai fermieri!
FNPAR a cerut revizuirea legislaţiei
Trebuie spus că în urmă cu exact un an, FNPAR, prin vocea preşedintelui de atunci, Viorel Matei, solicitase modificarea de urgenţă, Legii Camerelor Agricole. „Am cerut revizuirea legislaţiei datorită faptului că din Camerele Agricole nu mai fac parte fermierii, ci doar guvernanţii şi funcţionarii publici”.